Skip to main content

KDP ISRAR EDIYOR, YNK KABUL EDIYOR

Kurdistan bölge baskanliginin etkileri, gelecekteki Kurdistan ve Irak hükümetlerindeki makamlarin paylasimi konusunda KDP`nin israrlarini YNK kabul ediyor. KDP ve YNK arasinda Kurdistan bölge Baskanligi ve isleyis mekanizmasina iliskin ortaya cikan sorunlardan sonra, YNK Kurdistan`da Parlamenter sistemin olmasini ve Kurdistan bölge Baskaninin Parlamento tarafindan secilmesi, görev süresinin yeni secimlere kadar 1 yillik olmasini ve Kurdistan`da yil sonunda yeni secimlerin olmasi görüsünü benimsedi.

YNK`nin bu görüsüne karsilik, KDP Kurdistan`da baskanlik sistemini ve Kurdistan bölge Baskaninin halk tarafindan secilmesini ve görev süresinin 4 yil olmasinda israr etti.

Sayin Celal Talabani`nin Kurdistan`a dönmesi ile YNK Parlamenter sistem görüsünden feregat edip Kurdistan Bölge Baskaninin görev süresinin 4 yil olmasini da kabul etti. YNK, Kurdistan Bölge baskaninin bu defaya mahsus olmak üzere Kurdistan Parlamentosu tarafindan secilmesini bundan sonraki secimlerde ise Halk tarafindan secilmesini istiyor. YNK`nin diger kaygisi ise yeni Irak genel secimlerinden sonra Kürdlere Irak devlet Baskanligi makaminin verilmemesi durumunda YNK`ye haksizlik yapilacagi yönündedir. YNK bu kaygidan hareketle Kürdlere Irak Devlet Baskanligi yada Basbakanligi makamlarindan birisinin verilmemesi durumunda Kurdistan bölge Basbakanliginin YNK`ye verilmesini istiyor.

KDP ve YNK arasindaki diger önemli sorunlardan bir tanesi de; Kurdistan bölge Bakaninin vekili meselesiydi ki bu sorun Kurdistandaki siyasi prosedüründe durmasina yol acmisti. YNK; Kurdistan Bölge Baskanin bütün alanlarda bir vekilinin olmasini istiyordu, KDP ise buna karsi cikip Kurdistan Bölge Baskaninin vekilinin olmasini istemiyordu. Son gelismelerden sonra YNK sadece Pesmerge konusunda Kurdistan bölge Baskaninin vekilinin olmasina razi oldu.

Diger sorundan bir taneside KDP, YNK`nin Maliyeyi denetleyecek bagimsiz bir kurulun olmasi talebini kabul etmemesiydi. Alinan bilgilere göre KDP bu israrindan vazgecerek YNK`nin bu görüsünü kabul ederek, Maliyeyi denetleyebilcek bagimsiz bir kurulun olmasini görüsünü benimsedi.

YNK ve KDP arasinda anlasma saglanilmasi durumunda Mam Celal`in Hewlér`e gelerek Kek Mesud`la görüsüp anlasmayi imzalayacagi belirtiliyor. Daha önce cesitli defalar Mam Celal`in Kek Mesud`la görüsmek icin Hewlér`e gidecegi beklentisi olmasina ragmen, YNK ve KDP arasindaki sorunlarin cözülemeyisinden dolayi, görüsmeler sürekli ertelenmisti.

Kaynak: Hawlati
Cev: Goran Kocgiri

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.