Direkt zum Inhalt

Anayasa, haklarin savunucusu ve özgürlüklerin temelidir

Güney Kurdistan Baskenti Hewler Selehadin üniversitesi Aydinlar centromunda “Yasa, haklarin savunucusu ve özgürlüklerin temelidir“ ?iari altinda düzenlenen konferans bir bildirge ile sona erdi. Konferansi Kurdistan Bölgesi Anayasa Izleme ofisi tarafinda düzenlenen toplantiya Kurdistan hükümeti Adalet Bakani ve Hewlêr Valisi katilimi ile gerceklesti.

Konferans acilisi Kürt ve Kurdistan sehitleri anisina bir dakikalik saygi durusundan sonra, Hewlêr Valisi acilis konusmasi yaparak yapilan konferansin önemine deginerek, konferansi hazirlayan ve emegi gecen katilimcilara tesekür etti.

Dr. Mihemed Ömer Mewlud Sabah ( Arapca yayinlanan gazete ) gazetesinde yayinlanan Yeni Irak Anayasasi taslagi hakkinda düsüncelerini dile getirdi. Selehadin üniversitesi Anayasa kolejinden Dr. Mihemed Serif Ahmed anayasa ve felsefe, Dr. Nuri Talabani Kurdistan ve Irak Anayasasi, Dr. Kemal Sadî de Kerkuk konusuna deginde.

26-28. 7. 2005 tarihlerinde Baskent Hewlêrde yapilan ve Hakim, Avukat, Ünüversite ögretim görevlileri, Aydin ve basin adamlarinin katildigi konferansta Yeni Irak Anayasasi, Kurdistan bölge anayasasi,Kurdistan ve Irak Anayasasi arasindaki iliski, Yeni Irak Anayasasi taslaginin degerlendirilmesi..vs konular ele alinip sonuc bölümünde komuoyuna bir bildirge yayinlandi.

Kurdistan ve Dünya Kamuoyuna aciklanan bildirge:

1*- Sabah Gazetesinde yayinlanan Anayasa taslaginin red edilmesi.

2-Yeni Irak anayasasinda 58. Madde, Kerkuk ve diger özgürlestirilen bölgelerinde resmi olarak Anayasada Kurdistan`a baglanilmasinin belirtilmesi. Kurdistan sinirlarinin cografi ve tarihi gerceklikler temelinde net bir sekilde belirtilmesi.

3- Irak cumhuriyeti temelindeki yari Federalizm ( Eyaletler sistemi ) red edilip tam federatif bir sistemin kurulmasi.

4- Kurdistan halkinin kendi kaderini tayin hakkinin belirtilip BM ve Büyük gücler nezninde iliski kurulup Referendum hareketinin ( Kurdistan Referendum Hareketi ) desteklenmesi.

5- Terörüzm ve teröristlerin kinanip siddet ve irkciliga son verilmesi, Genel ve özel haklarin korunmasi, Irak genelinde ulus ve din temeline datali sövenizmin kinanmasi.

6- Erklerin ayristirilmasi, Din ve Devlet`in ayristirilmasi, Dinin Anayasa hazirlama kaynaklarindan birinin olmasi temel olmamasi.

7-Uluslararasi yasa ve kanunlardan kaynaklanan garantilerin genelde Irak halklari özelde ise Kurdistan halki gemerli olup uygulanmasi.

8- Irak Daimi anayasasinin yürürlüge girmesine kadar konferans ve toplantilarin yapilip düzenlenmesi.

9- Kürtce ve Arapca`nin Irak`in bütününde resmi dil olmasi ve bunun anayasada yazilmasi ve bunun ilk günde Kürtce, Arapca, Fransizca ve Inglizce olarak bir nüshasinin BM`lere verilmesi.

10- Saddam Hüseyinin yargilanip Kimyasal bombalarla bombalanan Halepce ve diger gölgelerin zarar ve ziyanlarini giderecek tazminatin ödenmesi.

11- Federal bölgelerin bir cesit uluslararasi kisili olmali ve kendi özle konumlari ile Kültür-Sanat, Spor, Ekonomik-Ticari..vs alanlarda ifade edebilmelidir.

12-Irak, Insan Haklari ve Halklarin özgürlügü ile ilgili bütün uluslarrasi sözlesmelerini kabul ( uyum icersinde olmali ) etmeli.

13- Irak genel bütcesinden % 35 oraninda Kurdistan`a pay ayrilmasi ve Kurdistan bölge gelirinin % 60 Kurdistan`a birakilmasi.

*Adi gecen gazetede yayinlanan Yeni Irak Anayasa Taslagini bulma imkanim olmadigindan dolayi siz Newroz. Com okurlarina sunamadigim icin özür dilerim.

Xebat
Cev: Goran Kocgirî

Neuen Kommentar schreiben

Der Inhalt dieses Feldes wird nicht öffentlich zugänglich angezeigt.
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.