Skip to main content

Lozan`da iki miting?

Lozan`da iki Miting?

Tages- Anzeiger, Bruno Vanoni, Bern

Cuma günü Lozan sehir yöneticilerinin, Milliyetci Türkler ve hemde Kürtlerle yaptiklari görüsmede, taraflarin ayni fikirde olmadiklarini görünüyor. Her iki tarafta 24 Temmuzda Lozan`da gösteri yapmak istiyorlar. Sebep, Türkiye modern Türkiye cumhuriyetinin 82. Yildönümünü kutlamak istiyor. Galiba yetkililer her iki tarafinda, gösterisinden sakiniyorlar. Korku, bir kargasalik çikabilir.

Niçin her iki grup Lozan`da sokaga çikmak istiyorlar? Osmanli imparatorlogunun parçalanmasi ve Türkiye`nin çekildigi bugunkü sinirlar 24 Tammuz 1923`te Lozan`da imzalandi. Burada yasayan Kürt ve Ermeni halklari ve öbür azinliklar daha fazla sözleri edilmedi. Buna karsi 1920`deki Serv antlasmasinda bunlar mevcuttu. Milliyetçi Türkler bu günü kutluyorlar, Kürtler ise kendilerinin haklari olan kendi devletlerinin kurulmasidan yoksun birakildiklarin için protesto ediyorlar.

1998`de Lozan antlasmasini 75. Yildönümünde, 4000 Kürt Lozan`da “Kürt halkinin kendi kaderini tayin” etmesi için gösteri yaptilar. Polis çok siki güvenlik önlemleri aldi, ama sakin geçti. Bugünkü kargasalik 1990`dan geliyor, çünkü Türkiye bu tarihte Lozan`a davet edildi, buna karsin Kürtler`de kendi davalarina dikkat çekmek istediler.

Türk tarihçisi yusuf Halacoglu 2004`te Isviçre ceza kanunnamesine aykiri davrandigi için Devlet savcisi tarafindan hakkinda tutuklama karari çikarildi. Türk gazetesi Post` un davet listesinde yine Halacoglunun ismi geçiyor. Yine Lozan 2005`in davet listesinde baska profesörler, eski generaller, milletvekileri, Rauf Denktas. Milliyetçi Chef küçük isçi partisi lideri Dogu Perinçek.
Dogu Perinçek, iki ay önce Türkiye`de kendisiyle övündü, ki Halacoglu ile beraber Isviçreye yolculuk ettigini ve`”Uluslararasi Ermeni soykirimi yalanini” önlemeye çalistigini belirtmistir. Isviçre basininda bundan hiç bir iz yok. Fakat bu arada Aydinlik gazetesi Lozan`da sahneye çikisini kelimelerle ve Fotograflarla belgeledi.

Isviçre`deki Ermeniler Dogu Perinçek hakkinda Halk jenosidi hakkindaki inkari için dava açacaklarmi. Kendi baskanlari Sarkis Shahinian söyle veya böyle yetkililerden, Zürich, Winterthur ve Lozan`daki toplantilarda cezai düsünceler gelip gelmiyecegini kontrol etmesini istiyor.
Her ne olursa olsun Türkiyenin Bern büyükelçisi sözcüsü, “Lozan 2005”i örgütlemediklerini, bunlarin, iki tane hükümet teskilatlari olmayanlar tarafindan düzenlendigini söyledi. Konferansi düsenleyenler: Atatürk düsünce dernegi ve Isviçre Türk camiasi.

Çeviren, Haci Artos

17.07.05

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.