Awêne: Son dönemlerde YNK ile bir kaç toplantı yaptınız. Bu toplantıların sonuçları hakkında bizi bilgilendirir misiniz?
Muhammed Tofiq Rahim: YNK ile yaptığımız toplantılar Kürdistan Bölgesi, Bağdat ve bölgedeki gelişmeler ve durum hakkında görüş alış-verişiydi. Bu görüşmeleri yalnızca YNK ile değil Kürdistan Bölgesinin daha iyi yönetilmesi için iyi bir ortak siyaseti oluşturmak için diğer tüm partilerle de yapıyoruz.
Awêne: Fakat, bu toplantılarda Suleymaniye vilayetindeki görevlendirmeler meselesinin konuşulması ve çözülmesi bekleniyordu. Hala YNK ile GORRAN arasında sorun olmaya devam ediyor.
Muhammed Tofiq Rahim: Ben Suleymaniye Vilayetindeki görevlendirmelerden söz etmeyeceğim. Çünkü, Gorran’ın bu konuya ilişkin görevlendirdiği ve görüşmeleri yapan bir komisyon var.
Awêne: Hiç bir şekilde bu toplantılarda Suleymaniye Valisi meselesinden söz edilmedi mi?
Muhammed Tofiq Rahim: Hayir hiç sözü edilmedi.. Toplantı Mam Celal’ın evindeydi. Toplantıdan sonra 10 dakikalığına Mam Celal’ı ziyaret ettik.
Awêne: Sözü edildiği gibi siz YNK’nin baskısından dolayı Suleymaniye Valiliği adayınız olan Heval Abubekiri değiştirmeye hazırmısınız?
Muhammed Tofiq Rahim: Daha önce de dediğim gibi bu konuda görevli olan bir komisyon var. Onlar görüşmeleri sürdürüyorlar. Ben bu konuda konuşmak istemiyorum.
Awêne: Belli bir dönemden beri Gorran Hareketi’nin İslami Partilerle ilişkileri kötüleşmeye başladı. Acaba bunun tek sebebi İslami Partilerin Suleymaniye Valisi meselesininin çözülmesi için sizin adayınıza oy vermemelerinden mi kaynaklanıyor?
Muhammed Tofiq Rahim: Hayir bizim İslami Partilerle olan ilişkilerimiz normal olarak işliyor. Parlamento’da yada birlikte çalıştığımız diğer kurum ve alanlarda sürekli olarak görüş alış-verişinden bulunuyoruz. Bu konuda hiç bir sorun yok.
Awêne: Fakat, GORRAN’IN CİVATA NİŞTİMANÎ’nin bazı üyeleri İslami Partilerinin tavırlarını çok sert bir dil ile eleştiriyorlar.
Muhammed Tofiq Rahim: Eleştirmek ve farklı görüşlere sahip olmak normal bir şeydir. Biz kendimiz farklı görüş savunuculuğunu yapıyoruz.
Awêne: Geçen süre içinde Nawşirwan Mustafa Barzani’yi dört defa ziyaret etti. Fakat bu son dönemlerde hiç bir görüşme olmadı. Acaba bu iki lider arasında bir soğukluğun olduğu anlamına mı geliyor?
Muhammed Tofiq Rahim: Çeşitli taraflarla yapılan görüşmeler duruma ve ihtiyaçlara bağlıdır. Eğer ihtiyaç duyulursa görüşmeler yapılır ve ihtiyaç duyulmuyorsa yapılmaz. O dört görüşme de ihtiyaç duyulduğundan dolayı yapıldı.
Awêne: Bir kaç gün önce Barzani Germiyan Cephesini ziyaret etti. Daha önce alınan karara göre Barzani Suleymaniye’ye gelecek ve Nawşirman Mustafa ile görüşecekti. Fakat, Barzani Suleymaniye gelmedi. Niçin?
Muhammed Tofiq Rahim: Açıktır ki programı öyle gerektiriyordu ve Suleymaniye gelmedi..
Awêne: Siz geçmişte YNK’yi KDP ile kapalı kapılar arkasında toplantı yaptığından dolayı eleştiriyordunuz. Sizce siz de şimdi aynı şeyi yapmıyorsunuz?
Muhammed Tofiq Rahim: Bazı toplantıların sonuçlarını açıklamak gerekiyor. Bazılarının ise açıklanmaması gerekiyor.
Awêne: Açıklanmaması gereken nelerdir?
Muhammed Tofiq Rahim: Örneğin Kürdistan’ın güvenliğine, İŞİD’a karşı savaş planları ve bazı askeri konulara ilişkin bilgilerin açıklanmaması gerekiyor.
Awêne: Sizin KDP ile ilişkileriniz stratejik antlaşma yapma aşamasına ulaşmış mı?
Muhammed Tofiq Rahim: Biz hiç kimse ile stratejik antlaşma yapmayız. Bizim yaptığımız antlaşmalar geçici süreç ve aşamaları göz önüne alan antlaşmalardır. Stratejik antlaşmalar bir ülkenin iki partisi arasında yapılmaz. Stratejik antlaşmalar devletler arasında yapılır.
Awêne: KDP ile YNK arasında yapılan Stratejik Antlaşma değilmiydi?
Muhammed Tofiq Rahim: Ben ne olduğunu anlamadım.
Awêne: KDP ile YNK bu antlaşmanın iç savaştan sonra yapılması iyiydi diyorlar?
Muhammed Tofiq Rahim: İç savaşın durdurulması Stratejik antlaşmaya ihtiyacı yoktu. İç savaşın kendisi bir suçtu ve hemen durdurulması gerekiyordu. Stratejik antlaşmaya ihtiyacı yoktu.
Awêne: İç savaşta sizin de payınız vardı. Çünkü siz o zaman YNK ile beraberdiniz?
Muhammed Tofiq Rahim: Fakat YNK ve KDP saflarında iç savaşa karşı olan insanlar vardı. Ben de onlardan biriydim ve açık bir şekilde deklere ettim. İç savaşın durdurulması için tüm antlaşmalarda vardım. Savaşa son veren Ankara ve Washington Antlaşmalarını imzaladım.
Awêne: Sizce KDP, YNK ve GORRAN’ın 3’lü bir antlaşmaya ve ortaklığa gitme imkanı varmı?
Muhammed Tofiq Rahim: Şimdi hepimiz Kürdistan Bölge Hükümetinin birer parçasıyız. Hükümeti oluşturmak için açık ve ortak bir program temelinde anlaştık.
Awêne: Gorran Hareketi içinde bazı kesimler Nawşirwan Mustafa’nın tek başına karar vermesinden rahatsızlar. Sizce Gorran Hareketi’nin lideri Nawşirwan Mustafa tek başına mı karar veriyor?
Muhammed Tofiq Rahim: Hayir Nawşirwan Mustafa tek başına karar vermiyor. Tüm kararları GORRAN’IN CİVATA NİŞTİMANÎ’si veriyor. Hatta Bakanların tespiti meselesi bir komisyon CV’lerden hareketle öneride bulundu. GORRAN’IN CİVATA NİŞTİMANÎ karar verdi. Hiç bir zaman tek başına bir karar olmadı.
Awêne: Nawşirwan Mustafa hükümetin her hangi bir postuna tek başına birilerini atamadı mı?
Muhammed Tofiq Rahim: Benim bildiğim kadar ve biliyorum da hayir, Nawşirwan Mustafa değil, görevli olan komisyon bu işlerle ilgilendi.
Awêne: Bu son dönemlerde Nawşirwan Mustafa ile rahatsız olan Gorranlılar arasında bazı oturumlar oldu. Bir antlaşmaya varabildiler mi?
Muhammed Tofiq Rahim: Evet bir uyuşmaya ve birbirlerini anlamaya başladılar. Zaten öyle ciddi sorunlar da yoktu. Daha çok birbirlerini yanlış anlamalar vardı. Dediğim gibi Gorran Hareketi içindeki sorunlar çözülmeye doğru gidiyor.
Awêne: Gorran Hareketi’nin Kürdistan Parlamentosu Fraksiyonun’da Hükümette kalıp kalmama konusunda farklı görüşler var. Bazıları Gorran’ın hükümeten çekilmesinden yana görüşleri var. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?
Muhammed Tofiq Rahim: Farklı görüşlere sahip olmak ve ifade etmek doğal bir şeydir. Sonuçta herkes Gorran Hareketinin aldığı ortak kararlara bağlı kalmak zorundadır.
Awêne Gazetesinden Çev: Aso Zagrosi