Direkt zum Inhalt

Caferi`nin Ilk Icraat: Federal Irak Metnini Yok Saydi!

Irak’ta önceki gün yemin ederek göreve başlayan Kürt grubu, yeminden son anda ‘federal’ kelimesinin niye çıkarıldığını merak ediyorlar.

Salı günü düzenlenen yemin merasiminde bakanlar, ellerine verilen kağıttan ‘Irak’ın bağımsızlığı ve egemenliğini koruyacağıma, görevimi en iyi şekilde ifa edeceğime yüce Allah’ın huzurunda ant içerim’ şeklindeki yemini tekrarladılar.

Ancak orijinal yeminde, ‘Irak’ın bağımsızlığını, egemenliğini, federal ve demokratik rejimini koruyacağıma dair ant içerim’ deniyordu.

Güney Kurdistan özerk bir yapıya sahip olan Kürtler için federalizm büyük önem taşıyor ve yeni hükümetin hazırlayacağı nihai anayasada belirgin bir şekilde vurgulanmasını istiyorlar.

Dün Irak Parlamentosunda yapılan yemin etme töreninde ‘yemin şekli’ Kürt fraksiyonu tarafından eleştirildi. Fraksiyon meclisteki yemin metni hakındaki şüphelerini dile getirerek yeni hükümet yetkililerinden düzenleme yapılmsını ve yeminin tekrar yapılmasını istedi.

Kürt Fraksiyonu üyesi Dr. Fuad Masum bugünkü parlamento oturumunda şunları söyledi : ‘ Yemin etme metni geçici devlet yönetimi yasındaki gibi olup içinde Irak siyasi rejiminden bahseden bir belge bulundurmaktadır. Ki bu belge Irak rejimi federal ve çok taraflı bir rejim olacak diyor. Bu bege bundan önceki hükümette bulunmaktaydı. Bu belge niye şiimdiki hükümetin anyasa metninde bulunmamaktadır ve kimler bu belgeyi ortadan kaldırmış ?

Federal Irak Basbakani Ibrahim Caferi ilk görevine baslamadan yaptigi ilk icraat. yemin metninden Federal Irak kelimesini cikararak bir anlamda simdiye kadar yapilan antlasmalari tanimadigini bir cirpida hepsini yok saydigini gösteriyor. Federal Irak Parlamentosunda ayni yemin metnini okuyan Kurdistan listesi de Ibrahim Caferinin ilk icraatini tasdik etmis bulunmaktadir. Dr. Fuad Masum`un gösterdigi tepki cok ciliz bir tepki olup yeminin tekrarlanmasinda israr etmeleri yada daha adimlar atmasi gerekir.

Yemin Metnin neden degistirildigine dair sorulara; Ibrahim Caferi cevap vermezken, Federal Irak Meclis baskani Hüseyin Sehristani konun abartilmamasi gerektigini söyledi

Neuen Kommentar schreiben

Der Inhalt dieses Feldes wird nicht öffentlich zugänglich angezeigt.
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.