Skip to main content

KERKUK SORUNU 4 AŞAMADA ÇÖZÜLECEK

Güney Kurdistan politik önderleri Irak Anayasasinin 58. Maddesi uygulanip Kurdistandaki Araplaştirma politiklari tersine çevrilmeden Kerkuk Il Meclisi secimlerine girmeyeceklerini kamuoyuna deklare ettiler. Bu gelismelerden dolayi Irak ve koalisyon devletleri bir komisyon oluşturarak Irak Anayasasinin 58. Maddesini yerine getireceklerini belirtmeleri ile bir komisyon olusturuldu.

Irak geçici devlet idari yasasinin 58. Maddesini uygulamakla yükümlü komisyonun başina da Irak Komünist Partisi genel Sekreteri Hemid Mecid Musa El Beyati getirildi. Hemid Mecid Musa Birleşik Arap Emirliklerinde yayinlanan El Beyani Gazetesiyle konuya ilişkin bir söyleşi yapti.

Komitenin kuruluşuna dair olarak Hemid Mecid Musa, Komitenin Irak Devlet Başkani, Irak Başbakani ve Koalisyon güçlerinin taahütleri dogrultusunda kuruldugunu belirti. Irak anayasasinin Kerkuk sorunun nasil çözülecegini belitmesine ragmen bu yönde pratik adim atilmadigini belirten Hemid Mecid Musa, Kurdistan politik partilerin Irak Anayasasinin ilgili çözüm maddelerinin yerine getirilmeden seçimlere katilmayacaklarini belirttiler.

Onlarin endişeleri Kerkuk sorununun çözümü yönünde adim atlimamasi, durumun oldu bittiye getirilmesi seklinde olmasindan dolayi Irak genel seçimlerine de katilmayacaklarini dile getirdiler. Kürdlerin secimlere katilmamasi büyük bir sorundu. Bundan dolayi ilgili cevreler devreye girip amaclarinin Kerkuk`un bu sekliyle kalmasi olmadigini belirterek Kerkuk sorunun cözümü icin bu komite kuruldu.

El Beyati Komisyonun adinin « Kerkuk Durumunu Normallastirma Yüksek Komisyonu « oldugunu da belirtti.

Komisyon, Irak Basbakanin talimati ile bagimsiz bir bütce ve idareye sahiptir. Komisyon Baskanliginda Irak Kömünist Partisi Genel Sekreteri Hemid Mecid Musa El Beyati getirildi. Kûrdlerin secimlere katilmasi amacaiyla siyasi bir temelde olusturuldu. Üyeleride Federal Irak hükümeti ve Kurdistan bölge hükümetinin kurulmasindan sonra belirlenecek. Komisyonun üyeleri belirlendikten sonra Irak Anayasasinin 58. ve diger ilgili maddeleri yerine getirilecektir.

Kürdlerin secimlere katilmak icin öne sürdükleri sartlara ilgili olarak Hemid Mecid Musa ; Böyle bir sart oldugunu zannetmiyorum, bana göre Kürd partilerinin istemlerinin carpitilmasi var, yoksa Kerkuk sorunu yeni degildir. Kurdistanin payi ile ilgili Petrol ve gelirler sorunu yeni degildir, keza bölgenin cografi ve siyasi sinirlarinin tespit edilmesi sorunlari da yeni degildir.

Bunlarin hepsi Irak idari devlet yürütme yasasinda tespit edilmistir. 58. Madde Araplastirma politiklarinin sonuclarinin ortdan kaldirilmasi ile ilgilidir. Kürdler bunlari gündeme getiriyorlar ki yeni hükümet saygi gösterip gereklerini ferine getirilsin istiyorlar. Cünkü gecmisin tecrübesi oyun yapilmasina izin vermiyor. Bu yasalarin ferine getirilmesi gerekir. Federasyon ise yeni Irak anayasasinda olmasi gerekir” dedi.

Kerkuk`in Kurdistanliligiyla ilgili olarak Hemid Mecid Musa, “Kerkuk`in durumu normallestirilip gercek konumuna getirilsin. Gercek bir nüfus salimi yapilsin ve bunlarin isiginda Kerkuk halki referanduma gitsin ve o zaman gercekler ortaya ciksin” dedi.

Geri dönmelerin zorla olmamasi gerektigini belirten Hemid Mecid Musa “ Yasalarda ifade edilen durumun, Kerkuk`Araplastirma cercevesinde getirilen Araplarin geri gönderilmeleri ve yine Araplastirma politikalari dogrultusunda Kerkukten cikarilanlarin, Kerkuk`geri getirilmeleridir. Bunlar yapilirken kimse magdur edilmesin, taraflara tazminat ödenmesi magdur olmamalari acisinda gerekilidir” .

Hemid Mecid Musa, Komisyonun yüklendigi görevin cok zor oldugu ve bir cok zorluklarla karsilasabileceklerini, herkesin haklarini korumak ve haklarina saygili olmak zorunda olduklarini, ama bu sorunun üstesinde gelmek zorunda olduklarini dile getirerek, Gerek Irak icersinde gereksie Yurt disinda konunun bir cok uzmaniyla iliski kurduklarini da belirterek, simdi Fderal Irak ve Kurdistan bölge hükümetinin tespit edecekleri üyelerin is basi yapmalarini beklediklerini söyledi.

KERKUK SORUNU 4 AŞAMADA ÇÖZÜLECEK

Kerkuk sorunun çözme komisyonu Irak Komünist Partisi genel Sekreteri Başkani Hamid Mecid Musa, Kürd halkinin Kerkuk sorununu Irak Anayasasinin 58 Maddesi dorultusunda cözülecegi konusunda emin olsunlar dedi. Komisyon Resmi bir komisyon ve dogrudan Başbakan bagli oldugunu belirten Mecid Musa, Kerkuk sorunun 4 aşamali plan ile çözülecegini belirti.

Yeni hükümetin kurulmasiyla Kerkûk Durumunu Normalleştirme Yüksek komisyonunun göreve başlayacagini söyleyen Mecid Musa aşamalari su sekilde belirledi.

1- Aşama: Kerkuk`in Kûrd`süzlestirilmesi planlari dogrultusunda Saddam dönem döneminde Kerkûk`ten çikarilan bütün Kürdlerin Kerkûk`e dönmesi. Kerkûk`e dönen Kûrd`lerin mal-mülklerin iadesi.

2- Kerkûk`in idari sinirlarinin tespit edilip belirlenmesi.

3- Kerkûk`te nüfus sayiminin yapilmasi.

4- Kerkûk`te referanduma gidilip, Kerkuk Kurdistan sinirlarina mi baglansin yoksa Irak`ta kalsin.

Irak Komünist Partisi Genel Sekreteri Hamid Mecid Musa, Herşeyden önce Kerkûk`e yerleştirilen işgalci Arap kolonilerin eski yerlerine dönmeleri gerektigini de söyledi.

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.