Skip to main content

KÛRD VE ŞII`LER KERKÛK VE PÊŞMERGE KONUSUNDA HALEN ANLAŞAMADI

Kurdistan temsilcileri ve Birleşik Şii ittifaki temsilcileri arasinda süren görüsmelerde Federasyon da prensip olarak anlaşmaya ragmen toplanti, Kerkuk ve Pêşmerge ve federasyon konusunda bir anlaşma olmadan sona erdi. Irak birleşik Şii ittifaki Abdulaziz Hakim ve diger Şii önderlerle görüşmek icin toplantiyi erteleme isteminde bulundular.

Yeni Irak Parlamento üyesi Fîryad Rewanduzî Telefonla Aso gazetesine: “ Iki taraf Federasyon ve bazi konularda hemfikirdirler ilerleme vardir. Talabanin Irak Devlet Başkanligi ve Ibrahim Caferinin Irak Başbakanliginda bir problem yoktur, Fakat Kerkuk ve Pêşmerge gücü sorununda, Şiiler genel konuşuyorlar Kürd tarafida detayli bir şekilde ele alip konuşmak istiyorlar. Bundan dolayi dünkü toplanti, Şii temsilcilerinin Abdulaziz ve diger önderleriyle görüşmek konuşmak için erteleme talebinde bulundular” şeklinde demeç verdi.

Siyasi gözlemciler Şii`lerin bu tavirlarindan dolayi bir süre Hükümet kurmanin ertelenebilecegini dile getiriyorlar.

Rewanduzî Bagdattaki hükümet kurma görüşmelerine ilişkin olarak “ Öyle görünüyor ki Talabani, Barzani ve Abdul aziz Hakim arasinda 2. kez bir toplanti olmasi gerekiyor” dedi.

Rewanduzî Kürd önderliginin taleplerine iliskin bazi ayrintilari Aso gazetesine açiklayarak “ Kürd önderliginin projesi bir kaç amddeden oluşmaktadir bunlardan bazilari, Kurdistan bölgesine ayrilacak bütçenin % 17`den az olmamasi, Gelirlerden Kürdlere pay ayrilmasi, Irak genel Petrol yasalari cercevesinde Petrol Bakanligina bagli olarak “Kurdistan Kumpani” adi altinda bir Petrol kumpanyanin kurulmasi, Yeni Irak Ordusunda, Pêşmerge kuvvetlerini düzenli bir ordu olarak görülmesi, Kurulacak hükümette Kürdlere 8 bakanlik ve bu bakanliklardan iki tanesinin icraci bakan olmasi.

Hewlêr`den bazi kaynaklar Dr. Fuad Masum, Dr. Berhem Salih, Hoşîyar Zîbarî ve Dr. Roj Nuri şawesten oluşan Kürd temsilcileri ile Ali Sistani`nin temsilcisi, Şii devrimi yüksek konseyi, El Dawa ve Şii islami meclisinin önderlik etttigi Şii tarafiyla görüşmeler olumlu sonuçlanirsa Talabani ve Barzani toplanip, yapilan bütün anlaşmalari bir kez daha masaya yatirip, anlaşmalar incelendikten sonra Şii listesiyle koalisyon yapip yapmayacaklarina karar verceklerini belirtiler.

Edinilen bilgilere göre Kürd tarafi Şii`lerle yaptiklari görüsmelerde Sunii Araplarin hükümete katilimi ve haklarinin korunmasini da savunduklarini belirtiyorlar.

Kürdlerin yapilan anlaşmalarin imzalanmasi konusunda deginen Rewanduzî “ Eger iki taraf anlaşirlarsa, Şii tarafinin önderleri üzerinde anlaştiklari protokolu imzalamalari ve eger taraflardan birisi üzerinde anlastiklari Kürd talepleri konularinda hükümetten ayrilirsa yeni bir hükümet kurulmasi icin hükümet istifa eder ve yeni bir hükümet kurulur ibaresinin yer almasi”

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.