Direkt zum Inhalt
Submitted by Anonymous (nicht überprüft) on 9 April 2008

Son dönemde Avrupada resmi tarih uzerine yapilan tartismalarda,bir yandan Avrupanin Sovyet dönemine iliskin acimasiz yaptiklari dez enfermasyon bilgileri ayuga cikarken kendi demokrasilerinide hangi katliamlar uzerine insa ettikleri cok boyutlu olarak tartisiliyor. Bundan kurtlere ne diye dusunulebilir.?

Sovyet dönemini elestirmek elbette dogrudur. Ancak burdan anti sosyalizm anti kominizm gibi söyleme savrulmak dogru degil. Sovyetleri halklar mezarligi ilan etmek bugunun dunyasinda cok basit bir yaklasim. Eger halklar mezarligi tartisilacaksa önce serbest rekabetci kapitalistlerin sovyet dönemine denk gelen dönemdeki katliamlarida ayuga cikartmak hafifinden görev olsa gerek.

Sovyet,cin ve diger "sosyalist" ulkerlerin modelleri red edilirken önerilen serbest rekabetci kapitalizm önermesi EHVENI SERDIR.

Tek kutuplu dunyada ulusal bagimsizlik bugun icin Rusya disindaki hic bir ulke icin mumkun degil. Bunun nedeni serbest rekabetin sirtinda tasiyarar dunyanin basina bele ettigi Kureselciliktir. Gunumuzde "Bagimsizliklarini" kazanmis ulkeler nekadar bagimsizdir. Bati Demokrasileri ne kadar demokrasidir. Butun bunlar tartisilmalidir.

Sosyalizm bugun hala bir model olarak vardir. Olmasida kacinilmazdir. Sosyalizm den kasit tekelci devlet kapitalizmini anlamiyorsak tabii. Sovyet modeli birinci dunya savasi döneminde bir cikisti ancak basarili olamadi. OLamazdida cunku 20 yilda iki defa yerle bir edilen bir ulke dört bir yandan kusatilmisken sosyalizmi birakin kurmayi sosyalist refleksler bile vermesi mucize olurdu.

Sovyet deneyi ciddi anlamda hala ders olacak kadar tartisilmadi. Gereken derslerde alinmadi kanisindayim. Sovyetler hic kuskusuz Dunyaya bir cok seyde kazandirdi.

Bugun nasilki sovyet modelinin dogru olmadigini söyluyorsak dunde bunun böyle oldugunu biliyorduk. Ancak sovyetleri Sosyalizmele karistirmiyorduk. Ne dun nede bugun. Serbest rekabetci kapitalizm bu gunun dunyasini neye cevirdigini kendisi bile anlayamaz durumdayken yani cani cikmisken alternetifini kendisi kendi icinde her gun biraz daha guclendirerek can cekisiyor.

Anti kuresel hareket Dunyada yeni belkide ucuncu yol diyebilecegimiz Sosyalizm mirasli bir yol acmaya calisiyor. Biraz daha bekleyelim ne dersiniz.

Kurtler bugun rejim den cok kendi ulusal degererini gelistirmek ve Orta Dogu cehenneminde kendi ulusal cikarlarini korumanin, mevzilerini guclendirmenin önlemlerini almalidirlar. Yine kurtler ulusal bagimsiz politika nasil yapilir uzerine yogunlasmalilar. Kurtlerin rejim uzerine söyleyebilecekleri tek sey baskalarinin degirmenine su tasirken kendi degirmenleri oldugu gercegini görmeleridir.

Rejim yikilan bir seyin yerine yenisinin konmasidir. Henuz yiktigimiz bir seyler yok kendi kuplerimizden gayri.

Saygilar.

Dünyayi en az 500 yildan beri kan ve gözyasina bogan Kapitalist-emperyalistlerin milyarlarca emekci, yoksul ve mazlum halklarin "sosyalizm-baris ve özgürlük" istemlerini bastirmak icin 19 yil arayla iki kitalar arasi savas cikaran; bu karambolde Ermeni, Kürt, Süryani gibi yüzlerce mazlum halki kana bogan(!) ve halklari birbirine kirdirttiklari bu vahsetler yatmezmis gibi, Isvicre'de general kizi Krupskaya ile Lena gölü kenarindaki villalarda keyif ve tatil yapan Lenin'leri "mühürlü trenle" gönderip, sosyalist/komünist ideolojiyi gözden düsrtmek icin(!) Rusya'da kurulmasina müsaade ettikleri Sovyetler Birligi ve onun kuklasi demirperde ülkelerinde sosyalizm/komünizm adina yapilan despotizm ve katliamlara bakip, insanligin tek cikis yolu ve umari olan sosyalizme düsman olmamak gerekir... Selamlar FILOZAN 9.4.8

KFD bu konuda hakli. sosyalizm tembel kulaklara hosh gelen bir siir gibi. kapitalizm de kontrol edilmeyince et oguten disli gibidir. dunya henuz sosyalizmin insalari mutlu eden bir ornegini gormedi. bu isi dinamik bir bicimde baglayalim ve kapitalzmin gelistirici dinamiklerini (rekabet, risk alma, meydan okuma ve surekli front ilerletme) ile sosyalizmin insan yasamina verdigi kiymet, egaliter alanlar yaratma ve bazi hayat alanlarini rekabetin hoyratligindan koruma (saglik servisleri ve egitim imkanina ulasma (egitimin kendisi rekabete acik olmali). imkana ulasmak herkese acik olmali-ve minimum barinma beslenme siniri)-insanin tahripkar olabilecek durtulerini bireyi ve kollektif cikarlari birlikte kollayan perspektifle kontrol altina alma. bunu yaparken ilerlemeyi durduracak tolere edilmesi gereken rekabeti, ekonomik cekicilgi, mesru bencilgi redetmeden idari ve ekonomik ortami diktatorluge cevirmeden ilerleyebilecek bir sosyal gelenek vs vs vs bu kombinasyonu liberal dusunce catmaya cabaliyor. secilmeye deger cekici bir kombinasyondur

TITANIK'I BEN BATIRDIM ! ************************ Ilâhi, BB Hoca ! Hatirlarsan daha önceleri de yazmistim; sen bu korkunc mizahî zekânla ,ölüyü diriltir, diriyi de öldürürsün vellexi ! Yine, akademik kavramlari, jargonlari ve formülleri accaip döktürmüssün Hocam ! Hicbir sey anlamadim ama, sen diyorsan dogrudur... Gelelim Titanik'e: ● Vellexi onu capitalist-emperyalist kefereler degil; ben batirdim, beeen ! ● Batik gemideki korkunc servete-para ve mücevherlere- de ben kondum ! ● Titanik versiyonlu yüzlerce filimden gelen peralar da benim kasalarima akiyor ! ● Hatta “Titanik'te Ask“filminin aktörünün canlandirdigi ama, diriltemedigi (iki kavram arasindaki farka dikkatinizi cekerim..) kahraman olarak, o koftiden, “büyük a$ki“ da ben yasadim ! Vaaa mi bir itirazin Hocaaa ! Ne o, bakiyom hasedinden "caaat" diye tam ortandan kirildin be Hocam ! Hadi o cok bilmis kargalarin yetisip, kirilan belini tamir etsinler de görelim... Selam, kelam, atisa devam Hocam ... * FILOZAN 9.4.8

Neuen Kommentar schreiben

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.