Direkt zum Inhalt

Hıristiyan ve Muslumanların Ortak Ziyareti


Kasro Ishaq Kuzey Irak’ın Şaklava kentinin yakınında bulunan bir maĝaranın kenarına yaktıĝı mumu bırakıyor. Sebah Ismail ellerini havaya kaldırıp tanrıya dua ederken mumun dumanı onun üstünde yükseliyordu.Ishaq hırıstiyan, Ismail ise muslumandır. Farkı dinler ve etnik yapılamaları arasında bölünen bir bir ülkede.. Bu ziyaret, kaç yüzyıldan beri bu iki dinin taraftarlarını aynı araya topluyor.Muslumanlar mezarı Şeyh Usu Rehman’ın olduĝunu söylerken, buna karşılık hiristiyanlar Reban Buya’nın ki olduĝunu söylüyor..Ishaq diyor: „Biz ikimiz içinde önemli olan isminin ne olduĝundan ziyade bu yerin kutsal oluşudur“... Bu maĝara Hewlêr vilayetindeki Sefîn daĝının yamacına düşüyor. Mezara giden tüm yol boyu meyve baĝlarıyla kaplıdır.

Binlerce mumun artıkları maĝaranın önünde bulunan taştan sahneyi kaplıyor.Bu mezar veya ziyaret hakkında muslumanlar ve hiristiyanlar arasında bir çok hikaye dolaşıyor. Maĝaranın önünde yaslı ve biraz yayılmış bir taş var. Ishaq bu kayanın çocukları olmayan kadınların çocuk sahibi olmak umuduyla kullandıklarını söylüyor. Zabit Hanna Bagdat halkındandır. O da ziyaretin kendisine yardımcı olacaĝına ve bir erkek çocuk dünyaya getireceĝine inanıyor. Hanna „ 6 kızım olduktan sonra, bir yakınımız bana burayı önerdi ve bundan dolayı geldim.. Benim güçlü bir inancım var, Reban Buya’dan bir erkek çocuk istedim.“ diyor.Mam Abdullah Boriçi, 70 yıldan beri Şaklawa‘ da ikamet ediyor. Kuşkuyla olaya bakıyor ve diyor : „Ben burayi kutsal bir yer olarak görüyorum ve ama çocuĝa kavuşturma kabiliyetinde olduĝunu doĝru bulmuyorum..“..Mezarın tarihçesine ilişkin birbirleriyle çelişen bilgiler var. Bazılarına göre bu mezarın tarihçesi eski Zerdeşt dinine varıyor, diĝerlerine göre 3 avcı tipiye yakalanıyor ve oraya sıĝınıp ölüyorlar.. Bunlara göre tarihçesi 4.yüzyıla gidiyor..Bir başka grup ise, Şeyh Yusuf adından biri orada ibadetini yapıyordu ve bundan dolayi burası meşhur oldu, diyor.90 yaşında olan ve aynı zaman da „Şaklawa Tarihi“adlı kitabında yazarı olan Şemame Maykel Kusa hiristiyan arasında maĝaranın ismi 6.yüzyılda Ber Serqis olarakta bilinen Reban Buya olarak geçiyor.. Şaklawa uzun bir zaman boyunca farklı dinlerin merkezi oldu.. 20,yüzyılın ortalarına kadar kendi ibadetlerini yapan Yahidiler bölgede vardı. Farklı 3 din ortak geleneklerden dolayı birbirine daha çok yakınlaştılar“ diyor.
Yalnızca bu Maĝara bölgenin ortak kutsal yeri deĝildir. Şaklawa’nın çevresinde daha bir çok mezarlık var hiristiyan ve muslmanlar birlikte ibadet yapiyorlar.. Miran Camisinin imamı Osman Maĝara iyi ve kötü günde halka yardımcı oldu diyor. Yine Mola Osman konşmasında: „ Dinler arasında hiç bir ayırım yapılmaksızın ve herbiri bu maĝarayı kendisine ait sayarak kullanmıştır..Bu maĝara bizim baba ve dedelerimiz döneminde de aynı şekilde kullanılmıştı“ diyor. Mola Osman 1988 yılında 23 hiristiyan ve muslumanın birlikte diridiri rejim tarafından topraĝa gömüldüĝünü ve daha sonra toplu mezar bulunduktan sonra „dine bakılmaksızın hepsini aynı mezarlikta topraĝa verdik“ diyor.

Hazirlayan:
IWPR
Medya Gazetesi
Çev: Aso Zagrosi

Neuen Kommentar schreiben

Der Inhalt dieses Feldes wird nicht öffentlich zugänglich angezeigt.
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.