Direkt zum Inhalt

Tu bi xêr hatî Rober Asmen!

Tu bi xêr hatî Rober!
Tu bi xêr hatî Asmen!
Tu xêr ama rîyê hardî tîja Asmen!

Sevgili Rober Asmen, aylardan beri seni dört gözle bekliyen farkli yaslarda ve farkli duygularla dolu insanlar var..... Onlar, sen hâlâ bu dünyaya gelmeden önce, senin icin tüm kararlari verdiler..

Biliyorum, senin bundan haberin yoktu...

Nasil mi yaptilar?

Eskiden cocuklar ana ve babalarini hazirliksiz yakaliyorlardi... Cünkü kimse couklarin cinsiyetini bilmezdi... Bundan dolayi, fazla hazirlikta yapamazlardi.. Sizinkiler teknolojinin verdigi imkânlardan yararlanarak, ishe senin cinsiyetini tespit etmekle bashladilar..

Onlar icin bu ön bilgi, senin hakkinda olusturulmasi gereken karar kutulari icin yeterliydi...

Sen hâlâ dünyaya gelmeden önce, yine teknolojiden yararlanarak, sana bir isim bulmak icin dünyanin her tarafina haber saldilar ve ilk yoklamalari yaptilar..

Sana sormadan, sana danismadan senin ömrün boyunca nasil cagrillacagin konusunda karar verdiler.

Haksizlik degilmi?

Bir de kendi aralarinda görüs birligi saglamadiklarindan dolayi olacak ki, sana iki tane ön isim verdiler.

Sana dünyada bir isim bulamadilar... Cünkü, dünya da var olan, ulashilabilinecek her shey onlar icin cok siradan ve yavan geliyordu.

Ve sonun da karar verdiler seni göklere cikarmaya, masallar diyarina, Mittanilerin Günesh Tanrisinida andiran kimsenin ulashamayacagi bir alana yerlestirdiler.

Onlardan biri : „ROBER“im, digeri ise „ ASMEN“im ... diye haykiriyor.

Biliyorum kimse sana sormadi ama, sen aylardan beri bu tartishmalari dinliyordun ve kendi kendine gülüyordun..Sen daha önce tartishanlari, sadece seslerinden taniyordun... Ama shimdi fiziki olarakta taniyorsun...

Sevgili Rober Asmen,

Sen, disharda bagirip, cagiranlari görmek, daha özgür hareket etmek ve temiz hava almak icin, dogumun icin tespit edilen zamani dinlemeden erken geldin..

Böylece onlarin senin icin hazirlayabilecekleri bir dizi projeyi bosha cikarmayi umuyordun.

Ama senin hesaplamadigin bashka gercekler vardi..Sen ciktiktan sonra durumun ciddiyetini kavradin.. Ama , ish ishten gecmishti..

Adamlar senin cikishina dair gerekli ön bilgileri daha önceden almishlardi. Herkes seni yakalamak icin tetikte bekliyordu.. Sen cikar cikmaz hepsi senin üzerine cullandilar ve seni kiskivrak yakaladilar..

Ya Rober Asmen, adamlar insani anasindan dogdugundan pishman ettirirler. Adamlar, seni yakalar yakalamaz, ayagindan tutup ve basüstü bagirana kadar, aglayana kadar salanmaya bashladilar.. Bu da yetmiyor gibi apar topar diger kacanlarin bulundugu bölüme kapattilar. Biliyorum, sen ciktigindan dolayi pishman oldun ve geri kacmak istedin. Ama, adamlar hemen sana yapishtilar..

Shimdi senin durumunun cok iyi oldugunu sanmiyorum... Bu kadar zorluklardan sonra, birde cevreni bir dizi adam sarmish bulunuyor.. Hepside kendilerini senin yakinlari diye tanitiyorlar... Biri baba, digeri ana, halalar, teyzeler, amcalar, dayilar, enishteler ve nineler diye kendilerini sana tanitiyorlar... Senin kafan gün gectikce karishiyor..

Biliyorum, sen bunlarin hic birini kendine akraba yada dost olarak secmedin.. Herkes kendisini sana empoze ediyor. Yarinda senin cevreni kushatirlar ve senin icin neyin iyi neyin kötü olduguna karar vermeye calishirlar..
Herkesin senden bir istegi ve arzusu olacak... Herkes, yapmadigi/yapamadigi, beceremedigi ishleri senden bekliyecek... Sana koyulan isimlere bakman yeterli...

Sevgili Rober Asman,

Sadece yukarida ifade ettigim hususlar dishinda, senin elbiselerini, coraplarini ve yatacagin yere kadar her sheyi sana sormadan, kendi keyiflerince ayarlamishlar..

Sen bu dünyaya geldigin saniyeden beri mücadeye girishtin..Kendini daha shimdiden, büyük kavgalara hazirlaman lazim...Sen kendi gercek kimligine kavushmak icin ve bagimsizlashmak icin bir yandan, senin „iyiligini düshünen“ anaya, babaya ve tüm tanidiklara karsi mücadele etmek zorunda kalacaksin, diger yandan baban sesli düshündügü zaman duyacagin sheyler icin....

Baban kendi kendine sesli düshündügünde iki de bir „Bijî Kurdistan“ dedigini.... daha shimdeden duyuyorum..

Ve sen soracaksin „Kürdistan neresi?“ diye.. Babanda Merxo’dan Palavra meydanindan bashlar...... Paris’e ve oradan Mahabad’a Helsho’ya...

Ve sen ön isimlerinin anlamini sordugun zaman.... bir bashka gerceklikle karshi karshiya kalirsin.... Yasaklar, kiyimlar, jenosidler ve binlerce asirlara dayanan bir kültürle tanishacaksin.

Sevgili Rober Asmen biz birimizden cok uzaklardayiz.. Bu kadar uzak mesafeden sana gönderecegim en sicak öpücüklerim Flaubert’in ifadesiyle „Asmen’de buzlashmasa“ ve günesh himayesine alirsa mutlu olurum...

Hosh geldin Rober Asmen!!
Hosh geldin..!!

Rober Asmen..Tu bi xêr hatî !!!
Tu bi ser seran û bi ser cavan hatî... 28.mayis 2005

Aso Zagrosi

Neuen Kommentar schreiben

Der Inhalt dieses Feldes wird nicht öffentlich zugänglich angezeigt.
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.