Awêne Gazetesi Kürdistan Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Qadir ile Kürdistan Peşmerge Güçlerinin nizami ve düzenli bir ordu haline getirilmesine ilişkin çabalar, savaş durumu ve siyasal partilerin konumu hakkında bir röportaj yaptı ve yayinladı.. Bilindiği Mustafa Seyid Qadir Gorran hareketinin Kürdistan Hükümetinde bakan olan kadrolarından biridir..
Aso Zagrosi
Awêne: Daiş’e karşı oluşan uluslararası koalisyonda Kürdlerin ne rolü ve kazanımı olacak?
Mustafa Seyid Qadir: Her ne kadar Kürdler Daiş’e karşı savaşta ve özellikle Daiş’ın işgal ettiği alanlarda büyük zararlara uğradılarsa da , siyasi, askeri ve medya alanında uluslararası desteği elde ettiler. Eğer Kürdler var olan desteği doğru bir şekilde değerlendirirse Kürdlerin çıkarına olacaktır.
Awêne: Acaba Amerika ve Avrupa devletleri tarafından silah gönderilmesi ve Kürdleri silahlandırmalarından rahatsız değilmisiniz? Sonuçta Kürdistan’ın içinde bulunduğu durumda yalnızca Kürdleri kullanarak bölgesel ve uluslararası belli bir projeye hizmet değilmi?
Mustafa Seyid Qadir: Niye böyle yorumlayalım? Hepsi Kürdistan Bölgesini destekliyorlar ve savunmasını yapıyorlar.
Awêne: Siz yaptığınız açıklama gelen silahların Peşmerge Bakanlığı tarafından hesap ve kıtabı yapılarak devralındığını beyan etmiştiniz. Bu silahlar nasıl ve kimler tarafından kullanılacaktır? Acaba 70 ve 80. Güçlerde bu silahlardan yararlanacaklarmı?
Mustafa Seyid Qadir: Bugün Daiş’e karşı savaşan tüm güçler bu silahları kullanıyorlar.
Awêne: söylendiğine göre Amerika Peşmerge Güçlerini nizami bir yapı haline getirmek için çaba içindedir. Acaba KDP ve YNK böyle bir adımın atılmasına hazırlarmı?
Mustafa Seyid Qadir: Biz kendimiz Peşmerge güçlerini nizami bir ordu haline getirmek istiyoruz. Hükümet’in programında da var. Şimdiye kadar bu konuda hiç bir engel ile karşılaşmadım. Tüm taraflar bu amaca ilişkin olarak onaylarını verdiler.
Awêne: Sizin de bildiğiniz gibi Daiş ile yapılan bu son savaşta Peşmerge Güçlerinin bir çok eksiklikleri ortaya çıktı. Peşmerge Güçleri mesleki ve eğitilmiş bir güç değil, düzensiz ve çok başlıdır. Görünüşte birleştirilmiş, özünde partileştirilmiş ve kartoni bir birleşmedir. Peşmergeler güçleri gereken silah ve askeri techizatta ve örgütlülüğe sahip değildir. Gelecekte bu tip savaşlara ve tehlikelere karşı koymak için sizin Peşmerge güçlerini mesleki ve ulusal bir yapı haline getirmek için hangi planlarınız var?
Mustafa Seyid Qadir: Bizim bu konuda bir programımız vardır, ilk adımlar atılmıştır ve bu yıl içinde durum belli olacaktır.
Awêne: Kürdistan’da var olan askeri akademiler ve subay kolejleri geçen yıllar boyunca ne yaptılar ve hangi ürünler elde ettiler? Kürdistan’ın içinde bulunduğu savaş ortamında KDP ve YNK politbüroları yine eskisi gibi savaşlara ve savaş cephelerine komuta ediyorlar..
Mustafa Seyid Kadir: Bu arada bir grup subay ve komutan eğitimden geçirildi ve yetiştirildi. Fakat, bugüne kadar Peşmerge Güçleri nizami ve ulusal bir güç olarak örgütlenmediğinden dolayı , ihtiyaçları gerektiği gibi sağlanmadı. Belli bir dönemden beri de Peşmerge Güçleri ağır ve zor bir görev ile karşı karşıya kaldı. Diğer yandan ise dağ ve Peşmerge savaşının tecrübesi olan lider ve komutanların Kürdistan Bölgesi ve halkı üzerine tehlikenin olduğu böyle yaygın bir savaşta, savaş komuta kademesinde yer almaları doğaldır.
Awêne: Sizce de öyle değilmi aktüel olan savaş eski silahlarla ve eski methotlarla yürümüyor. Peşmerge Güçlerinin yeniden örgütlenmesi için hangi planlarınız var?
Mustafa Seyid Qadir: Evet doğrudur. Bizim Peşmerge Güçlerini tüm alanlarda yeniden reorganizasyonu için bir planımız var.
Awêne: Acaba savaş cephelerinin idare edilmesi biçiminden razımısınız?
Mustafa Seyid Qadir: Bu konuda eleştirilerim var. Fakat, var olan durum, ortam ve güç böyle istedi.
Awêne: Yaptığınız araştırma ve soruşturmalarda niçin Şengal kısa bir süre içinde Daiş’ın eline düştü? Kimin emriyle ve niçin Peşmergeler geri çekildi?
Mustafa Seyid Qadir: Hala soruşturma yapılıyor ve sonuçlarını bekliyelim.
Awêne: Bu soruna ilişkin şimdiye kadar Peşmerge Güçleri komutanlarından cezalandırılan kimse oldumu?
Mustafa Seyid Qadir: Evet cezalandıranlar oldu ve cezalandıracaklar.
Awêne: Acaba size göre PKK güçlerinin Şengal’a ve Êzîdî yerleşim yerlerine gelmesi gelecekte PKK ile KDP arasında rekabet ve savaş tehlikesi yokmu?
Mustafa Seyid Qadir: Niçin tam tersi olmasın?
Awêne: Şimdiye kadar kaç Peşmerge Daiş tarafından esir alındı? Durumları nasıl? Acaba farklı kanallar aracılığıyla onları serbest bırakmak için ilişkiler kuruldumu? Mesela Kek Dilşad Germiyani aracılığıyla?
Mustafa Seyid Qadir: Şimdi kadar 29 Peşmerge kayip oldu. Kaderleri hakkında da hiç bir bilgi yok ve hiç bir sonuçta alınmadı.. Kek Dilşad Germiyani böyle bir çaba içine girmek istiyor.
Awêne: Son soru savaş planlamasında programın oluşumu ve pratiğe aktarılmasında YNK ve KDP ne gibi sorunlar çıkarıyorlar?
Mustafa Seyid Qadir: Şimdiye kadar tüm tarafların desteklediklerini düşünüyorum.
Awêne Gazetesi
Çev: Aso Zagrosi