Skip to main content

KENDI EVINDE KIRALIK OTURAN BIR ULUS !

M.KOBAL ARYALI 05 07 2005

KENDI EVINDE KIRALIK OTURAN BIR ULUS.!

Somurgecilik bir sistemdir,. diyordu Jean Paul SARTRE, devamla "Yuz yilli askin bir surede cezayir'i somurgelestiren ve oraya yerlesen milyonlarca Fransiz orayi vatanlari olarak kabul etmisti.!"
Ancak gerceklestirdikleri iskence,koy yakma, katliam ve bombalamalarla vatanlari olmadigi, olmayacagi ve iskalci olduklari bir ulkede sungu zoruyla barindiklari daha cok dogruydu. Cezayir'i 1830'da iskal 1842'de ilhak eden Fransiz somurgecileri Cesayir'in efendisi, Cezayir'liler-se kole durumuna getirilmisti. Jean Paul Sartre'nin deyimiyle "Fransa devleti; Cezayir'i Fransa'nin bolunmez butunlugunun bir parcasi Cezayirin kurtulusu icin savasan,FLN ve kadrolarini ise bolucu, terorist olarak degerlendiryordu." Ayrica Cezayir'de 1830 da, kurtulusa kadar Arapca yabanci, Fransizca -da yerli dil olarak gorulyordu.
Neredeyse Iskal altinda olan butun uluslar kurtuldular. Guney Kurdistan'i saymazsak; Turkiye, Iran, Suriye Kurdistan'i 2005 yilinda'da Ulusal kimliksizlik utancini butun rehavetiyle yasiyorlar.! Gorunen odur ki; bu atmosfer Ozellikle kuzey Kurdistan'li orgut, cevre ve sahsiyetlerin timbirinda bile degildir.! Turklerin somurge kopyasi halen kurdler sahsinda devam ediyor.! Turkler 200 yil onceki fransizlarin, Kurdlerde Cezayirlilerin durumundadir. Bu durumu turklerin barbarligi ile birlikte, biz kurdlerin agir bir utanci olarak aciklamak gerekir.

Fransa devleti 1962 de iskal ettigi topraklari terk etmek zorunda kalarak yabanci, iskalci, terorist ve haksiz oldugunu kabul ediyordu. Yani TC yoneticilerinin 85 yildir iskal ve ilhak ettikleri, insanlarina kan kusturduklari Kuzey kurdistan'i turkiyenin bolunmez bir parcasi olarak gormesi gibi.! Iskal edilen, somurgelestirilen hic bir ulke iskal edenlere yar olmadi. Kuzey Kurdistan'da Turklere yar olmayacak...! Her ne kadar Kurd tarafi israrla savasi reddetsede, turkler'in iskal siyaseti ve kurdu inkar mantigi devam ettigi muddetce sonuc degismeyecektir. butun turk metropollerin, ozellikle ekonomik kaynaklarin hedef haline gelmesi turk yoneticilerin anlayacagi tek dildir. Kurdistan'i mayinli tarlaya donusturenlerin baskentleri, buyuk sehirleride mayinlansaydi bu is coktan cozulmus olacakti. Umit ediyor ve diliyoruz-ki turk devlet yoneticileri olup bitenlerde olumlu bir sonuc cikarirlar ve kurdleri boyle bir secenege mecbur etmezler.
Gozunu kirpmadan kirk bin kurdu feda eden, nami deger halk "onderi" sira kendisine geldiginde canini kutarmak icin kurd milletinin ortak utanci olmaya baslamisti bile. TC'nin demokratiklesmesini arzulayanlar; ve ozellikle arkasina aldigi kurd yurtsever gucunu bozuk para gibi harcayan kongra gel kurtlerin kafasini karistirmaktan, ulusal hedefini sasirtmaktan baska hic bir islevi kalmamistir. Turk iskaline aciktan karsi cikmak her kurdun en demokratik ve ulusal gorevidir. Halen turklere yaranma politikasi izleyenler, iskallerine aciktan karsi cikmayanlar veya icine sindirenler usak degillerse'de onursuzdurlar.

Sadece son yirmi yilda degisik inanc ve meslege sahip kirk bine yakin kurdistanli bagimsizlik icin sehit dusmustur. Bir o kadari fiziki sakatlik ve ruhsal deprasyon icindedirler. Tek kelimeyle Kuzey kurdistan harabeye cevrilmistir, gocertilenlerin sayisi bes milyondan fazladir. Turk metropollerine dagilan onbinlerce kurd turklerin intikam hedefiyle evsiz, sefil iskenceli bir yasamin pencsindedirler, erkek ve kiz cocuklari organlarina varana dek turk devlet maffiasinin kontrolindedirler.! Bu barbarlar surusunden kurtulmak icin; o varoslarin ondan birini laikiyle harekete gecirmek, kurdleri bu hale getirenlerin baskentlerini'de yasanmaz hale getirmek cokta zor bir is degildir.! Asil is ulusal birlik temelinde boyle bir orgutlenmeye karar vermektir.

Siralamakla bitiremiyecegim bu vahsete birleserek cozum bulmasi gereken Kuzey kurdistan'li orgut ve cevreler sanal alemde ya bildiri ile kendilerini hatirlatmakta yada falanci orgut, parti ile ayni platforma katilmayacagiz..! gerekcesiyle cokca elestirdikleri imrali siyasetinden daha tehlikeli bir surece adim atmaktadirlar.
Odenen bunca agir bedel turk anayasasinin demokratiklesmesi icin odenmedi. Turk devleti demokratiklesmeden-de Kurdler milli devrimlerini yapabilirler, ve turklerin egemenliginden fevkalede kurtulabilirler. Yeterki Kurdler Ulusal demokratik taleplerinden birlik ve israrli olsunlar. Kurdistan'in kurtulusunu turkiye'nin demokratiklesmesine, veya devrimine baglayanlar ya sosyal sovenlerdir, yada degisik maske ve misyonlarla gorevli kilinmis turk istikbarat teskilatin unsurlaridirlar. Dunyada hic bir ulusal kurtulus mucadelesi iskalcilerin-de goruslerine bas vurarak kurtulmamistir. Ve keza dunyada hic bir ulusal kurtulus mucadelesi-de Apo'nun istedigi gibi istenmemistir. Ve hic bir iskalci gucte bu tur talepleri ciddiye alamaz ve almamistir.

Turk somurge sistemini ust kimlik, kurdleri'de alt kimlik biciminde tanimlamak asagilik kompleksinin otesinde turk somurge sistemine katkida bulunmaktir. Abdullah Ocalan ciddi bir sekilde uyarilarak, sonuc itibariyle kendisinede faydasi olamayacak bu ugursuz somurgeci tesbitlerden vasgecilmesi saglanmalidir. Serbest secim sistemiyle birlikte belediye, muhtarlik vb.kurumlari turklerin rizasiyla hedefleyen kongra gel ve acayip onder Apo, kurdistan'i alt kimlik biciminde tanimlayarak politize olmus kurdleri-de siradaki kurdun durumuna getirme gorevini ustelenmis-se ve Imrali sureciyle ortaya koydugu butun argumanlar alt ust kimlik safsatasiyla somurgeciligi eksik varyantlariyla kalicilastirmak,ve geri kalan kurdleri'de somurge sistemine angaje etmekten baska caresi kalmamis-sa, PKK yonetimi artik onu dinlemekten vaz gecmelidir.

Somurgecilik 18. yuzyil ortalarinda kurulan 19.yuzyil dolaylarindan urunlerini vermeye baslayan, birinci dunya savasindan sonra can cekisen, ulusal, sosyal kurtulus mucadeleleriyle yenilgiye ugratilan ve artik kendi sosyal zemini icin bile tehlikeli olmaktan oteye gidemeyen bir sistemdir. Turkler bu klasik somurge sistemin en son halkasini teskil ediyorlar. 85 yildir Kurdistan'i iskal eden, askeri zorla barinan tecavuzcu turk ordusunun kurd halkina karsi inkarci, imhaci, vahsi davranisi ve kurdlere yabanci olusu buyuk devletler tarafindan nihayet not edilmektedir. Kurdistan politikasiyla ilgili kisi ve cevreler basarili bir hazirlik yapmazlarsa alinan notlar kendi aleyhlerine donecegi unutulmamalidir.

Ayrica buyuk dunya devletleri acisindan kredibilitesi tukenen, ekonomik ve katliam maliyeti gittikce agirlasan Turk Kontra Cumhuriyeti ve tecavuzcu ordusu, Ermeni katliamiyla sanik durumuna razi olmasi, mehter marsiyla girdigi kibirs'ta enseyi kasiyarak cikmayi, Guney kurdistan'da cuvalanmasi epey ise yaramis olacak-ki; bu vaziyetleriyle Kuzey kurdistan'dada daha fazla kalamayacaklarini devlet erkani duzeyinde tartismaktadirlar. Fakat icinden cikamiyorlar.! Herkesimle iyi gecinme imajini veren, uzun boylu turk basbakani Recep; Askeri kanadin bir tarafiyla butunleserek hukumet karsiti cephelerle rant kavgasini surdururken, diger taraftan turk halkini kurdlere karsi allah adina; inkar, kin ve nefretle egiterek, genel kurmayda iki yil daha iktidari uzatma vizesini almistir. Erdogan'in kurdleri linc operasiyonlarina destek sunmasi, yanindaki kurt kokenli milletvekillerinin koklerinin inkarina alkis tutma sefiliginin faturasi elbette agir olacaktir.

Turk derin devleti ve basbakani gaflet icindedirler. Uluslararasilasan ve gelecek yillarda kurdlerin iradesi ile cozume baglanacak olan kurdistan ulusal sorununu ekonomik ve demokratik kirintilar sevyesine indirerek son bir kez daha kurd milletini kandirmak veya bir on yil daha yonetmek, idare etmek niyetindedirler. Oysa Kurdistan sorunu herseyden once Ulusal, Siyasal ve Psikolojik bir sorundur. Geri kalmislik veya sadece ekonomik bir sorun degildir. ilk planda sosyal bir sorun'da degildir. Bir an oyle farz etsek bile orada iskalci bir guc olan turkler mi bu sorunu cozecek.? Dunyanin hic bir yerinde olmayan bu durum, turklerle nasil olacak.? Turkler kurdistan'da egemenligini surdurdugu muddetce hic bir sorun cozulemez. Ancak sorunlar cogaltilir, kargasa artirilir.

Kurdler ozgurlestiginde; Guney Kurdistan gibi ekonomik ve sosyal reformlarini, Ulusal Kimlik Kazanarak yasam standartlarini ve egitim, ogretim kurumlarini gelistirerek yapacaklardir. Siyasi olarak gelecekleri hakkinda ozgurce siyaset yaparak karar mekanizmalarini olusturacaklardir. Ayrica hatiri sayilir bir guce donusmek, diplomatik, lobi faliyetlerinde danisilmasi gereken taraf olmak, ozcesi ulusal cikarlari herseyin ustunde tutup, psikolojik olarak turk iskalci gucun her an tepesine binecegi ruh hali, asagilik kompleksi, kendine guvensizligi kirilmalidir. Kendi oz cografyasinda, kendi evinde kiralik oturan bir ulus icin bundan daha asagilik, onur kirici bir sey olamaz. Turkler; 85 yildir istedigi kurdu iskence ediyor ve olduryor; istemedigini kovuyor, isine gelenleri ise besliyerek, kurdu kurde kirdirma politikasiyla mali goturmeye devam ediyor. Yasami kotu muameleyle gecen bir ulusun ruh hali, psikolojisi ve kendine guvensizligi ancak onun adina yola cikmis politik parti, orgut ve cevrelerin ulusal duyarliligi ve fadakarca birlik mucadelesiyle telafi edilecektir.

[email protected]

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.