Direkt zum Inhalt

KURDISTAN ITTIFAKI VE Şii LlSTESl YAKINLAŞIYOR

Dün, Kurdistan ittifaki ve Birleşik şii listesi arasinda koalisyon kurma çalişmalarinda ilerleme saglanildigi bildiriliyor. Kurdistan ittifaki ve Birleşik şii listesi arasinda yapilan müzakerelerde koalisyon hükümetinin kurulmasinda prensip olarak mutabik olunurken, diger siyasi gruplarla da konuşup yeni kurulacak hükümet`te yer almalari konusunda görüşülecek.

Kurdistan ittifaki müzakereci komitesinde yer alan Dr. Fuad Masum Kurdistanî Nwe`ye verdigi bir demeçte Kerkuk sorunun çözümüne şu formül de anlaştiklarini söyledi. Buna göre Kerkuk sorunun çözümü için 58. madde ve 58. Maddenin 1,2,3,4 fikralari hükümet tarafindan uygulanip Kerkuk eski konumuna getirilecektir.

Irak rejimleri döneminde Kerkuk`in demografyasini degiştirip Araplaştirmak temelinde Kerkukten çikarilip sürgün edilenler ve Kerkuk`ten koparilip başka illere baglanan ilçeler Kerkuk`e baglanacak, nüfüs sayimindan sonra Kerkuk sorunu konusunda referandumla karar verilecektir. Hükümet alinan bu kararlari yerine getirecektir. Dr. Fuad Masum Kerkuk`e yerleştirilen işgalci Arap kolonilerin ne yapilacagi konusunda bilgi vermedi.

Kurdistan`daki polis ve güvenlik güçleri diger eyaletler gibi çalişmalarini yürütüp ihtiyaçlari yerine getirilecektir.

Dr. Fuat Masum önemli kararlarin karşilikli anlaşma temelinde alinacagini sözlerine ekleyerek konuşmasina devamla, üzerinde anlaştiklari konularin içerigini ve taslak, karar vermeleri için YNK ve PDK önderligine gönderecekelrini de belirti.

Mam Celal, Mesud Barzani ve Abdulaziz hakimin üçlü toplanti yapip yapmayacalarina ilişkin olarak“ şu anda böyle bir şey yok ama görüşmeler tamamlanip anlaşma yapildiktan sonra üçünün yapilan anlaşmayi imzalamalari gerekir“ şeklinde görüş belirti.

Birleşik şii listesi üyesi Dr. Muwafik El Rubayi Bagdat`ta Kurdistanî Nwe Muhabirine verdigi bir demeçte, Kurdistan ittifaki ile Birleşik şii listesi arasinda süren görüşmelerde büyük oranda ilerleme saglanildigini ve diger sorunlarin çözümü için israrci ve kararli olduklarini belirti.

El Rubayi “her ne kadar Irak Devlet Başkanligi ve Başbakanligi için anlaştiksa da halen Bakanliklarin dagiliminda anlaşamadik“ dedi. El Rubayi Irak Ulusal Meclisin en kisa zamanda açilmasi için en kisa zamanda anlaşacaklarinda sözlerine ekledi. Kerkuk sorununda da “ Hükümet yasalarda yazili olanlari yerine getirecektir ama Kerkuk sorununu referandum çözer “

Irak şii Islam devrimi yüksek konseyi üyesi Himam Hemudi müzakerelerde sadece genel sorunlar ele alinmadigini ayni zamanda müzakereler detaylar üzerinde de konuşuldugunu söyleyip, üzerinde konuşulan detaylarin çözümü için Meclis tarafindan komisyonlarin kurulmasi en iyi yol olacagini dile getirdi. Hemudi gelecek hafta Bakanliklarin sorunun çözümü için bir yol bulacaklarini ve Suni Arap kesimlerin Hükümette yer almalari için iki tarafin israrli olduklarini da söyledi.

Neuen Kommentar schreiben

Der Inhalt dieses Feldes wird nicht öffentlich zugänglich angezeigt.
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.