Direkt zum Inhalt

Öyle görünüyorki, sorunların çözümü yeniden Irak Irak Parlamentosu seçimlerindedir!

Xebat Gazetesinden
Çev: Aso Zagrosi

Irak Parlamentosunun toplanmasına ilişkin tartışmalar,tıkanmıştır. Gerçekten tıkanmıştır!....

Her ne kadar bazı açıklamalarda antlaşmadan söz ediliyorsa da, bir çogu sadece konuşmadır. Çünkü iki temel sorun hâlâ çözülmemistir.

1)Diğer tarafların Kürdistan grubunun istemleri karşisındaki tutumu

2)Sünni Arapların esas istemleri nelerdirı meseleleri hâlâ açık değildir.

Genel olarak görüşmeler iyi...

Fakat, gerçeklerin söylenmesi gerekiyor:

Birincisi; Kürd meselesine ilişkin ilerleme yok gerileme vardır.

Bu soruna ilişkin belgeler açıktır:

Açaba şimdiye kadar Şii yada Sünni grupların temsilcilerinden biri, Kürdlerin istemlerine ilişkin açık bir şekilde tavırlarını ortaya koymuşmudur? Onlar yalnızca Kürdlerin istemleri karşisında sessiz kalmıyor, aynı zaman verdikleri sözlerden pişman olmuşlar.

Hatta onlar, Bağdat'taki gazetelerini, Kürdistan halkının istemlerine karşi yazmaya teşvik ediyorlar. İş o dereceye varmıştır ki, gazeteleri Kürdistan halkının istemlerine karıi küçük düşürücü tavırlar içine girmişlerdir.

Kürdler, çok az şey istiyorlar. Görünen odur ki, bizim hatamız az şeyi talep etmektir.

Kürdler ne istiyor?

1) Federalizm. 12 yıldan beri zaten var. Biz yeniden, yeniden federalizmi istiyoruz!!!!!

2)Kerkük'ün Kürdistanî kimliği... temel sorundur. Bu konuda tam tersi pozisyonlar var.. Hep geleceğe bırakılıyor! Nereye kadar?

Hepsi kuşkuludur...

3)Pêşmerge Güçlerinin resmi olarak tanınması... Eylül Devriminden bu yana 44 yıl geçti.. Yeniden Pêşmergelerin tanınmasını istiyoruz!!!!!!!

4)Genel Irak bütçesinden %25'ten az olmamak kaydıyla adil bir pay istiyoruz.

5)Kürdistan'ın yeraltı kaynaklarından ve petrolden gelen gelirlerden adil bir oran talep ediyoruz...

6)Irak'ın her Büyük Elçiliğinde bir Kürd Kültürü bölümü olmalıdır. Bu kurum, hem Kürd kültürünü tanıtır ve hemde bu ülkelerde bulunan Kürd göçmenlerine hizmet sunar..

Şimdiye kadar biz, Arap basınında, kişisel bir konuşmada, Şii grubun önderlerinden yada başka Irak Arap çevrelerinden Kürdlerin istemlerine ilişkin hiç olumlu bir şey duymadık..

Böyle bir ortamda, eğer bir Irak Hükümeti oluşturulursa, bunun Kürdistan halkının sırtında ve istemlerine karşi tehlikeli olacağıdır.

Pişman olan kesimlerin bazıları, önlerini dahi göremiyorlar... Bizim kendimizi hazırlamamız gerekir. Çünkü, önümüzde daha çetin mücadeleler var. Federasyonun kabul ettirilmesi için dahi... bu gerekiyor..

Ne yapmalıyız?

Bana göre biri yakın ve diğeri uzak iki çözüm var:

1)Uzak çözüm: Lubnandaki köklü değişmeler Suriye, Türkiye ve daha başka ülkelere yansıyacak. Bunun sonucunda Kürd meselesi Ortadoğu'da ivme kazanacak ve büyüyecektir.

2)Yakın çözüm: Eğer görüşmeler bu şekilde tıkalı kalsa,Irak Parlamentosu için yeni seçimler yapılmalıdır. Irak Parlamentosu içindeki var olan bu güçlerin dengesini değiştirmek için(kuşkusuz büyük değişmeler olacak) en kısa zamanda yeni seçimlere gitmek gerekir.

Eğer Ağustos'a yada 4 veya 5 aya kadar, devamlı Anayasa üzerine anlaşilmasa, yine Irak Parlamentosu için seçimlere gitmek gerekecek..

Bana göre doğru olan, Kürd grubu Bağdat'ta çakilip, kalıp bu anlamsız görüimeleri yapacağına Irak Parlamentosu için yeni seçimleri istemelidir.

Neuen Kommentar schreiben

Der Inhalt dieses Feldes wird nicht öffentlich zugänglich angezeigt.
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.