Direkt zum Inhalt

UFUKTAKI DEGISIMLER!

M.KOBAL ARYALI 16 06 2005

UFUKTAKI DEGISIMLER !

Modem dunyasi ve Global sermaye, pazar icin uretim yapan dev sirketlerden olusan ve birbiriyle rekabet eden cok buyuk devletlerin dunyasidir. Trilyon dolarlarla dunyanin onemli bir ekonomisini ve askeri kuvvetini elinde bulunduran ABD, mevcut kureselligin mimarligini yapmaya calisyor. Fransa, Almanya, vb. ulkeler Amerikayla celiskilerin hincini kurdlerden cikarmak istediler. Irak orneginde oldugu gibi fasist, statokucu, diktator ulkelerden yana direksiyon kirmalari, ciddi bir prestij kayibiyle birlikte aleyhlerine donusmesi onemlidir. Ozellikle "demokrasinin besigi" olarak lanse edilen ve buyuk ulke imajina sahip Fransa icin tam bir dusustur. Fransa bunun bedelini gelecek on yilda agir odiyecege benziyor.

Soz konusu: buyuk devlet yoneticileriyle cikarlarina bagli, kucuk devlet elit yonetimleri ve bir bicimde ortak kamu gorevlilerinin acikca islenen denetimli sistemleri sonucu milyonlarca insan geleceklerinden umutsuzdur. Aclik, yoksulluk, bilim ve teknolojinin goturulmedigi cografyalarda tam bir insanlik drami yasanyor.
Etyopiya,Somali, Mali, Sudan, ornek teskil eden bir kacidir. Koklu bir milli burjuvaziden ve yurtsever bir halk terbiyesinden yoksun ulkelere, cografylara goturulen Bilim ve teknoloji ise bilincli bir yaklasimla sahiplenilmeyince esas amacindan uzak tamamiyla kar amacli, soz konusu yeralti,yerustu zengin kaynaklarini talandan baska bir islevi olmamaktadir.

Bir butun olarak kurdistan bu somurgeci talanlardan en agir etkilenen birlesik bir ulkedir. Kurdistan cografyasi iklim ve mevsimleriyle yer alti yer ustu zenginlik cesitleriyle dunyanin ender cografylarindan olmasina ragmen orgutlu, birlesik, merkezi bir ekonomi politik mekanizmaya sahip olmamasi icte ve dista kurd ulusal dramina donusmustur. Buyuk Guney parcasi bir ilk etaptir, Kurdistan Federe Devleti olarak bu dramdan kurtulmasi, ozgurlesmesi tarihidir. Bu parcadaki halkimizin verdigi mucadeleyle odedigi buyuk bedeller sonucu, kurdlerin asirlik ruyasi butun cografyamizda olmazsada gerceklesmistir.

Kurdistan Parlementosu ! Kurdistan Meclisi ! Ozgur kurdistan ! Kurdistan Devlet Baskani,! vb.Ulusal kurumlarin otoritelesmesi ABD, AB, Birlesmis Milletler tarafindan resmi olarak taninmasi tarihidir. Ozcesi 85 yil once mazlum Kurd ulusunu, birlesik cografyasini dorde bolenler, milletimizin ulusal fedakarligi, pesmerge ordusunun uzun direnis sabri, butun kurdistanli parti ve kurumlarin ulusal birlik israri karsisinda geri adim atarak 85 yil onceki yanlis, adaletsiz kararlarindan caymislardir. Kurdistan tarihsel mucadelesinde, ulusal demokratik birligin, kulturun asagdan yokariya dogru merkezileserek bir hukumet otoritesine donusmesi buyuk bir basariydi.

Bu buyuk degisim ulusal devletlesmenin, dogusun habercisiydi. Dusman iskalinden kurtulan her parca Ulusal bayramimiz olan NEWROZ gibi kutlanmalidir. Somurgecilik Kurdistan birlesik cografyasindan dort ayak uzerindeydi. Somurgeciligin bir ayagi kirilmistir. Guney parcasi ozgurlesmistir. Artik somurgecilik kurdistan'da uc ayak uzerindedir. Bu dengesiz durus daha fazla goturemez. Artik eskisi gibi somurgeci bolgesel konsept ortak bir kararla Kurdleri ablukaya alamazlar. Iradeleri parcalanmistir. Bolgesel ve uluslararasi gelismeler kurdlerin lehinedir, turklerde dahil butun ortadogu devletlerin aleyhinedir. Insan degerlerini, cinsler arasi esitsizligi, insanin yararina olan bilim ve teknolojiyi hice sayan, Bu miadini doldurmus eskimis devletler son yillarini yasiyorlar.

Kurdistan birlesik cografyasinin dorte ucu halen iskal altindadir ve insanlarimiz henuz kolelik zincirlerinden kurtulamadilar. Kuzey kurdistan parti ve orgutleri ulusal birliklerini olusturma kararliliginda gorunyorlar. Bir pratik adim bir duzine teoriden ustundur. Ulusal kurtulusun selamati icin iskalci devletlerin net ulusal bir programla direkt hedeflenmeleri ulusal gelecegimiz icin tayin edici onemdedir. Tarih boyunca Turk, Arap, Acem iskalinden kurtulmak Kurtlerin bas meselesi ve esas odevi oldu. Kurdistan ozgurluk kurtulus tarihi agir ulusal bedellerin odendigi bir tarihdir. Ozellikle 19. ve 20.yy kurtler icin tam bir soykirimdir. Kurtler dort parcada, uzun sureli ozgurluk mucadelesinde henuz ilk soluklarini yeni aldilar. Guney Kurdistan Federe Devleti halkimizin ilk solugu ve kurdistan ulusal devrimin ilk etabidir, butun kurdistanlilar icin harikulade bir kazanim, tecrube ve ilk ozgur vatan parcasidir.

Elbette bu derin nefesten sonra, gozlerini ufuktaki degisimler-den ayirmayacak olan kurtler, yeni ulusal toplumsal kurtulus devrimleri tetikleyerek diger parcalardaki ulusal baskaldirilarin ete kemige borunmesine vesile olacaklardir. Kurdler: uluslararasi platformlarda artik sahipli bir halk, oz yoneticilerine kavusan bir millet olarak konusulup ilgi toplayacaktir. Yeni pazar alanlarini acarak rekabet eden buyuk devletler; statokucu, degisime direnen ve devlet varligini diktarlukle, askeri zorla muhafaza eden, keza kurdlerle birligi pamuk ipligine bagli turkiye, surye, Iran ve benzer ulkeler, BOP'un, Buyuk Ortadogu Projesinin hedefidirler. Turk kurmayi, basbakani 'biz bop'un stratejik itifakiyiz" demeleri hedeften kurtulma manevrasidir. Kibris turklerin iskalinden tam kurtulacaktir. Kafkasya'ya iliskin yayilmaciligin onu kesilecektir. Ermenistan jenosidinden dolayi turk devletin bogazi sikilacaktir. Kurdistan'daki turk askeri iskali sorgulanacaktir. Onumuzdeki yillar kurdistani somurgelestiren ulkelerin hesap verme yillari olacaktir.

Biz kurdler marksistinden anti marksistine kadar bu projeden ulusal bir kayibimiz yok. Soz konusu iskalci devletlerden zulumden baska iyi yanlarina sahit olmadigimizdan, olmyacagimizdan dolayi, keza bu buyuk devletlerle Ulusal cikarlarimizin ortusmesi BOP projesinden yana olmamiz icin yeterli bir sebeptir. Aleyhlerine olmasina ragmen, ortadogu devletlerin bile karsi cikmaya curret edemedigi BOP projesine, Kurd Ulusal gucleri neden ve hangi mantikla karsi cikacaklar.? Turk devleti ve piyasa basbakani, T. Erdogan'nin ABD'ye meydan okumasinin faturasi butun turk erkanini bir randevu alma seferberligiyle birlikte alti ay kapida beklemelerine mal olmustur.

Sayin Bush'la Ancak 20 dakika gorusebilen turk basbakanin daha onceki soylemlerinden yuz seksen derece cark etmesi, turk devlet erkanin karekteri, siyaset tarzidir. Turk basbakani ve Genel kurmay baskani Kurdleri tehdit etme rahatligiyla Amerika'yi tehdit edemeyeceklerini nihayet anlamis gibi gorunuyorlar. Daha once Amerika'ya bir cok mektupla ozurunu bildiren Turk genel kurmayin'a ses cikarmayan diger turk siyasetcileri,muhalefet partileri ve medyasi Erdogan'in Bush'a yalvarisini, mansete tasimalari diger somurgeci partilerin farkli bir vizyonla rant ve iktidar kavgasidir.

Biz kurtler icin inkar ve imhadan baska bir anlam ifade etmeyen somurgeci partilerden pozitif bir bekleyis icinde olmak agir bir suctur. Adi sani ne olursa olsun Turk askeri iskalin kirilmasini hedeflemeyenler taraf gorulemezler . Ulusal kurtulusun tarihi yolu, kimligi,ahlaki, felsefesi acik ve nettir. Kurtulan butun dunya uluslari mevcut ulusal ayriliklarini orgutlu, merkezi bir programla bayraklastirarak ancak mantikli olabilirler.! Yoksa cidiye alinamaz. Iskal altinda olan bir ulus, iskal eden ulusla; hakli ulusal ayriliklarini net, kalin cizgilerle ve cesaretle ortaya koymadimi dunya devletleri ve hata dusmanlari tarafindan bile cidiye alinamaz.Temel ulusal zihniyetle hareket etmeyen orgut ve partilerin; devleti, ordusu bile olsa sansi sifirdir...

Neuen Kommentar schreiben

Der Inhalt dieses Feldes wird nicht öffentlich zugänglich angezeigt.
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.