Bagimsizlik tartismalari ve ISID saldirisi
ISID`in ve eski Baas`çilarin itifakiyla Musul`un ele geçirilmesindeki amaç beliydi. Güney Kürdistan`daki kazanimlara saldirip ele geçirmek, bagimsiz Kürdistan`in ilanini engelemek ve Musul ve Kerkük`ü içine alan bir Islam devleti kurarak Türkiye`nin hizmetine sunmakti. Geçmiste oldugu gibi bugünde Kürtlerin bas düsmani Türkiye Cumhuriyetidir. Kürtler için en büyük tehlike ayni zamanda Iran Fasist islam Devletidir. Suriye ve Irak`in karisikliklardan dolayi rolleri biraz geri plandadir. Türkiye beslemesi Isid ve öbür radikal islamci güçlerin tek hedefi Kürdistan`dir. Önce Suriye Kürdistan`ina arkasindan Güney Kürdistan`a saldirlarinda belli olduki, emir ve direktif aldiklari tek yer Türkiye Hükümetidir. ISID`in içinde %10 Türk subayi ve Fasitleridirler. Bunlar birçogu Türk devletinin kontrolu ve yardimlariyla örgüte katildilar. Sengal`in ele geçirilmesi ve yapilan katliamlar, Kürtlerin birligini biraz daha pekistirdi. Kürtlerin birligini engeleyen iç ve dis engelerin ortadan kaldirilmasi için, farkli yol ve yöntemleri savunan parti ve örgütlerin, asgari alanda birligi saglamalari için engeller yoktur. Ancak PKK`nin Sengal`a yerlesmesi Kürtleri çikarina degil. Kürt topragini ve halkini savunmak baska, oralara yerlesme hesabi içinde olmak baskadir. Kuzey Kürdistan`da bir karis toprag bile kurtarmayan PKK`nin Sengal`daki hesaplari baskadir.
Ingiltere`de bir gazeteni attigi Mahset önemli bir noktaya deginiyor: „Türkiye Cumhuriyet Terörist Cumhuriyeti oldu“. Ancak baslik eksiktir çünkü TC geçmisten beri terörist bir devlettir. Türkiye`ye karsi tarihte ilk defa (Nato`ya bagli olmasina ragmen) Bati devletlerinden elestirisel tepkiler gelmeye basladi. ABD`nin ID güçlerini bombalamasi, Ingiltere Fransa ve Almanya`nin silah yardimi Türkiye`ye sorulmadan yapildi. Bu durum, Türkiye`nin artik Nato için güvenilmez bir mütefiki oldugunu gösteriyor. Türkiye devletinin hava operasyonlarina karçi çikmasi ve ISID`in terörist olmadigini ispatlamaya çalismasi, kendi çirkef ve sahtekar yüzünü ortaya çikarmistir.
Ortadogu`da varolan mevcut devletlerin sistemi yürümüyorsa, parçalanma ve yeni sinirlarin çizilmesiyle yeni bagimsiz devletler ortaya çikacaktir. Bunun için bir kaosa ihtiyaç vardir. Isid gibi taseron bir örgüt bu isi üstlenmistir. Yoksa Isid`in devlet olmasi mümkün degildir. Bu, tarihe ve insanlik tarihine ters bir kuraldir. ABD ve Ingiltere`nin Ortadoguyu yeniden biçimlendirme politikasi, geçmis deneylerindende yararlanarak, Irak, Suriye, Suudi Arabistan, Ürdün, Filistin, Türkiye ve Iran`ida içine alan, uzun süreli bir kaos sözkonusudur. Israil Hamas savasi ve ayni zamanda Isid`in Kürdistan`a saldirmasi, kendiliginden olan bir gelisme degildi. Bir yönlendirme sözkonusudur. Isid`in Bagdat`a dogru olan saldirilarini durdurup, Kürdistan`a yönelmesi, Taseron yapisini ortaya koymustur. Ancak, Isid`in son olarak Irak ve Kürdistan`a saldirmasi, Kürtlere büyük zarar verdigi gibi, Kürdistan`i küresel bir sorun yapmis ve bagimsizliga biraz daha yaklastirmistir.
Siyasi partilerin (PDK ve YNK) Pêsmerge bakanligi disinda, keyfi olarak savasi yönetmeleri Pesmergenin basarisini engeliyor. Bu yüzden Pêsmerge Bakanligi, kendisinin siyasetten arindirarak (partilerin degil Küdistanin ordusu olmalidir) tek merkezden yönetilen, Kürdistan savunma güçü olmalidir. Son olarak Kürdistan Parlamentosunda alinan kararla, Pêsmerge güçlerinin tek çati altinda « Kürdistan ulusal ordusu » temelinde birlestirilmesi yönündeki açiklamasi olumlu bir gelismedir.
Pêsmerge vur kaç gerilla taktiginden gelen deneyimlerini, düzenli ordu savasinda uygulayamaz. Düzenli ordu arazide savasir, gerilla ise dagda, ormanda, daha çok gece saldirlar yapar. Gerilaciliktan düzenli orduya tam olarak geçemeyen Pesmerge, Sengal isgalinde zaaf göstermistir. Agir silahlarinin olmayisi belki bir eksiklikti, ama bu halki Isid Barbarlarinin insafina birakarak geri çekilmeyi gerektirmez.
Isid Saldirisi, Güneyli güçlerin zaaflarini su yüzüne çikarmistir. Isid`in Musul isgalinden sonra Pesmergeyi savasa hazirlamada geç kaldiklari ortaya çikti. Egitimli Pesmergenin az olmasi yüzünden KDP, ve Goran hareketi kendi korumalarinin cepheye gönderdiler. 430 bin maasli pêrsonal Pêsmerge Bakanliginda çalisiyorlar. Sadece maas almak için Pesmerge olanlar ve egitimsiz gönülüler cepheye gittikleri zaman, savas kabiliyetlerinin az olmasi, egitimli Pesmergeninde moralini bozabiliyor.
Tarihte bagimsiz Devletler veya Sosyal devrimler her zaman bir savas sonunda ortaya çikmislardir. Kürdistan`in bagimsizligida bu kaos sonunda ortaya çikacaktir.
28. 08 2014