Direkt zum Inhalt

12 Haziran günü Kürdistanlilar yine sokaklara dökülecek!!!!

Kamuran Melikendi
[email protected]

12 Haziran günü,genel olarak Kürdistan ve özel olarakta Güney Kürdistan tarihine cok önemli ve tarihsel bir gün olarak yerini alacaktir...

12 Haziran günü Kek Mesud Barzani bir cok yerli ve yabanci misafirlerin hazir bulunacagi Kürdistan Parlamentosunda Kürdistan Bölge Baskani olarak secilecek ve yemin edecektir..

Kek Mesud Barzani’nin mevcut ulusal ve uluslararasi sartlarda Kürdistan Baskani secilmesi tüm Kürdistanlilar icin, Kürdistan kazanimlari icin hayati ve tarihsel önemdedir..

Cünkü, hâlâ Güney Kürdistan statüsü yada daha acik bir sekilde ifade etmek gerekirse, Güney Kürdistan halkinin haklari garanti altina alinmis degildir.. Kürdler ve Araplarin bir arada yasiyabilmesi icin, herkesin üzerine anlastigi bir sözlesme veya Anayasa yok...

Iki halkin bir arada yasiyabilmesi icin uluslararasi ve bölgesel dayatmalar ve temeniler vardir....

Kek Mesud’un Kürdistan Baskani olacagi bu günlerde Kürdistan halkinin kaderini belirleyecek Anayasa tartismalarinin da yogunlastigi dönemdir...

Her ne kadar Kürdler ve Siiler bir Hükümet Programi temelinde anlasmislarsada, Caferi Hükümeti daha simdiden yapilan antlasmalari hice sayarak „iktidari teklestirmeye ve monopolize“(Berhem Salih) etmeye calisiyor.

Caferi’nin kamuoyuna deklare ettigi Hükümet Programi, iki tarafin üzerine anlastiklari programla hic bir alakasi yoktur...

Böyle bir ortamda „Demokratik Kürdistan Cumhuriyetinin bayragi altinda dogan ve bu bayrak icin ölmeyi“ deklare eden Kek Mesud gibi bir Kürd liderinin, Qazi Muhamed“ten sonra Kürdistan’in ikinci Baskani olmasi tüm Kürdler acisindan sevinilmesi gereken bir durumdur.

Kek Mesud’u zor görevler bekliyor. Kürdistan bölgesinin sinirlarinin tespit edilmesi(Kerkük ve isgal altindaki tüm Kürd sehirlerinin Kürdistana geri dönmesi), Pesmerge Güclerinin Kürdistan ordusu olarak varligini sürdürmesi, demokratik, federal, cogulcu, din ve devlet islerinin ayrildigi laik bir sistem, kadin haklari, düsünce ve örgütlenme özgürlügü vb..vb.. gibi gönülü birligin temel istemlerinin taraflarca kabul edilmesi ve Anayasaya gecirilmesi hususlar bu önümüzdeki sürecte cözüme kavusacaklar..

Daha simdiden Araplar acik bir sekilde Kürdlerin var olan bu istemlerine karsi, karsi tavir gelistiriyorlar... Anayasa tartismalarinda birakin „Kürdlerin ayrilma hakkindan“ söz edilmesine „gönülü birlige“ dahi karsi cikiyorlar..

Kürdlerin yukarida siralamaya calistiklarim istemlerine, hem Arap dünyasi ve hemde bölge devletleri düsmanlik ediyor....

Böyle bir ortamda Kek Mesud, Kürdistana Baskan oluyor..

Bagdat’ta Anayasa tartismalarinin yürütüldügü bu günlerde, Kürdistan Baskani hic sonuclari beklemeksizin Kürdistan Anayasasini Kürdistan Parlamentosundan gecirmelidir. Kürdistan halkinin kirmizi cizgileri ortaya konulur.

Böylelikle Bagdat’ta merkezi iktidarda ve parlamentoda bulunan kadrolarin hareket alani da genisler ve arkalari saglam olur.

Kürdler bir yandan, Kek Mesud baskanliginda Kürdistani birlestirip(idareleri) kurarken; diger yandan Mam Celal önderligindeki merkezi iktidarda yer alan kadrolar araciligiyla var olan kazanimlari kabul ettirmeye ve yerlestirmeyi hedeflemeliler.

Bunun icin Mam Celal ve Kek Mesud arasinda tam bir koordinasyon ve görüs birligi sart...

Kürdler, 12 Haziran günü yine sokaklara dökülecekler..

Qazi Muhamed’ten sonra Kürdistana ikinci Baskan secilen Kek Mesud’a sahip cikar ve Kürdistani sölen alanina cevirirler.

Kek Mesud’un Baskan secilmesinden sonra yapilacak sölenler icin KDP ve YNK politbürolari ortak kararlar aldilar...

Federal Irak Cumhurbaskani, Mam Celal‘in, Kürdistan Bölge Baskani Kek Mesud’un posterleri ve Kürdistan Bayraklari altinda senlikler yapilacak...

Bu karar yerinde, iyi düsünülmüs bir karadir. Mam Celal’in Cumhurbaskani secilmesinden sonra yapilan törenlerdeki eksikliklerden ders alindigindan dolayi önemlidir.

Kek Mesud’u Kürdistan halkinin iradesini hem Kürdistanda ve hemde uluslararasi araneda temsil gibi önemli bir görev bekliyor..

Kek Mesud’u merkezi Irak’in „Kuzey Irak valisi“ mi yoksa federal, iki esit uluslu demokratik bir yapilanma icinde Kürdistan Baskani yapacak esas gelismeler daha yeni baslamistir.

Burada Kek Mesud’a %98‘i bagimsizlik icin oy veren Kürdistan halkinin desteginin de altini cizmek gerekiyor..

Yazimi sonuclandirmadan önce 12 Haziran’da Kürdistan Baskani secilecek olan Kek Mesud’u tebrik eder ve zorlu görevinden dolayi basarilar dilerim....
10.06.05

Neuen Kommentar schreiben

Der Inhalt dieses Feldes wird nicht öffentlich zugänglich angezeigt.
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.