Skip to main content
Submitted by Anonymous (not verified) on 9 April 2010

Kürdistan Demokrat Partisi'nın eski politbüro sekreteri ve Kürdistan 'ın ilk Parlamento Başkanı Cewher Namiq ihtilaflı bölgelerde Kürd oylarının azalmasını Awene gazetesine değerlendiriyor. Yıllardan beri Kürdistan'daki iktidara muhalif olan Cewher Namiq'ın bu söyleşisini Newroz.Com okuyucularına sunuyoruz.

Aso Zagrosi

Awêne: Kürd oylarının ihtilaflı bölgelerde boşa gitmesinin sorumluluğu kime aittir? Kürdistan Listesine, Goran Listesine yada Kürdistan Listesine ve Goran'a yada Goran'da dahil herkese mi aittir?

Cewher Namik: Birinci derecede Kürdistan Listesi, bunun içinde de KDP ve YNK sorumludur. Çünkü birincisi, Merkez ile Kürdistan Bölgesi arasında bu bölgelerin sorununa ilişkin bir tarihçe vardır. Bunun YNK ve KDP temsilcileri ile ilişkisi vardır.
İkincisi; Örgütlülük bakımından 2003 yılından sonra KDP ve YNK diğer güçlerden daha çok imkana sahiptiler ve ayrıca Kerkük ve Musul idaresi bu iki partinin temsilcilerinin elindeydi.

Üçüncüsü; Kürdistan Bölgesinin yönetimi %50 temelinde bu iki parti tarafından bölüştürülmüştür. İhtilaflı olan bölgelerle Kürdistan Bölgesi arasındaki tüm eksikliklerden bu iki parti sorumludur.

Dörtüncüsü; yabancı güçlerin müdahalelerine yol veren bu iki güç sorumludur. İster ihtilaf bölgelerinde ister Kürdistan bölgesinde Bağdat ve uluslararası güçlerden ziyade zemini hazırlayan ve sessiz kalan bu güçlerdir.

Beşincisi; Kürd idaresi ve partileri bu bölgelerde yaşıyan Kürd olmayan yapılara ilişkin muameleler bir çeşit eşitlikçi ve itibarlı, doğru, tarihsel ve ulusal temelde değil, kişisel ve particilik temelindeydi. Örgütlük ve ilişkiler açısında ise yüzeysel ve Baas vari kartoni örgütlenmelere gittiler.
7 Mart seçimlerinde de iktidar listesi Kürdistanlı tarafları ortak bir tavır içinde örgütlenmesi için ciddi ve ulusal bir program getirmedi ve var olan güçleri bu bölgelerde tek ortak bir program çevresinde kilitlenmesi için bir çabası olmadı. Bu bölgelerde kendi listeleri ve kendi aralarında ise her biri kendisi için çalıştı. KDP ve YNK ile seçim ittifakı içinde olan 11 güç vardı. Bu bölgelerde daha fazla particilik yaptılar. El Iraqi listesiyle, Mutlaq, Necefi ve Türkmen Cephesi ile uğraşacaklarına birbirleriyle uğraştılar. Kısacası bu yaşananlarda büyük sorumluluk, iktidara ve büyük güçlere aittir. Opozisyonunda ağırlığı kadar sorumluluğu vardır. Her halukar da iyi bir ders oldu. Umut ederim ki tüm taraflar gereken dersleri çıkarırlar.

Awêne: Seçim sonuçlarının detayları düşünüldüğünde, muhalafetin bu seçimlerde hiç bir ilerleme göstermediğini ve yerinde çakılıp kaldığını düşünmüyormusunuz?

Cewher Namiq: Hayir. Muhalefet kitlesel olarak ve çoğrafi olarak ilerlemeler kaydediyor.

Awêne: Siz muhalefetin ilerleme gösterdiğini söylüyorsunuz, sebepleri nelerdir?

Cewher Namiq: İktidarın eksiklikleri, halk kitlelerinin ve siyasal yapılarının rahatsızlık dalgasını ciddiye almamaları ve kader tayin edici meselerinin seviyelerinde olmamaları gibi...

Awêne: Muhalefetin ve özellikle Gorran'ın Suleymaniye bölgesiyle izole edildiği ve YNK aklıyla hareket ettikleri ne kadar doğrudur?

Cewher Namiq: Böyle görmüyorum. Gorran'ın kitlesi bir bölge ile sınırlanmadı. Doğrusu temel üssü Suleymaniyedir ve dalgalar halinde diğer bölgelere Bağdat'tan Zaxo'ya ve yurtdışına kadar yayıldı.

Awêne Gazetesi

Çev: Aso Zagrosi

Add new comment

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.