Direkt zum Inhalt

Irak 'da bitmeyen hükümet pazarlığı

JIM MUIR

Irak 'da genel seçimlerin üzerinden altı hafta geçmesine rağmen hükümet pazarlıklarında bir uzlaşmaya varılamadı. Tıkanıklıkta bakanlıkların paylaşılması ve Kerkük konuları rol oynuyor.

Ocak ayı sonunda yapılan genel seçimde meclisdeki sandalyelerin yarıdan fazlasını Şiiler kazanmıştı.

Fakat, Şii blokunun yapılacak anayasa ve diğer önemli düzenlemeler için gerekli üçte bir çoğunluğu yok. Bu nedenle hükümetin geniş tabanlı bir koalisyon olması gerekiyor.

Şii liderlerin, meclisdeki ikinci en büyük grup olan Kürtler 'le pazarlıkları ise bir türlü neticelenemiyor.

MECLIS HAFTAYA

Seçimle ortaya çıkan yeni Irak meclisinin açılış oturumunun önümüzdeki çarşamba günü yapılması bekleniyor.

Meclis Başkanı, ve Başkanlık Divanı 'nın seçilebilmesi için o güne kadar bir uzlaşma sağlanması lazım.

Bu gerçekleşirse, Meclis Başkanlık Divanı, Başbakan olacak ismi önerecek ve belirlenmiş siyasi süreç başlıyabilecek.

Fakat, önümüzdeki çarşamba gününe kadar bir anlaşma sağlanacağının hiç bir garantisi yok.

Her noktada anlaşma sağlanıncaya kadar, hiç bir konuda anlaşma sağlanmamış sayılır Bir Kürt politikacı Gerek Kürtler gerekse Şiiler görüşmelerde önemli ilerleme kaydedildiğini söylüyorlar ve iki-üç gün içinde bir anlaşmanın imzalanabileceğini belirtiyorlar.

Ancak siyasi yapıya ilişkin bazı ayrıntılar ile yeni yönetimde önemli koltukların kimlere, nasıl dağıtılacağı konular?nda henüz anla?ma sa?lanabilmi? de?il.
Bağdat'da sohbet ettiğim bir Kürt politikacı, "her noktada anlaşma sağlanıncaya kadar, hiç bir konuda anlaşma sağlanmamış sayılır " diye konuştu.

KAYGILAR

Bütün bu tıkanıklığın gerisinde ise farklı farklı kaygılar var.
Kürtler bir kez koalisyon hükümeti kurulduktan sonra, meclisde salt çoğunluğa sahip Şiiler 'in, üzerinde anlaşmaya varılmış ilkelere aykırı yasalar hazırlayıp geçirebileceğinden kaygılanıyor.

Üzerinde anlaşmaya varılmış ilkelerin temelinde ise geçen yıl tüm tarafların üzerinde uzlaştığı geçici yönetim yasaları var.

Kürtler şimdi, hükumet, önceden üzerinde anlaşmaya varılmış politikaların dışına çıkarsa, koalisyonun dağılacağı ve hükümetin düşeceği konusunda bir yazılı taahhütname almak istiyor.

KERKUK DE PAZARLIKTA

Yine Kürtler 'in gündemindeki önemli bir konu ise Kerkük 'ün statüsü konusunda kendilerini sonradan zor durumda bırakacak bir adım atmamak.

Bu nedenle Kerkük 'ün statüsünü belirlemek için üzerinde daha önce anlaşma sağlanmış olan sürecin, somut olarak hangi pratik adımlarla uygulanacağının saptanmasını istiyorlar.

Eskilerin dediği gibi "Şeytan ayrıntıda gizli " ve hakikaten her bir ayrıntı üzerinde anlaşma sağlanana kadar ortada bir anlaşma olduğunu söylemek mümkün değil.

Neuen Kommentar schreiben

Der Inhalt dieses Feldes wird nicht öffentlich zugänglich angezeigt.
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.