Skip to main content
Submitted by Anonymous (not verified) on 8 January 2012

Kawa hareketti ortaya çıkışından itibaren hep yurtsever bir zemini kendisine baz olarak aldı. Kürdistan'da yaşanan tarihi siyasal gelişmeler Kawa'nın ideolojik ve siyasal çizgisinin oluşmasından belirleyici bir rol oynadı. Kawa'nın Küzey Kürdistan'da o dönemin Rus emperyalizmine karşı tavır alarak biricik bir akım olarak ortaya çıkması kolay bir şey değildi. Bu tutumun alınmasında Rus emperyalizminin 1975'te Baas rejimine verdiği destek ve Kürd hareketinin aldığı yenilginin büyük bir etkisi vardı. Ülkemizdeki Rus emperyalizminin yandaşları daha çok Molla Mustafa Barzani'nin ABD ile olan ilişkilerine dikkat çekiyor ve Barzani'yi “ihanetci“ olarak damgalaya biliyorlardı. Rusya yanlılarının o dönemdeki siyasal ve ideolojik bombardumanı altın da TKDP'si gibi yurtsever yapılanmalar dahi KUK daha sonra KUK-SE adı altında ayrışmaya gidebildi. Her ayrışma da daha çok Rusya'nın başını çektiği idolojik-siyasal çizgiye kaymaya başlıyorlardı. Afganistan'a yönelik Rusyan'nın işgalini devrim (Burkay hala savunuyor) Irak ve Suriye'deki Baas terör rejimlerini “kapitalist olmayan yoldan sosyalizme giden“ güçler olarak değerlendire biliyorlardı.

Kawacılık, var olan bu akıma karşı, Kürdistan halkının taleplerini seslendirmeye çalışırken, her taraftan saldırılara maruz kalıyordu.

Kawacıları “CİA ve MOSAD ajanları“ (Burkay) olarak değerlendirebiliyorlardı. Bağımsız, birleşik Kürdistan'ı savumak, parçacı mantığa karşı tavır almak, Kürdistan meselesini bir bütünlük halinde ele almak pek te kolay değildi.

Rus emperyalizmine karş çıkan Kawacılar, o dönem Çin'in başını çektiği akımın safında yerini aldı. Çin'de Türkiye, İran, Irak ve Suriye gibi Kürdistan'ı sömürgeleştiren ülkeleri “devrimin müttefikleri“ olarak değerlenirdiği anda Kawacılar bu eğilime karşı da tavır ald ve Arnavutluk “çizgisini“ savundu. Enver Hoca'ının Kemalizme methiye dizmesinden hemen sonra bu eğilime karşı da tavır alındı. Zaten Kawacılar bir eğilimi savunurlarken bir çıkar veya yardım peşinde de değillerdi. Arnavut devlerin kapışmasında küçük bir köy olarak bize verebileceği hiç bir şey yoktu.

1980 askeri darbesinden sonra, tüm Kürd çevreleri gibi bazı Kawa kadro ve militanları da Suriye'ye geçtiler. Süriye sömürgecilerinin denetim alanlarında Rusçuluk yapmak geçer akçeydi. “Ortadoğu anti- emperyalist ve devrimci güçleri“ adı altın da açıklamalar yapılıyor ve toplantılar düzenleniyordu. Geçmişte Rusyadaki yönetimi “revizyonist“ olarak değerlendirenler dahi Rus sosyalizmini keşfederek barınmaya başladılar.

Kawacılar gibi, sömürgecilerle işbirliği red eden bir yapının bu alan da bırak siyasal faaliyet yürütmeyi, barınma şansı dahi yoktu. Suriye'ye geçen tüm yapılanmalarının girdiği ilişkileri Kawacılar red ettiler. Suriye devletinin tüm dayatmalarını ve sunmak istedikleri her şeyi Kawacılar hayatları pahasına da olsa red ettiler. Ve böylece Kürdistan tarihine “ Qamişlo Katliamı“ adım adım hazırlandı ve uygulanmaya konuldu.

Bu operasyon iyi incelendiğinde, alınabilecek çok tarihi dersler vardır:

Çağdaş Kürdistan tarihinde, ilk defa Türkiye ve Suriye devletleri ortak bir operasyonla Huseyin Aslan, Komutan Memo ve Nejla Baksi yoldaşlarının içinde bulunduğu onlarca Kawa kadro ve militanını imha edebiliyorlardı

Türkiye devletinin ilk sınır ötesi operasyonu olarak tarihe geçen bir olaydır.

Nejla Baksi yoldaş Küzey Kürdistan'da 70'lerden başlayan ulusal hareketin ilk kadın şehidi olarak Kürdistan devrim şehitleri kervanına katıldı.

Bu operasyonla Türk ve Arap sömürgecileri Kürdistan halkına ve bağımsızlıkcı, işbirliği yada uşaklığı red eden güçlere göz dağı verdiler. Bu katliam sonrası alanda bulunan tek tek Kawacıların kendi kimliklerini gizlemeleri bariz bir psikojik terörün ifadesi olarak anlamlıdır. Hatta bazı taraftarlarımız o alanda başka çevrelerle “ortak hareket“ ettiklerinde bu çevrelerce propaganda malzemesi yapılıyordu.

Sonuç olarak, Kawacıları Rusya'ya karşı tutumlarından dolayı “ Mosad ve CİA“ ye bağlamak istiyen çevrelerin şimdi İsrail ve ABD'ye ilişkin tutumları gördüğüm de, yıllarca Molla Mustafa Barzanî'ye hakaretler yağdırıp ve KDP iktidar olunca tutum değiştirenler, yıllarca Celal Talabani'yle ’dost' olup YNK yenilince sırt çevirenlerin pek Kürd halkına verebilecekleri bir şeyleri yoktur.

Kawacılar hep Kürd yurtseverliğin güzergahında yürüdüler. Bundan dolayı hiç bir zaman onların dümenine girmediler. Bu bir tarihsel gerçekliktır.. Geliştirilmesi, güçlendirilmesi gereken Kürdistani çizgidir Kawacılık... Kawacılar hep Kürdistan halkının ulusal çıkarları her şeyin üstünde tutular...

Akt............. (not verified)

Sun, 2012-01-08 04:26

https://newroz.com/tr/forum/335405/kawa-harekett-hep-k-rd-yurtseverl-n-n-doru-u-olarak-kaldi

Add new comment

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.