Direkt zum Inhalt

Mam Celal Federal Irak Devletbaşkani Seçildi

Irak meclisi bugün toplanarak ülkenin yeni cumhurbaşkanı ve iki yardımcısını seçti. Cumhurbaşkanlığına, Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani getirildi.

Cumhurbaşkanı yardımcılığı görevlerine ise, ülkenin geçici cumhurbaşkanı Gazi el Yaver ve şu an Maliye Bakanı olan Adel Abdül Mahdi\'nin getirilmesi kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanı ve iki yardımcısının seçilmesi, Irak\'ta hükümetin kurulması süreci açısından büyük önem taşıyordu.

Zira seçilen kişiler, aynı zamanda başbakanı da atayacak.

Irak meclisi, meclis başkanının seçilmesinden üç gün sonra toplanıyor.

Ülkede haftalardır da hükümetin kurulamaması nedeniyle siyasi tıkanıklık yaşanıyor.

Gazi el Yaver\'in cumhurbaşkanı yardımcılığına getirilmesi, yeni Irak yönetiminin üst seviyelerinde Sünnilerin de temsil edileceğini garanti altına alıyor.

Sünniler seçimleri boykot etmişler ve bunun sonucunda yeni meclisteki 275 sandalyeden sadece 17\'sini kazanmışlardı.

Irak eski hükümetinin dışişleri bakanı olan Kürt müzakereci Hoşyar Zebari, Yaver\'in seçimini \'ortak payda\' olarak nitelendirdi.

Zebari, Fransız haber ajansı AFP\'ye yaptığı açıklamada, yeni hükümetteki diğer görevler üzerinde de yakında uzlaşma sağlanacağını belirtti.

LIBERATION: TALABANI KERKÜK IÇIN AĞIRLIĞINI KOYACAK

Fransa’da yayımlanan Liberation gazetesi, görevi daha çok onursal olmasına karşın Talabani’nin, Irak’ta federal bir rejim benimsenmesi ve Kerkük’ün Kürt bölgesine dahil edilmesi için ağırlığını koyacağını yazdı.

Liberation gazetesi, Celal Talabani’nin Irak devlet başkanlığına getirilmesi öncesi yayımladığı haberde Talabani’nin kurulduğundan beri halkını baskı yapan bir devletin başına geçeceğini kaydetti. Irak’ta demokratik bir seçimden ilk çıkan cumhurbaşkanı olacak\" diye yazdı.

\"Cumhurbaşkanı olarak görevi daha çok onursaldır. Ancak anayasa görüşmeleri yapıldığında başta federal bir rejimin benimsenmesi ve Kerkük’ün kendi özerk bölgesine başlanması olmak üzere Kürtlerin taleplerinin kabul edilmesini sağlamak için ağırlığını koyacak.\"

Ajanslardan derleyen
F.D

Neuen Kommentar schreiben

Der Inhalt dieses Feldes wird nicht öffentlich zugänglich angezeigt.
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.