Skip to main content

ARAPLARIN % 95`I KÜRDLERIN ÖZERKLIGINE DE KARŞIDIRLAR

Irak`ta yeni hükümet kurma calismalari devam ediyor. Kurdistan ittifaki ile Birlesik Irak Ittifaki arasinda devam eden görüsmeler dün taraflarin taleplerini birbirlerine yazili olarak sunmalari ile farkli bir asamaya gidip bu gün, taraflarin birbirlerine yazili olarak sunduklari taleplerin üzerinde yeni bir görüsme yapmalari bekleniliyor.

Bu konuda Kurdistanî Nwe`ye bir demec veren Dr. Fuad Masum, Yapilan görüsmelerde üzerinde varilan her anlasmanin yazili olarak yapilip öncelikler da anlasildiktan sonra bakanliklar konusunda görüsmelere gecilecegini belirti.

Dr. Fuad Masum kendi önceliklerinin belli oldugu bu konuda antlasma yapildiktan sonra diger konulardaki görüsmeler gecilebeilecegini, Kürdistan ittifakinin Bagdatta, şii ve Iyad Allawi`nin partisi ve Adnan Paçaci ile görüsüldügünü de sözlerine ekledi.

Dr. Masum Iyad Allawininde Kürd ve şii ittifakinin yer alacagi bir hükümete katilmalari icin ikna etmeye calistiklarini ama ikna edemediklerini, Allawi grubu ise Allawinin Irak Basbakani olmasi icin cabaladiklarini da sözlerine ekledi.

Hükümet kurma calismalarindaki sessizligin Dr. Ibrahim Caferinin, Kurdistan`a 2. sefer geleceginin isareti mi sorusuna, Fuad Masum bu konuda bilgisinin olmadigini söyledi.

YNK politbürosu son gelismeleri yeniden ele almak üzere toplandigi, YNK ve PDK büro üyelerinin bir kac gün icersinde tekrar bir araya gelip gündemi degerlendirecekleri bildiriliyor.

PDK Politbüro üyesi Mihemed Mella Kadir, Haftalik Medya Gezetesine verdigi bir demecte PDK ve YNK arasinda problem oldugu iddialarini red ederek YNK ve PDK arasinda sorun yoktur belki bizim ile Arap tarafi arasinda sorun vardir.

Mihemed Mella Kadir Mesud Barzanin Kurdistan Bölge baskanligini simdiye kadar kabul etmedigini, etmesi icin ikna etmeye calisacaklarini belirterek, Sayin Mesud Barzani Kabul etmesi durumunda hic bir sekilde yardimcisi olmasini kabul etmeyeceklerini de dile getirdi. YNK tarafinda ise Kosret Resul`un Mesud Barzanî`nin yardimcisi olacagi seklinde aciklamalar yapilmisti.

Mella Kadir, PDK ve YNK arasinda yapilan görüsmelerde Kurdistan bölge baskanin yardimcisi olmasi konusunda konusunda kimse bir sey söylemedi seklinde görüs belirtip. Biz PDK olarak Irak devletbaskanligi yardimciligi icin kimseyi aday göstermedik, Mam Calal iki tarafin temsilcisidir seklinde görüs belirtti.

Mella Qadir ayrica Araplarin % 95 yanliz Federasyona karsi olmayip, ayni zamanda Kürdlere özerklik te verilmesine karsidirlar.

Kurdistani Nwe+ Peyamner

Cev. G. K

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.