Direkt zum Inhalt
Submitted by Anonymous (nicht überprüft) on 20 Juni 2008

Oil giants return to Iraq

Shell, BP, Exxon Mobil and Total set to sign deal with Baghdad

By Patrick Cockburn
Friday, 20 June 2008

Nearly four decades after the four biggest Western oil companies were expelled from Iraq by Saddam Hussein, they are negotiating their return. By the end of the month, Royal Dutch Shell, BP, Exxon Mobil and Total will sign agreements with the Baghdad government, Iraq's first with big Western oil firms since the US-led invasion in 2003.

The deals are for repair and technical support in some of the country's largest oilfields, the Oil Ministry in Baghdad said yesterday. The return of "Big Oil" will add to the suspicions of those in the Middle East who claimed that the overthrow of Saddam was secretly driven by the West's desire to gain control of Iraq's oil. It will also be greeted with dismay by many Iraqis who fear losing control of their vast oil reserves.

Iraq's reserves are believed to be second only to Saudi Arabia in the Middle East, but their exploitation has long been hampered by UN sanctions, imposed on Iraq after Saddam Hussein invaded Kuwait in 1990.

The major oil companies have been eager to go back to Iraq, but are concerned about their own security and the long-term stability of the country. The two-year no-bid agreements are service agreements that should add another 500,000 barrels of crude a day of output to Iraq's present production of 2.5 million barrels a day (b/d).

The companies have the option of being paid in cash or crude oil for the deals, each of which will reportedly be worth $500m (£250m). For Iraq, the agreements are a way of accessing foreign expertise immediately, before the Iraqi parliament passes a controversial new hydrocarbons law.

But they mean that the four oil companies, which originally formed the Iraq Petroleum Company to exploit Iraqi oil from the 1920s until the industry's nationalisation in 1972, will be well-placed to bid for contracts for the long-term development of these fields. The oilfields affected are some of the largest in Iraq, from Kirkuk in the north to Rumaila, on the border with Kuwait. Although there is oil in northern Iraq, most of the reserves are close to Basra, in the far south.

Since the US invasion, Iraqis have been wary of foreign involvement in their oil industry. Many are convinced that the hidden purpose of the US invasion was to take over Iraqi oil, but the Iraqi Oil Minister, Hussein Shahristani, has said that Iraq will hold on to its natural resources. "If Iraq needs help from international oil companies, they will be invited to co-operate with the Iraqi National Oil Company [Inoc], on terms and conditions acceptable to Iraq, to generate the highest revenue for Iraq".

Inoc's technical expertise has deteriorated sharply during the long years of sanctions. Iraq is currently exporting 2.1 million b/d and is expecting to have oil revenues of $70bn this year, but its government administration is too dysfunctional and corrupt to rebuild the electricity or water supply systems. The government has $50bn in the Federal Bank of New York.

Mr Shahristani has been highly critical of the Kurdistan Regional Government (KRG) for auctioning off oil concessions in Iraqi Kurdistan without reference to the oil ministry in Baghdad. In an interview with The Independent last year, he said Inoc would never do business with any oil company that signed up with the KRG, and he also doubted if the oil could be exported without pipelines. "Are they going to carry it out in buckets?" he asked.

Several of the small oil companies who have signed contracts in Kurdistan are hoping that in the long term there will be an agreement between the Kurds and the central government and they will then sell out to the majors at a large profit.

The technical support agreements, as the service agreements are known, may open the door to Iraq for the majors. Mr Shahristani has said that Iraq will open up the same fields for bidding for long-term development projects soon. "We're going to announce the first licensing round by the end of this month or early next month," he said.

The high price of oil means that Iraq is not under immediate pressure to maximise its oil revenues. The Iraqi parliament has suspected anything which looks like giving foreign companies ownership of Iraq's oil through a production sharing agreement.

The nationalisation of Iraq's oil is one the few acts of Saddam Hussein's long years in power which is still highly popular, and Iraqi members of parliament are fearful of anything that looks like back-door privatisation in the interests of foreigners.

Big four have history of control

For the four oil giants, the new agreements will bring them back to a country where they have a long history. BP, Exxon Mobil, Total and Shell were co-owners of a British, American and French consortium that kept Iraq's oil reserves in foreign control for more than 40 years.

The Iraq Petroleum Company (once the Turkish Petroleum Company) was formed in 1912 by oil companies eager to grab the resources in parts of the Ottoman Empire.

The company was formalised in 1928 and each of the four shareholders had a 23.75 per cent share of all the oil produced. The final 5 per cent went to Calouste Gulbenkian, an Armenian businessman.

In 1931, an agreement was signed with Iraq, giving the company complete control over the oi fields of Mosul in return for annual royalties. After Saddam's coup in 1958, nationalisation came in 1972.

iraq petrol bakani nin (gecen yil!) kullandigi ifadeye bakin: Mr Shahristani has been highly critical of the Kurdistan Regional Government (KRG) for auctioning off oil concessions in Iraqi Kurdistan without reference to the oil ministry in Baghdad. In an interview with The Independent last year, he said Inoc would never do business with any oil company that signed up with the KRG, and he also doubted if the oil could be exported without pipelines. "Are they going to carry it out in buckets?" he asked. (Cikartiklari) Petrolu kovayla mi tasiyacaklar ? (kurdleri kasdediyor) Shahristani kurdlerin de bakanlik yaptigi bir hukumetin bakani ve bu adam bu bicimde edepsiz bir arogans ile nasil konusuyor? bunun psikoljik arka plani ne olabilir? 1-diger alanlarda bir hukumette pek benzemeyen iraq hukumeti Sheristani nin ifadesi ile KRG ye pipe line (veya tanker) yolu ile cikatrigi petrolu tasitmaya izin vermeyecegini soylemis oluyor. peki ala kurdler nasil bu hukumette bulunmakta? gerci ifade gecen yila ait ama su anda dunya piyasalarina cikmis durumda. bunun sonuclari Sheristaninin arzuladigi gibi olmayabilir (KRG ile anlasma yapan irili ufakli sirketler belki urkmez ama bu sireketlerin borsalardaki degeri bu tur demeclerden cok feci etkilenir. bu da bu sirketlerin her birinin KRG uzerine baski unsuru olmasina yol acar. 2-shersitani ye bu kadar rahat demec verdiren onun US dan aldigi sinyal olabilir. bu da KRG uzerinde onemli bir baskinin varligina isaret eder. 3-bu reel probleme KRG nin cikis yolu ne olabilir? adamlari habire elestirip duruyoruz peki ala biz -siz sen olsan ne yapardin(iz-ik)? maksat tartisma olacaksa reel bir mevzu uzerine olsun. hurmetler

Sevgili HeK, Shahristani gibileri edebsizce konuştukça, bizimkiler onları tatlı dili ilan ediyor. O günden sonra da el oğluna söylenecek bir söz kalmıyor. Talabani'nin; “Abdullah Gül'ün dili de gül gibidir bilirim. Kendilerine selam ve hürmetlerimi iletiyorum.“ “Irak için Şii lider Ayetullah Sistani nasıl büyük bir nimet ise Erdoğan da Türkiye için büyük bir nimettir...“ diyorsa... ... Irak'ın yeni bayrağının Kürdistan Bölgesi'nde dalgalandırılması için Kürdistan parlamentsunda düzenlenen olağanüstü bir oturumda bir konuşma yapan Federal Kürdistan Bölge (FKB) başbakanı Neçirvan Barzani; “Yeni Irak bayrağının Kürdistan Bölgesinde dalgalandırılmasının gurur verici olduğunu çünkü bu demokratik, geniş katılım ve biribirini kabul esasına dayanan yeni bir Irak'ın kurulduğunun bir işareti olduğunu'' Devamla; “Biz bugün, tarihi bir olay için buradayız. Bu tarihi olay da, Irak'ın yeni bayrağının Kürdistan bölgesinin başkenti Hevler'de dalgalandırılmasıdır... Bazıları bizim Irak'ın bayrağının değiştirilmesindeki çabalarımızın vatanseverlik duydularının azaltılaması için olduğunu düşünüyordu. Ancak biz yeni Irak'tan bahsettiğimiz de amacımız anayasanın içinde üstün olduğu ve genel olrak bütün sorunların bu anayasa ile çözüme kavuşturulduğu demokratik ve geniş katılımılı bir Irak'tır.“ “Kürdistan, Federal Irak'ın etkili bir parçası olarak Irak'ın bu yeni bayrağını Kürdistan Bölgesi'nde dalgalandırılacak. Çünkü bu bayrağın dalgalandırılması Irak'taki oluşumlar için büyük bir ümit meydana getirecek ve bu ülkenin tarihinde yeni bir safa açacak. Bundan dolayı, biz bunu gururla dalgalandırabiliriz'' diyorsa...; ... Mesud Barzani; “Türkiye'yi dost ve kardeş ülke biliyoruz...Bizim Türkiye'yle ve Türk milletiyle problemimiz yok. Çok dostane bir ilişkimiz vardı. Ta ki Saddam rejimi devrilinceye kadar...Türkiye'ye karşı husumet beslemedik. Beslemiyoruz... Kendi topraklarımıza ve sivil insanlarımıza karşı yapılan bu saldırıları şiddetle kınıyorum...Bu tarz askeri yöntemlerle mesele çözülmez. Çözülemez... Türkiye bu saldırıları durdurmalıdır. Bu saldırılar devam ederse korkum o ki Türkler ile Kürtler arasında husumet doğurmak isteyenlere gün doğar. Her iki halk arasında düşmanlık duyguları yeşerirse kötü olur... Dostluğumuza ve kardeşliğimize zarar verecek bu tür ifadelerden ve yorumlardan kaçınmak gerekir“ diyorsa...; Tayyip Erdoğan; “Talabani ile görüşürüm. Barzani ile görüşmem çünkü kabile başkanı ile görüşemem. Barzani ile görüşmeler olsa da ben muhatap olmam“ der. Shahristani de kalkar daha edebsizce konuşur. Bunun arka planına bakmaya gerek var mı? Önce bizimkilerin niye böyle konuştuklarının arka planına bakmakta fayda var. Gerçi her ikisi de aynı kapıya çıkıyor ya. Hem düşmanın, hem de bizimkilerin böyle konuşmalarının elbette US dan ve diğer dünya devletlerinden kaynaklanıyor. Hepsinin ortak politıkası Irak içinde siyasi birlik istemidir. Dünya politıkasını belirliyen ve bölge devletlerin istemi bu Çıkarıda bu Bundan çıkarı olmayanlar sadece Kürdlerdir. Hatırlanılırsa, bundan iki sene önce Mesud Barzani'nin bir duruşu vardı. Biz bir milletiniz. Aynı ülkenin insanlarıyız. Rızamız dışında bölünmüşüz. Birlik olma hakkımız vardır... vs. bir söylemi vardı. Gittiği her yerde dile getiriyordu. Düşmanlarımızı rahatsız, ama Kürdleri umuda boğuyordu. Peki ne oldu? 6 aydan beri Mesud Barzani'den ses çıkmıyor. Bu sadece bölge devletlerinin istemeyişinden mi? Elbette bunun payı var, ama sorun müttefik bildiğimiz US dan kaynaklanıyor. Anlaşılan Mesud Barzani'nin susturulduğudur. Yine hatırlarsanız Barzani'nin bu Kürdistan'ı duruşundan rahatsız olanlar sadece düşman değildi. KDP ve YNK içindeki bazı kanatlarda rahatsızdı. Hatta Barzani'nin bu tavrı “populist“ olarak değerlendiriliyordu. Bunun bir başka arka planı var. Kendi içinde birlik olmayan Kürd'ün ciddiye alınmıyacağı henüz bilince çıkarılmamıştır diyemiyorum, ama bazılarının çıkarına cevap verdiği müddetçe bu böyle sürecektir. Ne zaman ki, kendi çıkarının elden gittiği sırası geldiğinde o zaman da iş işten geçmiş olacaktır. Baksanıza Irak Arapları her geçen gün milli birliklerini gerçekleştiriyorlar. Dahası Türkmenleride yanına almışlardır. Yarın Kerkük'te yapılacak bir seçim de hezimete bak sen. Elin Arabı, Türkmeni işini gücünü Kürd'ü boşa çıkarmak için uğraş verirken, Kürd siyasi önderliği kendi içinde varolan ayrılığı derinleştirirken, Irak birliği için seferber oluyor. Yarın Kürd'ün boynuna dolanacak olan Irak Güvenlik anlaşmasıyla uğraşıyor. Neyse sorun çok detaylı. Kısadan keseyim. Yapılacaklar bellidir; İki de bir Irak'ın parçasıyız deyip, Irak'ın toprak ve siyasi birliğini gerçekleştirmeye zaman ve enerjilerini tüketeceklerine muhataplarına Kürdistan'a dönüyoruz sopasını göstermelidirler. Buna uygun bir söylem ve pratik sergilenmediği müddetçe Erdoğan'da, Shahristani de daha çok edebsizce konuşur.

Aslında Güneylilerin biz Kuzeylilerden beklentisi halıhazırda yok. Biz ne dersek diyelim, sözümüzün beş para etmiyeceği açık. Bir yerde gelin güvey olma konumundayız. Bu bir yerde Kuzeylilerin içinde olduğu konumlarının özetidir de. Gücü olmayanların yaptırımı da olmaz. Hani derler ya, kelin ilacı olsa önce kendisi kullanır. Kuzeylilerin kendisine faydası yok. Dahası Güneylilerin kapısında ihale kovalamakla meşkuller. Bilinir, para alan emir de alır. Emir aldığın kapıya akıl öğretmek tereciye tere satmak gibi bir şey olur. Ha Kuzeyliler para kazanmasınlar mı? Ne demek? Daha çok kazansınlar. Fakat siyaset yapmak ayrı, para kazanmak ayrı. İkisi bir arada olmaz. Bizimkiler şu an Güneyde yaptıkları siyaset, nasıl bir ihane kapatabilirim hesabıdır. Bunu Güneylilerde görüyor. Ciddiye alınmıyacakları ortada. Kuzeyliler, ne zaman Güneyliler tarafından ciddiye alınır? Güneylilerin ihtiyacına cevap olmaya başladıkları an. O an nedir, diye sorulacak olunursa Türk itlerine set oluşturdukları zaman. Güney'e havlama imkanını vermedikleri zaman. Bu gün var mı böyle bir güç? Yok! 1993 yılında bir vesileyle Mesud Barzani ile bir sohbet toplantısında bulunmuştum. Güney-PKK savaşı sonrasıydı. O dönem Güneylilere Türkiye ile sıcak ilişkilerinden dolayı eleştiriler vardı. Güneyliler bundan çok rahatsız oluyorlardı. Mesud Barzani, sözkonusu toplantıda rahatsızlığını kendine has yaklaşımıyla şöyle dile getiriyordu; Siz Kuzeyliler, bizi Türklerle olan ilişkilerimizden dolayı eleştiriyorsunuz. Kuşkusuz bu hakkınız var. Fakat eleştirinin bir anlamı olmalı. Yapıcı olmalı. Zorluklarımızı gözönünde bulundurularak yapılmalı. Kürdistan coğrafyasından haberiniz var. Dışarıya açılan dört kapımız var. Biri gökyüzüne açılıyor. Allah kışın dondurucu soğuk, yazın kavurucu sıcak yağdırıyor. O kapıda ne şeker, ne un, ne ilaç, ne içecek, yiyecek, giyecek yağar. Geriye kalan kapıları Arap, Fars ve Türk zebanileri tutmuş. Fars'a yönelik ambargo var. Onlardan bize gelecek bir şey yok. Arap kapısı bize kapalı. Geriye bir kapı kalıyor. Türk'ün kapısı. O kapıyı çalmak mecburiyetimiz var. O kapıya gidildiğinde önümüze kırmızı halı sermiyorlar. Bizi rencide etmek için ellerinde ne geliyorsa, onu yapıyorlar. Ama o kapıya mevcuruz. Günlük temel ihtiyaçlarımızın temini için bunu sinemize çekiyoruz. Bakın paramız var. Gelin ihtiyacımızı siz karşılayın, onlarla ilişkimizi keselim. Ne yapmamız gerektiğini siz söyleyin, biz yerine getirelim gibi bir konuşma yapmıştı. Kimsenin vereceği bir cevabı olmamıştı. Güneyin zorlukları sınırsız. Bildiklerimiz ve de bilmediklerimiz var. Bu nedenle işkembeden atıp Güney'i eleştirmek kolay, ama sadece kişisel tatmin aracı olur. Daha ötesi bir sorunumuza cevap olmaz. Sözüm şu çok anti-emperyalist arkadaşlaradır. Sözde ile gerçek yaşam arasında ince bir çizgi var. Örnek olması için şahit olduğum bir olayı anlatayım. Anti-emperyalist bir gelenek sahibiydik. Sene 1993. Ranya yakınlarında Dola Şewré'de askeri kampımız var. Her sabah, akşam saat 7'de ABD uçakları üstümüzde rutin uçuşlarını yapardı. İran ve özeliklede Saddam'a karşı Kürdleri koruma amaçlıydı. Üstümüzde uçup giderlerdi. İstenirse elimizdeki silahlarla düşürmekte mümkündü. Ne aklımıza geldi, ne de yapılması gerekirdi. Aslında anti-emperyalist olmanın gereği farklı davranmayı gerektirirdi. Ama biz yapmadık. Çünkü onlar bizim “koruyucu melekler“imizdi. Nihayetinde de İran Molla rejimi yakaladığı ilk boşlukta yanımızdaki İran-KDP-Reberati'nin kampını bir akşam bombaladı. Fırsat bu fırsat hesabıyla bizimde yönetim binamız bombalandı. Şans mı diyelim, tesadüf mü diyelim, o dönemde yönetim de olan arkadaşlar işleri gereği Duhok'ta bulunuyorlardı. Yoksa Hek'in övgüsüne mazhar olmuş Ferzende Serhedi en aşağı bu gün aramızda olmayacaktı. Dünden bu güne değişen bir şey yok. Ne ülke coğrafyamızın, ne de Kuzey hareketin kimyası. Coğrafyayı değiştirmek kimsenin elinde değil, ama Kuzey hareketin kimyasını değiştirmek mümkün. Kuzeyliler bunu hangi beyin ve iradi müdahaleyle yapar, bir muama. Fakat Güney isterse bunda önemli bir rol oynayabilir. Fakat görünen odur ki, dünden bu güne Güney'in böyle bir derdi olmamıştır. Eğer olmuş olsaydı, KDP-Bakur'u adam ederdi. Etmediği bilinmektedir. Niye etmez ben bilmez, merkez bilir!!!? Ederse ne olur? Kuzey'in potansiyelini yanıbaşında bulurlar. Bu az şey değildir. Kuzeylilerin Güney'e sempatileri dün de vardı, bu günde vardır. Ellimizde bir şey geldiğinde kendilerinden esirgemediğimizide bilirler. PKK'yi bunun dışında tutuyorum. !991 ayaklanması ve kaçış döneminde Kuzeylilerin Güneylilere yaptığı bilinir. Hem Güney Kürdistan'da, hem Kuzey'de hem de dünyanın dört bir yanında üstümüze düşeni yaptık. Bu günde elimizden bir şey gelirse, yine yaparız. Ama Güneylilerin yapabileceği çok şey var. Öncü olurlarsa ve bize yol açarlarsa Kuzeyliler üstüne düşeni yapar diye düşünüyorum. Bazı somut yapılanlar var. Onları geçiyorum. ... ... Diyorum ki, sadece bir öneri. Güney Hükümeti niye bir kararname çıkarıpta dünyanın neresinde olursan ol, her Kürd'ü fahri vatandaşımız olabilir. Tam vatandaş olmanın hukuki zorlukları olabilir, ama fahri vatandaşlığın öyle hukuki engelerinin olduğunu sanmiyorum. Var mı onunda bilmiyorum. Biz yok sayımından hareketle böyle bir proje uygulanırsa ne olur. Sayısını bilmememle birlikte dünyada hatırı sayılır bir Kürd nüfus var. Yapılacak her fahri vatandaş için senelik cüzi bir aidatı çdemeyi zorunlu kılsın. En aşağı seviyede diyelim, 10 Eure. Yine en alt sınırıyla 1 milyon insanın fahri vatandaş olduğundan hareket edelim. Bu eder 10 milyon Euro. Bu parayı Kültür Bakanlığı bünyasinde oluşturulacak bir Genel Müdürlük bünyesinde toplasın. Kürdistan'da kimsesiz çocukların kreşinden tutun, birer meslek edinene kadar tüm alt yapısına harcarsa, ne hoş olur. Bu öneriyi 1993 yılında Almanya'yı ziyaret eden YNK Pilot Büro üyesi ve Behdinan Sorumlusu Hasan Köstani'yi yemeğe davet ettiğimde kendisine açmıştım. Çok hoşuna girmişti. Güney'e döner dönmez Mam Celal'a ileteceğini söylemişti. İleti mi, iletiyse nasıl karşılandığını bilmiyorum. Fakat kısa bir süre sonra Kürdlerin ender yetiştirdiği o güzel insan Brakuji girdabında katledildi. Toprağı bul olsun. Biliyorum! Bazı arkadaşlar kızacaklar, yine mi peygamber tefrikaları diye veryansın edecekler. Ama ne yapayım yazmaya başladım mı, kesmeyi bilmiyorum. Bir şey yapamamanın can sıkıntısına sayın.

Neuen Kommentar schreiben

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.