Skip to main content

Birlik Sartmi?

Birlik Sartmi?

Haci Artos

Sosyalistlerin birligimi, yoksa sadece ulusal bir birlikmi?

Aslinda her ikiside gereklidir. Sosyalistlerin birligi tüm Kürtleri kapsayan bir birlik önünde engel degildir.
Kuzey Kürdistan`da ulusal birligin saglanmasi, aslinda parçalanmis farkli düsüncelerin, önce kendi aralarinda biraraya gelmesiyle mümkündür.
Yani Kuzey Kürdistan`da bagimsizlikçi çizgiyi savunan Sosyalistler, asgari ilkelerde biraraya gelip bir birlik olusturmalidirlar.

Bu durum Kürt liberal ve burjuva çevrelerini biraraya getirecektir. Bundan sonraki sürecte Kuzey`in birligi gündeme gelecektir.
Bu birlikler hemen ulusacak gibi görünmüyor. Uzun süreli bir istir. Ancak KKUB (Kuzey Kürdistan ulusal birligi) geçiktikçe, Kürdistan`in bagimsizligida gecikiyor.

Birligin gecikmesi, parçalanmis ve bölükpörçük haldeki Kürt örgütlülügünün basasagi gidisini durdurmayacaktir. Kuzeydeki ulusal ve demokratik mücadele yükselmesi Kürt halkinin yeniden bir moral gücü bulmasina baglidir. Moral gücü kitlelerin yanlis yoldan (Atatürk ve demokratik Cumhuriyet yolundan) çikip devrimci ve bagimsizlikçi bir yola gelmesine ön ayak olacaktir.

Milli demokratik devrim asamasinda Kürtlerin birlik sorunu karsisinda çok büyük engeler yoktur. Aslinda, bana göre en büyük engel birazda kariyerizimdir. Birseyler yapamiyacak duruma gelen biz eskiler, iplerin daha Genç nesillerin eline geçmesini istemeyiz, çünkü böyle bir nesilde yaratmadik.

Kürdistan büyük ve siddetli bir mücadeleye sahne olmasina ragmen, mücadele süreci öyle büyük kariyerler yaratmadi. Bagimsiz düsünebiler Kürt kariyerlerinin sayilari parmakla sayilacak kadar azdir. Devrim mücadelesi büyük politikacilar, yazarlar, düsünürler ve aydinlar yaratir. Bizde ise, baskanin önünde kölelesen tipler yaratti.

Aydinlar örgütlüde olabilir, örgütsüzde, ancak bizde örgütsüz ve bagimsiz düsünen aydinlara izin verilmedi. Örgütsüz olmak ihanettir gibi davranildi ve bu aydinlar nerdeyse ajanlikla suçlanip toplumun disina attildilar.

Birlikler aydinsiz olamaz. Ancak aydinlar dogrudan yana olacagina, güçlü olandan yana oldularsa, o zaman birlige katki sunmaliri çok zor.

Birakalim Kürtlerin birligini, askari birlikteliklerde bile biraraya gelip gücümüzü birlestirmiyoruz.

Örnegin güncel bir konu olan Lozan anlasmasinin, 24 Temmuzda TC fasistleri tarafindan Isviçrenin Lozan sehrinde kutlanmasina bile binlerce Kürt aydini, Demokrati, yazari kulagini tikamiz ve meseleyi duymamazliktan geliyor.

Halbuki, bizleri kölelestiren bu anlasmaya karsi bütün gücümüzü birlestirerek Lozan`daki bu Satonun önünde protesto etmeliyiz. TC Fasistlerine ve bütün Dünya`ya bu anlasmayi kabul etmedigimizi haykirmaliyiz.

Bu türden eylemlikler bizleri birbirimize dahada yaklastiracaktir.

04.07.05

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.