Direkt zum Inhalt
Submitted by Anonymous (nicht überprüft) on 10 July 2009

Sabah gazetesinden

Kürt liderler Türkiye ile birleşmek istiyor

Friedman 'Türkiye, Osmanlı topraklarına dönecek' demişti
"Musul ve Kerkük Birleşik Irak'a verildi"
Kürt liderler Türkiye ile birleşmek istiyor
Duygu Leloğlu / BRÜKSEL

Uluslararası Kriz Grubu'na göre Kürtler ABD'nin çekilmesi ile oluşacak çatışma ortamında Türkiye'ye katılmayı tercih ediyor. Barzani'nin kalem müdürü de "Türkiye'nin koruması ile rahat ederiz" dedi
Merkezi Brüksel'de bulunan Amerikan düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu, dün yayımladığı Irak ve Kürtler raporunda, çarpıcı tespitlere yer verdi. Raporda, Irak'ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve federal hükümet arasında giderek artan çatışma ortamına dikkat çekildi ve şöyle denildi: "Son bir yılda artan yıkıcı siyasi çatıma ortamında, Kuzey Iraklı Kürt liderlerin, 'Kürt bölgesinin' Türkiye'ye 'yeni Musul' olarak katılmasını tercih ediyor." Raporda, böylece Türkiye'nin dolaylı olarak 'Kerkük'e sahip olacağına dikkat çekildi. Rapordaki dikkat çekici bölümler şöyle:
Kürt yetkililer, üst düzey Türk yetkililerle birçok kez bir araya geliyor. Tüm bu gelişmeler, Osmanlı sonrası Türkiye'nin hak iddia ettiği 'Musul vilayeti' fikrini yeniden canlandırdı. Bu kez istek Türk milliyetçi çevrelerinden değil, üst düzeydekiler dahil Kürt tarafından geliyor.
Kürtler, Bağdat'a karşı ABD'nin korumasını kaybetmek üzere. Bağdat'ın Maliki yönetimi de KRG'nin bazı toprak kazanımlarını tersine çevirmeye çalışıyor. Bu da Kürt liderlerini, Türkiye'ye doğru yönlendiriyor.
Türkiye, Kürdistan bölgesinin petrol ve gaz kanalının ihracı ile Avrupa'ya hayat alanı sağlama avantajına sahip. İlişki, Türkiye ve Kürt Bölgesel Hükümeti'nin birbirine ihtiyacı olması zeminine dayalı.
Kürt Bölgesel Hükümeti lideri Mesut Barzani'nin özel kalem müdürü Fuat Hüseyin, "Eğer Şiiler İran'ı, Sünniler de Arap dünyasını seçerse, Kürtler de Türkiye ile yakınlaşırlar. Türkiye'nin de Kürtlere ihtiyacı olur. Birbirimizi sevmiyoruz ama sevmeye de ihtiyacımız yok. Amerika Bağdat'dan geri çekildiğinde, çatışma yaşanacak, Türkiye'nin de başka bir şansı olmayacak. Kürtler bu şartlarda Türkiye'nin koruması altında rahat ederken, bunun karşılığında Türkiye, Kerkük'teki dev rezervler dahil, Irak'ın kuzeyindeki bölgenin petrol ve doğal gazına doğrudan erişim imkanı elde edecek ve dolaylı yollarla Kerkük'e sahip olacak" dedi. Kürt Bölgesel Hükümeti'nin bir Bakanı ise, "Bağımsız olmamız gerekiyor. Ama bu mümkün değilse, Irak'tan çok Türkiye ile birlikteliği tercih ederim. Irak demokratik değil. Bunun için en iyi yol Kürdistan bölgesinin Türkiye'nin yeni Musul eyaleti olarak bir parçası olması, Türkiye'nin ise AB'ye katılması" dedi.
Üst düzey bir Türk yetkili ise buna sıcak bakmadıklarını şöyle aktarıyor: "Ekonomik birliktelik gelecekte mümkün. Fakat resmi değil, fiili bir birliktelik olmalı. Bağdat'la anlaşarak Kürt bölgesiyle sınırımızı esnek hale getirip ekonomik (serbest) bölge oluşturabiliriz."

Neuen Kommentar schreiben

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.