Türk İçişleri bakanı Efkan Ala ; adına " çözüm süreci " dedikleri
takvim ile ilgili olarak şu aşamaların takip edileceğini belirtti.
1- Çekilme
2- Sılahların bırakılması
3- Geriye dönüş
4- Geriye döndükten sonra alınacak kararlar
5- Topluma kazandırma
6- Siyaset alanı
Kürt halkının değil, PKK nin taleplerini karşılamaya yönelik olan bu basamakların 5. maddesi olan "Topluma kazandırma" olayı enteresandır.
Çünkü; "Topluma kazandırma" deyimi, toplumsal yaşama uyum yapmakta zorlanan kişilerin rehabilitasyonu anlamına kullanılıyor.
İnsan sosyal bir varlıktır. Doğal olarak bir toplum içerisinde, toplumun diğer bireyleriyle uyum içerisinde yaşar.
Bu uyumu gösteremiyenler, sosyal davranışları bozuk veya pata olanlardır, özel eğitim uygulamalarına rehabilitasyona tabi tutulurlar.
Bu durumda, doğal olarak konu; sosyal pedagoji ile eğitim psikolojîsinin kapsamına girer.Siyasetçilerin değil, eğitim uzmanlarının deveye girmesi gerekiyor.
PKK nin silahsızlandırılması her gündeme getirildiğinde, Türk devletinin en yetkili makamlarınca, bu "toluma kazandırma" deyimi retorik olarak dillendirilir.
PKK yöneticileri ise, Türk devlet yöneticilerinin bu talebini, normalmış gibi içlerine sindirebiliyorlar.
İmralı da hazırlanan ve Öcalan ile mutabakat sağlanarak sunulan bu aşağılayıcı duruma herhangi bir itiraz da yükselmiyor.
Kim veya kimler nasıl topluma kazandırılır.?
Bu konuda hangi eğitim mufedatı uygulanır.?
Eğer savaş koşullarının doğurduğu sosyal psikolojik travmalar söz konusuysa, bu rehabilitasyon uygulamasına 3000 köy yakan, 17 bin faili belli cinayet işleyen Türk güvenlik güçleri d tabi tutulacak mıdır. ?
Yoksa "Topluma kazandırma" uygulamasına sadce PKK üyeleri ve yöneticileri mi tabi tutulacaktır ?.
Eğer genel anlamda PKK ve onları destekleyenler için düşünülüyorsa, PKK nin emirleriyle hareket ederek rant ve makam sağlayan HDP yöneticileri de bu uygulamaya tabi tutulacak mıdır. ?
Bu soruların tatmin edici cevabını verebilen bir babayiğit varsa lutfen bir adım beri gelsin!
06.09.2014
Varto