"O" İbrahim Kaypakkaya'yı Neden Anmaz?
Kürd'lere sadece Mahir Çayan'ı anlatmak, üstelik eksik anlatarak, İbrahim Kaypakkaya'yı hiç anlatmamak; Doğu Perinçek ve İlhan Selçuk gibileri bu görüşü açıktan savunup Ergenekon davasından yargılanırken, Kuzey Kürd'lerine ’Milli Demokratik Devrim' piyesinde figüranlık rolü biçerek Atatürk'ü ve Kemalizm'i aklamaya çalışmaktır.
18 Mayıs 1973 tarihinde işkenceyle katledilen İbrahim Kaypakkaya anısına...
Uluslararası komünist hareket içerisindeki iç tartışmalar ve tasfiyelere bağlı olarak “Sosyalist“, “Sosyal Emperyalist“, “Revizyonist“, “Karşı Devrimci“, “Troçkist“, “Maoist“, “Ajan “, “Muhbir“ , “Provakatör“ vb. eğilim ve çözümlenmeler 1970'li yıllara kadar, Türkiye "SOL" hareketine de kötü birer kopya olarak yansımıştır.
Türkiye'de Sosyalizm adına faaliyet yürüten Devrimci guruplar, egemen düşünce olarak, Kemalizm ile Sosyalizm arasında kesinlikle bir zıtlık veya çelişki olmadığını savunmuş, Türkiye'nin değişimi ve Batılılaşmasında , (İttihat ve Terakkinin devamı olmasına rağmen) Askeri/Sivil-Kemalist Bürokrasi'yi tek adres olarak göstermiştir.
İbrahim Kaypakkaya 1972'de yazdığı "Kemalizm" yazısında Kemalizm'in sosyalizmle bağdaştırılamayacağını, Kemalizm'in Türkiye şartlarındaki faşizmin adı olduğunu, sosyalizm mücadelesinde devrimci solun önündeki en büyük ideolojik ve pratik engelin Kemalizm ve Kemalist diktatörlük olduğunu net olarak vurgulamıştır
Türkiye ’SOL' tarihinde aynı dönemin örgütlü liderleri Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya'nın birbirine taban tabana zıt düşen Kemalizm tanımlarından bazıları:
'Şimdi iyi biliyoruz ki, bizim Kemalizm konusundaki yargılarımız, Çetin Altan, Doğan Avcıoğlu, İlhan Selçuk'tan tutun da, TIP, M. Belli, H. Kıvılcımlı, TKP, THKP-C, THKO ve Şafak revizyonistlerine kadar, bütün burjuva ve küçük burjuva örgüt ve akımlarını ayağa fırlatacaktır.'' (s. l46.)
“Şafak revizyonistleri, kendi boş hayallerini gerçeklerin yerine koymaya çalışıyorlar, ülkemizde bir yığın revizyonist ve oportünist klik bilhassa Kemalizm konusunda aynı şeyi yapıyor .Özellikle Kemalizm konusunda, ortabujuvazinin gerçeklere aykırı idealist yargıları öylesine beyinlere yerleşmiş, beyinlere öylesine tekel kurmuştur ki, Kemalizmin Komünistçe değerlendirilmesi artık imkansız hale gelmiştir.
(İbrahim Kaypakkaya. Bütün Yazılar, ) „
Mahir Çayan'ın : THKPC VE KEMALİZM SAVUNMASI
“Kemalizm soldur, Milli Kurtuluşçuluktur, emperyalizme karşı bu zümrenin isyan bayrağıdır.
“Milli Kurtuluşçu bir tutum yansıtması açısından bizler sapına kadar Atatürkçüyüz. Onun Milli Kurtuluşçuluk bayrağını, hayatımız da dahil, her şeyimizi ortaya koyarak biz dalgalandırıyoruz.“ (agy., s. 131)
“İhtilalci ve ihtilal kavramlarından, sadece sosyalist ve proletarya devrimini anlayan iddia makamı için, Atatürk, elbette ki devrimci (ihtilalci) değildir; evrimcidir. Bize ve tarihe göre, meselenin bu izah tarzı, en nazik deyimle, G. M. Kemal Atatürk'ün tarihî kişiliğini ve O'nun eseri olan Anadolu İhtilali'ni hiç ama hiç anlamamanın somut belgesidir. Ve G. M. Kemal Atatürk'ü bu şekilde değerlendirenler ne kadar Atatürkçülük iddiasında olurlarsa olsunlar onların Atatürkçülüğü, “gardrop“ Atatürkçülüğünden öteye gitmez.
“Bugün, Gazi Mustafa Kemal'in yükselttiği “istiklali Tam Türkiye“ bayrağı bu yolu olarak seçmiş olan sosyalist ve gerçek Kemalist Millî Kurtuluşçuların ellerinde dalgalanmaktadır.
“Evet, bütün Türkiyeli aydınlar, bu iki alternatiften birisini seçmek zorundadırlar.
“Birinci alternatifte, rahat bir yaşantı, bu düzenin nimetleri vardır.
“İkincisinde ise, çeşitli zorluklar, kan, işkence ve ölüm vardır.
“Biz, yurtsever kişiler olarak, ikinci yolu seçtik. “Seçtiğimiz yol, Gazi Mustafa Kemal'in açtığı yoldur.
“O'nun başlattığı Anadolu ihtilali'nin yoludur. “Parolamız, “Ya İstiklal Ya ölüm!“
“Hedefimiz, “İstiklal-i Tam Türkiye“dir.“ (agy., s. 115-117)
Kürd'lere sadece Mahir Çayan'ı anlatmak, üstelik eksik anlatarak, İbrahim Kaypakkaya'yı hiç anlatmamak; Doğu Perinçek ve İlhan Selçuk gibileri bu görüşü açıktan savunup Ergenekon davasından yargılanırken, Kuzey Kürd'lerine ’Milli Demokratik Devrim' piyesinde figüranlık rolü biçerek Atatürk'ü ve Kemalizm'i aklamaya çalışmaktır.
Jîndar Erdal Toprak