Direkt zum Inhalt
Submitted by Anonymous (nicht überprüft) on 12 January 2010

BDP'den Ergenekon'la ilgili ilginç sözler!

Eski DTP'lilerin geçtiği BDP ile müesses nizamın temsilcileri 'sivil darbe' stratejisinde birleşti. BDP'li yöneticilere göre Ergenekon davası bir tezgah...

Radikal yazarı Oral Çalışlar'ın yazısının ilgili bölümü...

Barış ve Demokrasi Partisi'nin yöneticilerinin, İstanbul'da gazetecilerle gerçekleştirdiği buluşmaya, günün tartışması damgasını vurdu: “Türkiye askeri vesayetten kurtulmaya çalışırken, bunun yerine polis vesayetine mi giriyor?“

Bu konuda öne çıkan bazı düşünce kalıplarını şu şekilde listeleyebiliriz:

* Yeni bir vesayet dönemi başlarsa, askeri vesayetten daha kötü bir döneme girmiş oluruz.

* Askeri vesayet dönemleri sivil vesayetlerden daha kısa sürmüştür.

* Beli silahlı askeri yıldırıp, beli silahlı polisi üzerimize salacaklar...

* Askeri vesayet istemiyorum, onun yerine hükümeti payidar kılacak ’polis devleti' kurulmasını da istemiyorum.

* Gladio'yu tasfiye edip yerine İslamcı Gladio kuruyorlar. Ergenekon davası da bu amaçla tezgâhlandı.

İşte Oral Çalışlar'ın yazısının tamamı;

Oral Çalışlar / Radikal

'Askeri vesayet', 'polis vesayeti'

Barış ve Demokrasi Partisi'nin yöneticilerinin, İstanbul'da gazetecilerle gerçekleştirdiği buluşmaya, günün tartışması damgasını vurdu: “Türkiye askeri vesayetten kurtulmaya çalışırken, bunun yerine polis vesayetine mi giriyor?“
Bu konuda öne çıkan bazı düşünce kalıplarını şu şekilde listeleyebiliriz:
* Yeni bir vesayet dönemi başlarsa, askeri vesayetten daha kötü bir döneme girmiş oluruz.
* Askeri vesayet dönemleri sivil vesayetlerden daha kısa sürmüştür.
* Beli silahlı askeri yıldırıp, beli silahlı polisi üzerimize salacaklar...
* Askeri vesayet istemiyorum, onun yerine hükümeti payidar kılacak ’polis devleti' kurulmasını da istemiyorum.
* Gladio'yu tasfiye edip yerine İslamcı Gladio kuruyorlar. Ergenekon davası da bu amaçla tezgâhlandı.
Askeri vesayet rejimine karşı atılan adımların bazı çevrelerde giderek yoğunlaşan bir tedirginlik yarattığını gözlemliyoruz. Bu ’tedirginlik'in son günlerde sistemli olarak gündeme getirildiği ve bir kavramsal karışıklık ortamı yaratılmaya çalışıldığı, gözlerden kaçmıyor.
50 yıldır kapısı sivil iktidarlara ve sivil yargıya kapalı olan, pencereleri beyaza boyalı askeri binaya girilmesinin, bazı çevreleri endişeye sevk ettiği söylenebilir. Tartışma zemini farklı bir yöne kaydırılmaya ve kamuoyunun dikkati kozmik odadan ’polis devleti mi geliyor?' tartışmasına çekilmeye çalışılıyor. ’Askeri vesayet' sisteminin sonunun gelmesi durumunda oluşacak olan yeni rejimin daha kötü olacağı havası yaratılmak isteniyor. Düne kadar her türlü kitle hareketinin bastırılmasına yönelik bir tutum sergilemiş olan bazı isimlerin, şimdi ’polis devleti eleştirmeni'ne dönüşmeleri de ayrı bir ironi olarak kaydedilebilir.
***
Askeri vesayet rejimi ve ’polis vesayeti' birbirinin zıttı olan şeyler değildir. Tam tersine, askeri vesayet rejimlerinde, polis son derece etkili bir güç enstrümanı olarak kullanılır. Askeri darbeleri, askeri rejimleri devirmiş ülkelerde, askeri rejimin yerine daha sert bir ’polis rejimi' kurulduğuna ilişkin bir tecrübe yoktur.
Demokratikleşme süreci, genel olarak, askerin siyaset alanından tasfiyesine paralel olarak yürüyen bir süreçtir. Bu konuda yakın tarihimizin örnekleri arasında Yunanistan, İspanya ve Portekiz sayılabilir. Latin Amerika'daki askeri rejimlerin yıkılışı da bu açıdan incelenebilir. Bu ülkelerde askeri rejimler, askeri vesayet sistemleri geriledikçe demokrasi
alanı büyümüş ve gelişmiştir. ’Polis rejimi yaratmış bir anti-militarizm'den söz etmek, ciddiye alınabilirlik sınırlarını zorlayan bir yaklaşım.
’Askeri vesayet dönemleri, sivil vesayetlerden daha kısa sürmüştür' diyen anlayış, darbeyle vesayeti birbirine karıştırıyor. Ülkemizde askeri darbeler kısa sürelerin ardından yerlerini parlamenter rejimlere bırakmak zorunda kaldılar. Ama kontrol mekanizmaları kurarak, askeri vesayet rejimini kalıcı hale getirdiler. Seçimle gelmiş sivil iktidarı ’sivil vesayet' gibi fantastik bir kavram üzerinden olumsuzlayıp onu askeri vesayetle aynı kategoride tanımlamak, askeri vesayetin meşrulaştırılmasına hizmet eder.
***
Askeri vesayet rejimine karşı sergilediği kısmen çekingen tutum, AK Parti'nin eleştirilebilecek yönlerinden birisi olarak değerlendirilebilir. AK Parti'nin sivil alanı genişletmek için verdiği mücadelenin, AK Parti'nin iradesini de aşan boyutlarda olduğunu
görmek gerekiyor. AK Parti'yi baskıcı bir polisiye rejim kurma eğiliminden uzaklaştıracak şey,
militarizmle hesaplaşabilme yeteneğinin ve gücünün artması olacaktır. Bazı çevreler, polis rejimi fobisiyle, AK Parti'nin militarizmle olan hesaplaşmasında cesaret kırıcı ve tereddüt arttırıcı yaklaşımlar sergiliyorlar ve buna uygun bir psikolojik ortam yaratmaya çalışıyorlar. Şimdiye kadarki en popüler fobi olan irtica fobisinin geçerliliğinin son bulduğu görülünce, polis fobisi, yeni bir mevzi olarak öne sürülüyor.
AK Parti hükümetinin polisi halk gösterilerinin üzerine sürmesi, geleneksel bir iktidar refleksini yansıtıyor. AK Parti'nin bu klasik refleksi sürdürüyor olması, militarist anlayıştan zihinsel olarak tamamen kopamamış olduğu yönünde de yorumlanabilir.
’Sivil alan' ya da ’siyaset alanı' olarak tanımladığımız alan ile ’askeri alan' arasında ciddi bir hegemonya çatışması var. Üç buçuk askeri darbeyle yaralanmış siyasi rejimimiz, hâlâ askeri vesayetten tam olarak kopabilmiş değil.
’Sivil alan-askeri alan' çatışması, ülkemiz demokrasisinin geleceği açısından belirleyici önem taşıyan bir çatışma. Bir rejim içinde asker siyaset alanında ne kadar etkiliyse, o rejim o kadar özürlüdür. Askeri rejim söz konusu olduğunda tarafsızlık tartışması yapılması mantığa aykırıdır.

silav. Bakin iste size apocularin tasidigi kaygiyi iyi okuyun! yani polis devleti vede askeri devleti oluyor demek bize mi kalmis? buda sunbu gösteriyor apocularin devletcilerden daha türk devletci olusudur! kemalizmin bekcileri onlardir ya ! o yüzden gözlerine uyku girmiyor kemalizm yikilacak diye:) yani islami rejim gelse ne olur kemalizm rejimi ayakta kalsa ne olur? kürdlerin sorunumudur? kürdler isgal altindadir!! kürdlerin sorunu t.c devletiyledir! kürdlerin tartisacagi ak parti veya c parti deyildir! kürdlerin muhatab alacagi tek sey devlettir!! iste bunu iyi düsünün!! kürdlerin gerilasi elinde silahiyla dagda ac sussuz vede sogukta canini ne icin veriyor? sizlere anlatamadigimiz budur!! kürd genci silahi eline alip dagda ölümü göze almissa! kürdlerin istemi söylemi kemalizmin rejimi ayakta tutma deyildir!! ergenekon oyunda olsa!! kürdleri yargisiz infaz ettikleri vede kürd kemikleri her yerden fiskirmiyor mu? Arkanizda kitle var dünyayi ay

Merhaba keke Senin yurtsever bir kürt olduğun açıktır.Yazılarından belidir.Senin görüşlerinin büyük çoğunluğuna katılıyorum.Pkk,dtp,apo konusunda. Buraya kadar tamam.Yalnız ismail giriki gibi,yazılarından anlaşılan cerdevanı savunmanı kabul etmiyorum.Sanada yakıştırmıyorum. Yani biz aile içinde kavgada etsek,bunun düşman karşısında yenilememizmi gerekiyor.Litfen bunu düşünmeni istiyorum. saygılar.

silav. Bakiniz ben istegi disinda zorla korucu olmus kürdler disinda hic bir korucuyu savunmam! savunamam! düsmana canla basla calismis koruculari ben cok yakindan biliyorum! bir pusularindan cikabilmis ama öz yegenim ise kursuna dizilmistir!! bakiniz !! burda cogumuz birbirimizi tanimiyor ! kimlerin ülkesi milleti icin ne deger verdiklerini kuskusuz birbirimizi tanimadigimiz icin bunu bilemiyoruz! simdi konuya gelelim: sayin ismail Giriki korucu mu? kesin deliliniz var mi? eyer kendisi korucuise ki avrupada olduguna göre bana göre bu ihtimal uzaktir! eyer ailesinden(kardesi,babasi,amcasi,dayisi) korucu olupta onlara cephe almamissa oda onlar gibidir demek!! eyerki kendisinin korucu oldugunu ispatlarsaniz ben sizden önce ona cephe almasam o zaman istediginizi söyleyin bana!! ama aponun pisliklerini yazdigi icin ona korucu diyorsaniz o zaman sizlere ne diyelim? Bana tüm kürdler degerlidir! düsmana hizmet etmedigi sürece!! ben hic bir partiye mensüp deyilim ama kürdlük icin mucadele eden her sahis her olusuma sonuna kadar saygi vede sevgim vardir. benim icin asil amac kurd ü kurdistandir! tüm partiler vede parti baskanlari birer aractir! aracin amactan daha önemli kilindigi sahtekar parti vede parti baskanlarina karsiyim. kürd genclerin kemalizm icin heder edilmesine karsiyim son olarak Brêz Mesüt BERZANI`nin dedigi gibi KURD KANI UCUZ DEYILDIR!! olmamalidir. saygilar Nemirdani

Keke merhaba Ben ismail girikiyi tanımam.Fakat forumdaki idialara bakarak,tesedüfen bir dostumla telefon görüşmesinde,bu şahısı sordum.Dediklerine göre bu adam gerçek ismiyle yazıyor. Silopili \"ökten\" ailesinden.Bu ailenin tamamı jitem ve koruyucu. Haliyle bende bu duruma göre idaalarda bulundum.Dikat edersen, bu konuda ismail geriki hiç bir cevap vermedi. Apo namusuzunu maske yapmaya çalışarak,yurtseverleri aldatmaya çalıştı. Mademki bu aileden değilse,cevap vermeliydi. Veremiyor.Bu idialara karşı kör,dilsiz ,sağır rolunu oynuyor.O zamanda, bende bunun cerdvan olduğu,kanatı hasıl oldu. Konu bundan ibaretir. Saygılar.

eger bu savasin adini tam konulsa turk ile kurd savasidir. ne dinci kardeslerin sindik dedigi.kemalizimdir.nede yoldaslarin tarof ettigi gerici dinci kesimidi nede bozuk duzenidir. bizi katleden bozuk turklukdur. ya kurdler bu kele bir sefer omuzdan duser iki kez dusmez, anlayalim artik.

Neuen Kommentar schreiben

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.