Skip to main content

Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani bugün yasa yemini ediyor.

4 Haziran 2005’ te yapılan Kürdistan Parlamentosu toplantısının Başkanlık yasasından sonraki ayağı olan Federal Kürdistan Bölge Başkanlığı, Federal Kürdistanın Başkanı Mesud Barzani’nin bugün Parlamantoda yapılacak özel bir toplantı soucu yasa yemini etmesiyle son şeklini alacak.

Bilindiği gibi daha önce yapılan Parlamento oturumlarının sonunda Federal Kürdistan Bölge Başkanlığı yasası tamamlanıp parlamentonun onayına sunulmuş ve Parlamentodan geçmişti. Başta PDK ve YNK partileri arasında yapılan başkanlık yasası ittifakı sonucu Mesdt Barzani’nin Parlamento kararıyla Bölge Başkanı olması ve iki yönetimin birleştirilmesi kararı alınmıştı.

12 haziran’da yapılan Parlamento toplantısında Mesud Barzani kendisini Federal Kürdistan Başkanlığı için aday olarak gösterdi. 111 sandalyeli Federal Kürdistan Parlamentosundan çoğunluğun oyunu alan Mesud Barzani Federal Kürdistan’nın ilk başkanı oldu. Mesud Barzani 12 haziranda yapılan toplantıya katılmaksızın Federal Kürdistanın Başkanlığına seçilmişti. Mesud Barzani Parlamentodan evet oyu aldıktan sonra yasa yemini edip resmen göreve başlayacaktı fakat Bağdat’tan gelecek misafirler fırtına sebebiyle gelemeyince yasa yamini töreni bugüne ertelenmişti. Barzani bugün yapılacak yasa yemini töreni ile resmen başkan olacak ve Başkanlık görevine başlayacak.

Bugün yapılacak yasa yemini törenine Irak parlamentosundan, Kürdistanın içinde ve dışında yerli yabancı çok sayıda yazar gazeteci ve siyaset adamı davet edildi.

Mesud Barzani’nin Başkanlık yasası töreni’nin ardından Kürdistanın genelinde kutlamaların yapılması bekleniyor. Hewlêr’ de ve diğer kentlerde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Bugün yapılması düşünülen yasa yemininden sonra Neçirvan Barzani kabineyi oluşturmakla görevlendirilecek.

Kaynak:PNA

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.