Skip to main content

Doğu Kürdistan İnsan Hakları Örgütü: İran'da 145 kişi idam edildi

Doğu Kürdistan Insan Hakları Örgütü Mahabad şubesi sorumlusu Saman Resûl Pûr, Iran rejimi tarafından son bir yıl içinde aralarında 18 yaşından küçüklerinde bulunduğu 145 kişinin ıran’da idam edildiğini söyledi. Kürtlerin ülkede ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğünü söyleyen Pûr, Iran’ın insan hakları ihlallerinin çok yaşandığı ülkelerin başında geldiğini söyledi.

Dicle Haber Ajansının (DIHA) verdiği habere göre Geçen mart ayında Tahran'da kuruluşunu Mehmed Sediq Kebûdwend başkanlığında ilan eden "Doğu Kürdistan ınsan Hakları Örgütü" Iran'da yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekti. Ancak sivil toplum örgütleri de Iran’ın hedefleri arasında.

Uluslararası ınsan hakları bildirgesine göre meşru bir kurum olduğunu kaydeden Pûr, Iran’ın insan hakları ihlallerinin en çok yaşandığı ülkelerden biri olduğunu belirtti. Pûr, “insan haklarını hiçe sayan bir ülkede, sivil bir kurum açmak için devlet izni beklenemez. Biz de devletin izin ve onayını beklemeden ınsan haklarına karşı mücadele etmek için bu örgütü kurduk.

ınsan hakları bildirgesinin 20. maddesine göre kurulan bu kurumu meşru buluyoruz. Bu madde, herkesin özgür bir şekilde toplanma ve kurumlar oluşturma hakkını tanıyor” diye konuştu. “ıhlallerin başında, düşünce ve ifade özgürlüğü geliyor” diyen Pûr, “örgütümüz tüm bu ihlalleri dağıttığı bildirilerde ortaya koydu ve bunlarla mücadele etmeyi programına aldı. Buna göre, her renk, kültür ve cinsiyet Iran’da büyük tehdit altında ve yasaklarla yaşıyor. Kürtler de ikinci sınıf vatandaş olarak muamele görüyor” diye konuştu.

2004 yılında 145 kişi idam edildi Temel görevlerinin başta Kürtlere yönelik ağır ihlalleri ortaya çıkararak teşhir etmek olduğunu söyleyen Pûr, yaşanan insan hakları ihlallerine karşı Doğu Kürdistan ınsan Haklarını örgütünün Mehmed Sediq Kebûdwend başkanlığında kurulduğunu kaydetti. Kebûndwend, aynı zamanda devlet tarafından kapatılan Peyamê Merdom gazetesinin sorumlusuydu. Tüm dünyanın idam cezasına karşı sesini yükseltirken Iran’da halen devam eden idam cezaları ile ilgili bilgi veren Pûr şunları kaydetti: “Iran, gizli ve açık bir şekilde siyasi tutuklular ve diğer mahkumları idam etmeye devam ediyor.

2004 yılında 145 kişi Iran’da idam edildi. Geçen hafta da Doğu Kürdistan kenti Bokanlı siyasi tutuklu ısmail Mihemedi hakkında idam cezası çıkarıldı. Mihemedi, idam cezası alan Kürdistanlılardan sadece biri.” ıdam cezaları arasında recm ve taşla öldürme cezaları ile insanları çok acı bir şekilde katledildiğini söyleyen Pûr, idam cezasının yaşı 18’in altında olanlara da uygulandığına da dikkat çekti.

ınqilab mahkemeleri hukuksuz ‘ınqilab’ isimli Iran ceza mahkemelerinin siyasi Kürt tutsaklar hakkında adil olmayan yargılamalarda bulunduğunu belirten Pûr şöyle devam etti: “Iran’da ayrıca tüm siyasi tutuklular devletin kanunlarına da aykırı bir şekilde, cinayet, eroin, hırsızlık ve diğer suçları isleyenlerle aynı cezaevlerine konuyor. Bu da tek başına büyük bir insan hakları ihlalidir. Bununla birlikte Iran’ın da cezaevi yasalarının 32, 34, 35 ve 39 maddeleri uluslararası insan hakları bildirgesinin 5 ve 6. maddelerini esas almasına rağmen uygulamaya geçirilmiyor.”

Pûr, Iran’da düşünce ve basın özgürlüğünün büyük kısıtlamalara maruz kaldığına işaret ederek bu konuda da şu bilgileri verdi: Iran’da ‘Qowêyê Qezayîyê’ adli erk ile konuşma ve basın özgürlüğü üzerinde ağır baskı uygulanıyor. Bu erk ile Iran’da bu yıl içinde çok sayıda gazete kapatılma ile yüz yüze kaldı veya kapatıldı. Kapatılan Peyamê Merdom, Nêdayê Danê cû ve AŞti bunlardan sadece bazıları.

Bu yayınlar daha çok Farsça ve Kürtçe basılıyorlardı.” Pûr, “bu söylediklerimiz ihlallerin sadece bir yüzü. Kadın, çocuk ve işçi sorunları da ağır bir şekilde sürüyor” dedi. Son olarak Doğu Kürdistan’da kurulan ınsan Hakları Örgütünün başta Kürtler olmak üzere tüm bireylerin haklarını savunduğunu söyleyen Pûr, “düşüncesi ve fikri ne olursa olsun insan haklarını korumak bizim için büyük bir onurdur. Iran’da basın-yayın özgürlüğü, insan hakları, kültürler üzerindeki baskılar, ve eğitim hakları için insan hakları alanında Kürdistan’daki faaliyet gösteriyoruz” diye konuşitu.

DIHA Akt: F.D

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.