Skip to main content
Submitted by Anonymous (not verified) on 1 August 2009

PKK mecburen silah bırakacak

K.Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani'den Kürt açılımına destek: Sorun çözüm yoluna girdikçe PKK silahı mecburen bırakacak. Halk da desteklemez Barzani Kürt açılımını olumlu buluyor: "Teşvik ediyoruz kutluyoruz. Kürtler haklarını demokratik yollarla arasınlar. Çözüm, anayasal, barışçıl ve yasal yoldur"
SUNUŞ
27 Temmuz saat 11.00. Selahaddin'de sıcak 52 derece! Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin geniş arazideki kartal yuvasına benzeyen Başkanlık Sarayı'na girerken peşmergeler çantalarımızı didik didik arıyor. Sarayın merdivenlerinden çıkarken biraz tedirgindim. Aklımda o kadar çok soru var ki? Hiç beklemeden üst katta Barzani'nin beni beklediği salona alıyorlar.

***

Söyleşimiz için seçilen kocaman toplantı salonu Talabani'yle Süleymaniye'de görüştüğüm ortamdan çok farklı! Duvarlarda Barzani'nin ne bir gençlik fotoğrafı var ne de babasıyla çekilmiş bir fotoğrafı! İlk andan "Kapalı dünyama girmeyin" diyor sanki.. En yakın mesai arkadaşı Dr Fuad Hüseyin'le sohbet ediyor Barzani. Beni görünce ayağa kalkıp Türkçe "Hoş geldiniz" diye karşılıyor. Buzların eriyebileceğini hissediyorum. Kısa sürede hislerimin beni yanıltmadığı anladım. Çünkü Barzani'yle söyleşimiz bir buçuk saat sürdü. Atmosfer zaman zaman çok gerildi ama söyleşi boyunca o kadar çok güldü ki, böylece usta foto editörümüz Kutup Dalgakıran da onun ender görüntülerini yakaladı..

***

Barzani ilk kahkahayı söyleşimize başlarken patlattı.. "Sayın Başkan size bir şey söylemek istiyorum ama aramızda kalsın" deyince merakla baktı. "Talabani'yle Mart'ta Süleymaniye'de görüştüm. Erbil, Süleymaniye'den çok daha güzel" deyince şaşırarak kahkaha attı. Ardından "Dünya Barzani'yi tanıyor. Peki Mesut Bey kim" diye ilk soruyu sorunca da ilk anda şaşkınlığını gizleyemedi Böylece buzlar hafif eriterek şöyleşimize başladık. Söyleşi bittikten sonra fotoğrafların çekimi için koridora çıktık. Saddam döneminde katledilen Kürtleri anlatan tabloyu gösterdi. Ayrılırken "40 yıllık eşiniz, 8 çoçuğunuz ve torunlarınızla ne zaman buluşacağım" diye sordum. Gülerek "Gelecek sefere" dedi. Ben de "Söz değil mi" diye takıldım. "Tamam" diyerek yine güldü. Barzani'yle; çoçukluğundan Saddam'ın tarihi hatasına, Irak'ın geleceğinden Kerkük'e kadar her şeyi konuştuk. Özel dünyasının kapılarını araladı. Yardımcıları söyleşi için "Bu bir rekor" dediler. Uzun söyleşimizi ilgiyle okuyacağınızı umuyorum.

2003'den beri Irak kan gölü. Kürt bölgesi ise güvenli. Türkiye İncirlik'ten Kürtlere 18 yıl önce güvenlik şemsiyesi sağlamasaydı ne olurdu?
Kürdistan Bölgesinin savunması için Türkiye devletinin ve halkının oynadığı rolü ve İncirlik Üssü'nün açılmasını hiçbir zaman unutamayız. Saldırılardan kaçan Kürt göçmenleri de korudunuz. Bunu da unutamayız. Bizim için büyük değişimdi. Daha önce Türkiye bizi tanımıyordu bile. Bizimle konuşmuyordu. Özal'la ve Türk hükümetiyle görüşmek büyük bir olaydı. Ne yazık ki, Kürtler arasında sonra çok kötü şeyler oldu. PKK'yla da öyle.

Kararı alan Turgut Özal'dı. 1992'de Özal'la ilk tanıştığınız zaman neler hissettiniz?
Merhum (Barzani merhum sözcülüğü kullandı) Özal'la iki üç defa görüştüm. Büyük gurur duydum. Büyük bir insandı. Hem Türkiye hem bölge için çok önemli ve değerli görüşleri vardı. Çok açık bir insandı. Bence onun ölümü sadece Türkiye'nin kaybı olmadı. Bizim ve bütün bölgenin de büyük bir insanını kaybettik.

TÜRK-KÜRT FEDERASYONU
3 ay önce Talabani bana Özal'la gizli görüşmelerinizi anlattı. Özal'la Kürt sorununun çözümünü konuştunuz mu?
Evet konuştuk..

Talabani Özal'la Türk-Kürt federasyonunu bile konuştuğunuzu söyledi. Özal federasyondan nasıl bahsetti?
Evet Talabani'yle birlikte görüştük. Rahmetli Özal konuyu açtı. Sadece ne düşündüğümüzü sordu..

Musul'un iadesini istedi mi?
Gerçekleşebilir mi diye sordu. Ama fazla üzerine gitmedi.

Özal'ın formülü gerçekleşebilir miydi?
Bence zor. O kadar kolay değil..

Talabani "Özal yaşasaydı sorunlar çözülürdü" diyor. Şans var mıydı?
Özal gerçekten çok açık bir insandı. Çözüm istiyordu ve çözüme de çok yakın bir siyasetçiydi.

SOĞUKLUĞU BİZ YARATMADIK.
Türkiye'yle bir dönemde çok yakındınız. Hatta size kırmızı pasaport bile verilmişti. Ne oldu da ilişkiler böylesine birden soğudu?
Gerçekten çoğu zaman biz de bu soruyu soruyoruz. 1991'den 2003'e kadar yakın ilişkilerimiz sürdü. Rahmetli Özal hayattayken çok sıcaktı ama sonra da Özal dönemindeki sıcaklık olmasa da devam etti. 1991-2003 arasında yasal durumumuz da yoktu. 2003'den sonra yasallaştık. Türkiye'ye soruyorum. Yasallaştıktan sonra neden ilişkilerimiz soğudu? Bu soğukluğu biz yaratmadık. Bizden kaynaklanmadı. Soğukluk Türkiye hükümetlerinden kaynaklandı.

BENCE PKK BAHANE
Herkes sorunun Kuzey Irak'ta barınan PKK'dan kaynaklandığını düşünüyor ama.
Daha önce de PKK sorunu vardı. Bence PKK bahane.

Bir ara PKK'yı atmak için savaşmıştınız. Sonra neden değiştiniz?
Evet biz de çarpıştık ama bu da sorunun sadece savaşla çözülemeyeceğinin bir göstergesidir. Tabi biz PKK'nın saldırılarından sorumlu değiliz. Dökülen kan bizi de çok üzüyor. Ama sorunun savaşla çözülmeyeceği ortaya çıktı.

BÖLGENİN GÜVENLİĞİ VE PKK
Peki sizce PKK sorunu nasıl çözülür?
Bir Türk askerinin ya da Kürt oğlunun ölmesinden gerçekten çok üzülüyoruz. Kan dökülmesi bizi çok üzüyor. Hiçbir şey şiddetle çözülmüyor. Bu sorun hepimizi etkiliyor. PKK, bölgenin güvenliğini etkiliyor. Bence bu sorunu Türk hükümeti herkesden daha iyi çözebilir.

Türkiye önemli açılımlar yapıyor. Bunlar dağdan iniş yolunu açabilir mi?
Evet açılımlar sorunun çözüm yolunu açabilir. Atılan adımları çok olumlu buluyorum. Sorunun savaşla ve şiddetle çözülmeyeceğini herkes anladı. Ama, Türkiye nasıl bir yol arayışında olur ve nasıl bir yol bulur, neye karar verir bilemiyorum. Karar Türkiye'nindir. Biz Türkiye'ye her türlü yardımı yapmaya hazırız.

Nasıl yani? Kandil dağında bulunan PKK kampını kapatacak mısınız?
Bakın Kandil dağı çok büyük bir bölge. PKK tek bir yerde kamp kurmuş da değil. Bugün bir yerde, ertesi gün başka bölgeye gidiyorlar. Türkiye bu kadar hava bombardımanı yaptı. Askeri operasyon yapıldı. Neden sorunu çözemedi? Ben PKK'yla ilgili iddiaları yersiz gerekçeler olarak görüyorum. PKK, üç ülke arasında çok sarp ve dağlık bir bölgede bulunuyor. Türk askeri bu bölgenin ne kadar zor bir bölge olduğunu çok iyi biliyor. Gerilla savaşıyla mücadele çok zordur. Bu nedenle sadece askeri çözüme odaklanmakla sorun çözülemeyecek. Eğer çözüm sadece askeri yoldan aranırsa daha fazla kan dökülecek.

ÖLÜMLERE ÇOK ÜZÜLÜYORUZ
Türkiye'de açılım sürüyor ama her şehit cenazesi büyük tepki yaratıyor.
Gerçekten insanların ölmesinden dolayı çok üzülüyoruz. Her zaman şiddete karşı çıktık ve çıkıyoruz. Türkiye devletindeki bu değişimi ve açılımı çok olumlu görüyoruz. Sıcak bakıyoruz. Nihai çözüme ulaşmak için mutlaka mevcut ortam devam etmeli. Bu gelişmelerin iyi bir sonuca varacağını umuyoruz..

Ama cenazeler geldiği sürece değişimin devam etmesi zor. Önce PKK'nın silah bırakması gerektiği görüşü yaygın.
Sorun çözüm yoluna girdikçe PKK silahı mecburen bırakacak. Silahlı mücadeleyi sürdüremezler. Halk bunu desteklemez.

Ama nasıl silah bırakacaklar?
Türkiye'nin açılımını çok olumlu buluyoruz. Teşvik ediyoruz, kutluyoruz. Doğrudur bu sorun hepimizi kapsıyor Ama genel olarak Türkiye içindeki bir sorun. Bir Türk askerinin ölmesi ya da bir Türk gencinin ölmesi hepimizi üzüyor. Bu nedenle Türkiye halkının güvenlik çıkarları doğrultusunda daha cesaretli adımlar atılması gerekiyor. Ancak yine de yaşadığımız ortam bile büyük bir olaydır. Atılan adımlar çok önemli..

Sabah gazetesi (not verified)

Sun, 2009-08-02 13:02

ürtler uzlaşı içinde yaşamalı KDP lideri Barzani: Kürtlere, "Türklerle mi, Irak'la mı, İran'la mı yaşamak istiyorsunuz" diye sormadılar. Bizi parçaladılar. Önemli olan Kürtler'in yaşadıkları ülke şartlarına göre çözüme gitmesi SUNUŞ Molla Mustafa Barzani, Kürt devleti hayaliyle dağa çıktığı zaman 16 yaşındaydı.. Aşiretin başına geçtiği zaman ise 29! Neredeyse bütün hayatı dağlarda geçti Mustafa Barzani'nin...1943'deki isyan 2 yıl sürdü. Başarısız olunca aşiretiyle birlikte İran'a geçti. 13 Ocak 1946'da ilk ve son Kürt Devletini, Mahabad kentinde ilan ettiler. Ordunun başkomutanıydı. Ya sonrası? 4 ay sonra devletin kuruluşunu destekleyen Sovyetler Birliği İran'dan çekilince Kürtler, İran'la baş başa kaldılar. 17 Aralık'ta İran ordusu Mahabad'a girdi ve Kürt devletini yıktı. Başkomutan 500 silahlı adamıyla birlikte Sovyetler'e kaçtı. Böylece 12 yıl sürecek Moskova'daki sürgün hayatı başlamış oldu. İşte 63 yaşındaki Mesud Barzani böyle bir babanın oğlu.. Mesud Barzani hep biraz içine kapanık bir lider oldu. Talabani, gazetecilerle ne kadar sıcak ilişki kurduysa, Barzani o kadar uzak kaldı. Özel hayatı da kapalı bir kutu gibiydi. Belki de 15 yaşında dağlara çıktığı içindir. Kimbilir? Kimdi Mesut bey? Hayalleri neydi? 1.5 saatlik söyleşimizde Mesut Bey'le ilk kez çocukluk yıllarına döndük. Bazen gözleri daldı. Ama esas hüzünlendiği an, en sevdiği türkünün hikayesini anlatırken oldu. "Bir gece dağdayız" diye. "Bir saz sesi duydum. Peşmergelerden biri öyle güzel çalıp söylüyordu ki." Sonra bir an durdu ve Türkçe "Havada bulut yok ..." diye türkünün ilk satırını söyledi. Onun başladığı Yemen türküsünün dizelerini ben tamamladım. Barzani sessizce dinledi ve sonra "Bu türküyü çok severim. benim için sözlerini bir kağıda da yazmıştı" dedi. Barzani söyleşimizde tüm Kürt dünyasına çok önemli çağrı yaptı. Kürtlerin uzlaşarak sorunlarını çözebileceğini bildirdi, PKK'yı uzlaşmaya ve silah bırakmaya çağırdı. Söyleşimize devam edelim. Hayatınız bir macera filmi gibi.. Dünya sizi sadece Irak Kürt lideri Barzani diye tanıyor. Peki Mesud Bey kim? Biraz Mesut Bey'den söz edelim mi? Ne dersiniz? - Nasıl isterseniz? (Biraz şaşırarak yüzüme baktı ve gülerek) Ben 51 yıl öncesine, 12 yaşındaki küçük Mesud'un dünyasına dönmek istiyorum. Babanızı ilk kez 12 yaşında gördünüz değil mi? - Evet babam Sovyetler Birliği'ne gittiği zaman ben çok küçüktüm. Daha süt içiyordum. Onu ilk kez 12 yaşımda gördüm. BABAYLA TANIŞMA İlk karşılaştığınız zaman neler hissettiniz? - Onunla buluşmak gerçekten çok güzeldi. Çok mutluydum, ne kadar sevinçliydim anlatamam. Onun için yapılan karşılama da öyle muhteşemdi ki bu karşılama beni daha da mutlu etti. n12 yıl boyunca hayal ettiğiniz gibi miydi babanız? Yoksa farklı mıydı? - Babamın evde fotoğrafları vardı. Çocukluğumda hep o fotoğraflara bakardım. Tabii benim için bir efsaneydi. PEŞMERGE OLDUM Yanınızda olmadığı için hiç kızmadınız mı? - (Biraz hüzünlü bir gülümsemeyle) Babam Moskova'ya gezmeye gitmemişti ki. Görev için oradaydı. Bunu da anlıyordum. Büyük bir yurtseverdi. Omuzlarında büyük bir yük olduğunu biliyordum. 15 yaşında dağa çıktığınızı okudum. Doğru mu? Evet gerçekten 15 yaşında silahlı mücadeleye girdim. Peki o sırada okula gitmiyor muydunuz? - Evet okuyordum. 1961 yılının Eylül ayında mücadelemiz başladığı zaman okuldaydım. Önce benim ve ağabeyim İdris'in okula devam etmemizi istediler. Mücadeleye biz katılmayacaktık. Size de ne yapmak istiyorsunuz diye soran olmadı mı? - Tabii bize de sordular. Biz önce okula devam etmeye karar verdik. Ama binlerce Kürt genci okulu bırakmış, silaha sarılmıştı. Binlerce genç okuldan mahrum kalırken biz nasıl okula gidecektik? Gidemezdik. Vicdanen rahatsız olurduk. Yani "Sonunda isteyerek mi silaha sarıldım" diyorsunuz? -Evet büyük istekle peşmerge oldum. Peki yıllar geçtikten sonra "Keşke okusaydım" diye düşünmediniz mi? -Okulda kalmayı isterdim aslında. Silaha sarıldıktan sonra bir süre aklım okulda kaldı. Ama bir süre sonra her şey geçti. Bütün hayatımı, her şeyimi Kürt mücadelesine, peşmergeliğe verdim. Babanız nasıl bir insandı? Sert miydi? -Uzun yıllar babamın yanındaydım. Çok sade bir hayatı vardı. Hayatında önem verdiği birkaç şey vardı diyebilirim. YALAN SÖYLEDİLER Neydi onlar? - Her şeyden önce "Emanet" yani yalan söylememek (Barzani " emanet " diye kullandı) Eğer birisinin yalan söylediğini anlarsa çok sert tepki gösterirdi. Ama babam sert bir insan değildi. Çok basit bir insandı. "Babam yalan söyleyene çok sert tepki gösterirdi" dediniz. Peki, 1946'da ilk ve son Kürt Devletini ilan ettikleri zaman ona yalan söylemediler mi? - Evet babama yalan söyleyenler oldu.

Add new comment

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.