Direkt zum Inhalt
Submitted by Anonymous (nicht überprüft) on 18 February 2008

SOHRAM - CASRA
İşkence ve şiddet Mağdurları için Sosyal Hizmetler Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi

Adres: Kurt İsmail pasa 2. sokak Demiray Apartmanı kat: 3 no: 8 ofis / Diyarbakır

Tel. : 00 90 412 224 44 77
Faks: 00 90 412 228 88 80
e–mail : [email protected]
web-site: www.sohram.com

Çalışmaları Yürütenler

Mim Yavuz Binbay Kurucu Genel başkan

Sağlık Bölümü
Dr. Mustafa Dağcı Doktor
Melek Yaman Gönüllü Hemşire

Hukuksal Destek Bölümü
Zeynep Kaya Gönüllü Avukat

Psikolojik Destek Servisi
Yunus Emre Ayna Uz. Psikolog
K. Esen Ekinci Psikolog
Ömer Ekinci Psikolog
Ibrahim Halil Simsek Psikolog
Ahmet Erhan Eralp Stajyer Psikolog (01.09.2006'dan itibaren)
Nesil Sagin Stajyer Psikolog (01.09.2006'dan itibaren)
Nazli Karakoç Stajyer Psikolog (01.09.2006'dan itibaren)
Hasan Köroglu Stajyer Psikolog (01.09.2006'ya kadar)
Murat Akdoğan Stajyer Psikolog (01.09.2006'ya kadar)
Hamdiye Kuzu Sekreter

Sosyal Hizmetler Servisi
Yeter Yılmaz İdari İsler Koordinatörü
M. Ali Tik Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü
İsmet Evsen Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü
Meryem Kurt Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü
Nurdan Ekinci Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü
Nilgün Budak Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü
Göksen Calim Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü
Asuman öztarhan Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü
Kadir Çakırca Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü
Umit Ciftçi Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü
Sema Türkoglu Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü
M. Nesip Bayram Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü
Güleser çalim Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü
Saibe Bayram Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü
Zeynep yaman Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü
Hasret Can Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü
Fatma Durma Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü

Eğitim Bölümü

Ahmet Cindemir Sosyal
Ayşe Tepe Coğrafya
Bahattin Ateş Matematik
Basak Berker Fransızca
Berrin Baran Matematik
Birsen Teksin Geometri
Canan Kızılelma Kimya
Celal Yalçın Türkçe
Çiğdem Turhan Fizik
E. Sedat Berent İngilizce
Ebru Kader Kimya
Evren Polat Coğrafya
Funda Demir Türkçe
Hakan Esen Sınıf öğretmeni
Hanefi Şengül Kimya
Hasret Işık Kimya
Hilal Seker Biyoloji
Hilmi Binbay Sınıf öğretmeni
İslam Tarhan Felsefe
Kadir Sulu Türkçe
Kezban Demir Türkçe
Mahmut özgün Biyoloji
Mehmet Ali Çiçek Türkçe
Melek Akbaş Fen Bilgisi
Muhiyettin Ece Fizik
Naci Solmaz Sağlık bilgisi
Nejla Güneş Fizik
Nil Damla Şaşmaz Mat.
Nurcan Tuna Kimya
Oktay Gencal Geometri
Özgül Anlaş Coğrafya
Özsoy Ceylan Tarih
Rojda Budak Kimya
Selda Akdeniz Biyoloji
Selvi Ekinci Sınıf öğretmeni
Serap Yavuz Fizik
Sevim Tuncel Sosyal Bilgiler
Sibel Gezer Fransızca
Şenay İnce Türkçe
Tarik Toka Kimya
Tülay Kılıç Edebiyat
Türkan Ataş Kimya
Zühal Ersoy Cografya

KURUMUMUZ HAKKINDA GENEL BILGI

Kurumumuzun temel ilkesi her türlü politik yapılanmadan bağımsız olmasıdır.

Merkezimizin temel amacı her türlü şiddetten işkence, savaş, iç karışıklık, sosyal çalkantı, aile içi şiddet ve taciz, sokakta saldırı, göçten etkilenme... vs (kendisi veya yakınları) etkilenmiş kişilere Sosyal Hizmet, eğitim desteği, hukuksal destek, psikolojik ve fiziksel rehabilitasyon ve adaptasyon hizmeti vermektir.

Merkezimizin temel amacı mütevazı çalışmalarla insan olma erdemine ulaşmaktır.

Kurumumuz rehabilitasyon ve sosyal yaşama katılımını komple bir çalışma olarak ele almaktadır. Kurumumuz hizmet verdiği bireylerin topluma özgür ve etkin bir birey olarak katılımını sağlamayı amaçlamaktadır. Hizmet verdiği şiddet mağdurlarının; psikoterapi, sağlık rehabilitasyonlarının yanı sıra bu mağdurların aile bireylerini de aynı kapsamda ele alarak çocuklarına eğitim yardımlarının yanı sıra aileye sınırlıda olsa sosyal yardımlar yapmayı amaçlamaktadır.

Merkezimiz bu amacını gerçekleştirmek için yaptığı çalışmaların ana hatlarını;
1- Eğitim desteği ve kurslar
2- Psikolojik rehabilitasyon
3- Sağlık desteği
4- Hukuksal destek
5- Sosyal yaşama yeniden adaptasyon
6- Kullanılmış veya kullanılmamış elbise ve eşya dağıtımı.
7- Sosyal yaşamda rehberlik çalışmaları olarak belirleyebiliriz.

KURUMUMUZUN GERCEKLESTIRDIGI GENEL ETKINLIKLER

• Faaliyetlerimizi size daha iyi duyurabilmek amaciyla hazirlanan www.sohram.com sitemizin hazırlığı bitmiş olup, Mart ayında hizmetinize sunulacaktır.
• Toplumumuza yeni bir bakışı ve vizyonu getirdiğine inanarak gelenekselleştirdiğimiz; Kültürlerarası ve dinler arası barışın temellerinin kavranması amacıyla merkezimizde “Diğerleri bizim gibidir, Bizler diğerleri gibiyiz“ adı altında birçok seminer verildi. Dinler ve kültürler arası tolerans geliştirilmeye çalışıldı
• Her Kurban ve Ramazan bayramların da olduğu gibi merkezimizde hizmet alanlar, aileleri ve gönüllülerimizle kutlamalar gerçekleştirildi. Bu kutlamalar yüzlerce kişi katıldı.
• Sohram bu yıl beÈ™incisini düzenlediği Siirt kültür gezisi; Şeyh Süleyman ve Tillo kültür ziyaretine 1000'in üzerinde kişi katıldı.
• Irak Kürt yönetim bölgesi Zaho kenti İbrahim Halil sınır kapısında gözaltına alınan üç özgür-Der yönetici ve üyesi, Metin Demir 01.06.2006'dan, Hasip Yokuş ve Mustafa Eğilli 19.06.2006'dan 12.09.2007 tarihine kadar Erbil hapishanesinde hiçbir hukuksal gerekçe gösterilmeden tutuklu kaldılar. Tutuklu kaldıkları sürece ilgili şahıslar hakkında resmi bir iddianameyle bir suçlama getirilmemiş, hâkim karşısına çıkarılarak yargılanmamış ve yargılama tarihi verilmemiştir. SOHRAM ilgili şahıslarla ilgili uluslararası kurumlar nezdinde girişimlerde bulunmuştur. SOHRAM ilgili şahısların durumlarını sistematik izlemeye almıştır. Bu süre zarfında kurumumuz uluslararası kurumlar nezdinde sistematik birçok girişimlerde bulunmuştur. Metin Demir, Hasip Yokus ve Mustafa Eğilli 15 aylık tutukluluktan sonra hiçbir hukuksal işlem yapılmadan serbest bırakıldılar. Kişiler sorgulandıkları süre içerisinde işkence ve kötü muameleye maruz kalmışlardır. Kurumumuz ilgili bölgede bir an önce bu insan temel hak ve hürriyetlerine aykırı hukuk dışı durumun sona erdirilmesini temenni etmekte ve beklemektedir. Bu bölgedeki tüm gelişmeler kurumumuz gözlemine alınması kararlaştırılmıştır.
• Merkezimizde oluşturulan butikte ihtiyaç sahiplerine her gün kullanılmış elbise ve eşya dağıtımı yapıldı. Merkezimizde her gün bu ihtiyaç sahiplerine hizmet verilmektedir, bu dağıtımlarda yaklaşık 7.892 parça elbise ve eşya dağıtıldı, bu dağıtımlardan 2.347 kişi yararlandı.
• SOHRAM üyesi olduğu Cenevre'deki BM Uluslararası İşkence ve kötü Muameleyle Mücadele örgütü OMCT'nin ve CSP'nin ihtiyaç duyduğu 3 mülteci dosyasının SOHRAM tarafından ekspertizi yapıldı.
• OMCT'nin ve Urgent Action'un bilgilendirmesi doğrultusunda, dünyanın çeşitli ülkelerindeki insan hakları ihlalleri, idam cezasının uygulanmaması, çocuk - kadın ve genelde insan hakları hususunda yapılan acil çağrılar için ilgili devletlerin kurumlarına (Dışişleri Bakanlığı, İçişleri bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Devlet Başkanları. vb.) 223 yazı yazıldı.
• 13 Haziran 2007'da dokuzuncusu yapılan geleneksel piknik gezimize merkezimizden hizmet alanlar ve ailelerinin katılımıyla yaklaşık 730 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi, Öz Diyarbakır, Sur seyahat, Has seyahat, Star Diyarbakır ve Özlem Diyarbakır seyahat firmaları araç desteğinde bulundu. Piknik şenliğimizde canlı müzik dinletisi, animasyon gösterileri, çocuklara ve yetişkinlere yönelik etkinlikler, sabah kahvaltısı ve öğlen yemeği gönüllülerimiz tarafından organize edilmiştir.
• SOHRAM'in kurulusundan beri 7 yıllık süre içerisinde MEDYA-NET bilgisayar ve ERDAL YAMAÇ kurumumuza ücretsiz bilgisayar bakim ve onarım teknik desteği sunmuştur.
• Psikolojik destek bölümü psikologlarımız Yunus Emre Ayna, K. Esen Ekinci ve gönüllü avukatımız Zeynep Kaya sunumuyla 26 Haziran BM Uluslararası İşkence ve Kötü Muameleyle Mücadele günü dolayısıyla merkezimiz salonunda “çocuğa karşı şiddet ve çocuk istismarının psiko-sosyal etkileri ve hukuksal boyutu“ konulu seminer verildi.
• OKS ve OSS öğrencilerimize sınav kaygısı, sınav stresi ilgili psikolojik destek hizmetleri psikologumuz Yunus Emre Ayna tarafından verildi.
• Dicle üniversitesi psikoloji bölümü son sınıf örgencilerinden her yıl olduğu gibi üç örgenciye staj imkânı sağlandı.
• Anneler günü kurumuzdan destek alan ve katılmak isteyen tüm annelere açık bir kutlama kurumumuz binasında gerçekleştirildi. Katılan annelere gönüllülerimiz tarafından hazırlanan tiyatro gösterisi, canlı müzik dinletisi, gönüllülerimiz tarafından hazırlanan yiyecek ve içecek ve birer karanfil, sunulmuştur.
• 24 Kasım öğretmenler gününde kurumuzda hizmet veren gönüllülerimize örgencilerimiz ve sosyal hizmet bölümümüz bir kutlama organize ettiler.
• Sosyal hizmet bölümümüz ve rehber psikologlarımızın ortak çalışmasıyla örgenci ailelerine aile içi iletişim ve ruh sağlığıyla ilgili hizmetler verilmiştir.
• Almanya FULDA üniversitesi sosyal Bilimler son sınıf öğrencisi Anika Vincez kurumumuz da Nisan 2007 tarihinde bir yıllık stajına başladı. Staj çerçevesinde programladığı bir dizi etkinliği başarıyla hayata geçirdi. Kısa sürede dil ve uyum sorununu çözerek, gerek mesleki becerisi, diyalog gücü, iletişim yeteneği ve gerekse sıcakkanlı davranışlarıyla kurumumuzun sevilen ve birçok alanda hizmet veren bir kadroya dönüşmüştür. Bu çerçevede; psikolojik destek bölümümüzün çalışmalarına bir gözlem süresinden sonra katılımcı olarak katkı sunmaya başlamış, Diyarbakır sosyo-kültürel yapısı ile ilgi çalışmaları çerçevesinde birçok aile ziyareti gerçekleştirdi, gözlemlerini yorumlayarak kurumumuza aktardı, kendi hazırladığı program çerçevesinde SOHRAM hizmetlerinden yararlanan çocuklara el becerisi ve sanatları atölye çalışmaları yaptı kurslar verdi. EÈ™i Almanya da olan ve gidiş vizesi alabilmek için dil sınavını zorunluluğu olan Sevgi Kaya'ya 8 ay dil kursu verdi. Bu kurs sonucunda Sevgi Kaya vize için gerekli dil sınavını kazandı. 8–14 yas grubuna İngilizce dil kursları verdi, farklı din ve kültürden olmanın somut bir örneğini sunarak farklılıkların uyum içinde olabileceğinin güzel bir örneğini sundu, özellikle Sohram'dan hizmet alan çocuklarımız üzerinde farklılıkların çatışma değil zenginliklerin kaynağı olabileceği fikri somut olarak paylaşıldı. Çocuklarda cinsel sağlık ve cinsel gelişim konulu bilgilendirme çalışmasını yürütmektedir.
• Ocak 2008 tarihinde Diyarbakır Final Dershanesi civarında patlayan bomba 6 öğrenci ve bir öğrenci velisinin ölümüne sebep oldu. Sohram Şiddeti, kimden geldiği ve kime karşı yapıldığına bakmadan karşı çıkılması gereken bir fiil olarak görmekte ve herkesi de şiddete karşı çıkmaya davet etmektedir.

EĞİTİM DESTEĞİ VE KURSLAR

SOHRAM kuruluş amacı çerçevesinde, Şiddet ortamından etkilenen çocuklara eğitim desteği projesi kapsamında toplam 324 öğrenciye eğitim desteği, psikolojik destek ve sosyal hizmet destekleri sunarak bu çocuklarımızın eğitimlerini devam ettirebilmelerine olanak sağlanmıştır.

Kapsama aldığımız öğrencilerin;

- Üniforma, yazlık ve kışlık ayakkabı, beden eğitimi ayakkabısı, iç çamaşır, gömlek, çorap vb. tüm ihtiyaçları
- Tüm okul ihtiyaçları ( kalem, defter, kitap, çanta, ..vb)
- Sağlık ve ilaç giderleri
- Yol masrafları ve küçük ihtiyaçlarını karşılayacak cep harçlığı
- Fotokopi masrafları
- Hafta sonu ve hafta içi kursları için etüt odası için gerekli malzeme
- Merkezimiz kütüphane hizmetlerinden
- Yılsonu piknik gezisi
- Merkez mutfağından öğlen yemekleri imkânlarından yararlanmaktadırlar.

Eğitim desteği ile ilgili aktiviteler

• 2006–2007 eğitim yılında 43 gönüllü öğretmenle hafta sonları merkezimizde etüt dersleri, tamamlayıcı kurslar üniversite (OSS) ve kolej-Anadolu liselerine (OKS) hazırlık kursları verildi, Bu hizmetlerimizden toplam 193 öğrenci yararlandı.
• Bu sene • 2007 yılında OKS sınavlarında basari gösteren örgencilerimiz A Mazlum Koyun Anadolu Lisesi(Siverek), Remziye EÈ™me Anadolu Lisesi(AGRI)
• 2007 yılında üniversite sınavlarını başaran örgencilerimizden Elif Engin Gıda Mühendisliği (Ege), Gurbet Uyan Sosyoloji (Sakarya), Muhammet Yavuz Elektrik ve Elektronik (Düzce ) bölümlerini kazanmışlardır.
• Dershanelerle yapılan görüşmeler sonucunda BIREY, UGUR ve HEDEF dershanelerinin sağladığı 4 kontenjandan örgencilerimiz yararlandırıldı.
• Ayrıca BIREY dershanesinin sağladığı imkânla dershanelere gönderemediğimiz öğrencilerimiz ücretsiz olarak dershane deneme sınavlarına katılmaktadır. Bu örgencilerimiz gönüllü öğretmenlerimizin gözetiminde merkezimizde sınava hazırlanmaktadırlar. Final dershanesi kurumumuza kaynak kitap desteğinden bulunmuştur.
• Üniversiteye devam eden 4 örgencimize kayıt masraflarının karşılanması ve burs desteği verilmiştir.
• Merkezde öğrencilere ders çalışabilecekleri bir etüt odası hazırlandı.
• Hafta sonu kurslara katılan örgencilerimize merkez mutfağından yemek yeme olanağı sağlanmaktadır.

Öğrencilerimize okul içi eğitimin yanı sıra geleceklerini şekillendirmeye yarayacak perspektiflerde verilmeye çalışılmaktadır. Bu çerçevede meslek seçiminde, hayata bakışlarında onları yönlendirecek perspektifler verilmektedir. Bunun için üç stajyer psikologumuz rehberlik çalışması yürütmektedir.

Özellikle dinsel çatışmaların ve ayırımcılığının kışkırtıldığı bu dönemde dinler arası eşitlik bir prensip olarak benimsetilmektedir.

Eğitim sonrası bir meslek sahibi olunduğunda aynı amaçlara gönüllü hizmet verme ideali benimsetilmektedir.

Şiddet ortamının yarattığı olumsuz etkiler sonucunda topluma olan kaybolmuş güvenlerini yeniden sağlamak ve onları yeniden geleceğe umut duyan bir birey haline getirmek amaçlanmaktadır.

Kurumumuza müracaat eden okuma yazma bilmeyenlere okuma yazma öğrenmeleri için destek sunulmuş ve sertifika almaları için ilgili kurumlara yönlendirilmiştir.

Çeşitli sebeplerle okuluna devam edememiş yetişkinler, açık öğretime yönlendirilerek eğitimlerini devam ettirmeleri sağlanmıştır. Ayrıca Açık öğretim örgencilerine sınava hazırlanmaları amacıyla gönüllü öğretmelerimiz aracılığıyla kurslar verilmiş, kurumumuz kütüphanesinden yaralanma imkânı sağlanmıştır.

PSİKOLOJİK REHABİLİTASYON

• Sohram Psikolojik destek birimi Yedinci hizmet yılına girmiştir. 2001 Eylül ayında bir psikolog ve 3 görüşme ile başlayan hizmet, giderek artan bir ivme ile 2007 yılında 4 psikolog ve 200'ü aşkın görüşmeci kapasitesiyle bölgemizin ihtiyaçlarına cevap verecek kapasiteye ulaştırılmıştır. En önemlisi ciddi bir toplumsal travma geçiren ve uzmanların psikolojik destek alması gerekenlerin sayısını yüz binlerle ifade ettiği bölgemizde, psikolojik desteğin önemini ve gerekliliğini kurumumuz 1500'ü aşkın mağdura hizmet vererek bölge halkımıza bu hizmeti benimsetmiştir. Kurumumuz bu alanda uzman psikolog desteğiyle hizmet tek kurumdur.
• 2007 yılında yeniden yükselen şiddet olaylarına paralel olarak artan operasyonlar sebebiyle merkezimize tedavi amacıyla müracaat eden mağdur sayısında büyük bir artışa neden olmuştur.
• Altı yıllık Sohram Psikolojik destek biriminde yapılan görüşmelerde tespit ettiğimiz en önemli bulgu şiddet veya işkence mağduru bireylerin uzun zamana dayalı psiko-sosyal desteğe ihtiyaç duyduğunun yanı sıra; belirli bir süre sonunda ( 2- 4- veya 8 ayda sürse) kişinin görüşmelerin sonlanmasından yaklaşık 3 – 4 aylık bir aradan sonra tekrar görüşme isteğinde bulunduğudur.
• Şiddet ve İşkence mağduru bireylerin özellikle şiddete uğradıklarını profesyonel ortamda bir uzmanla paylaşmalarının kendileri üzerinde olumlu yönde etkisi olduğu gözlenmektedir. Kişide oluşan güven öz benlik kazanımı, kendini değerli önemli hissetme gibi duygulanımları sosyal ortamda toplumsal uyuma da pozitif olarak yansımaktadır. İşte bu yansımanın belirli dönemlerde zayıf kalması durumunda kişi psikolojik desteğin tekrarını arayabilmektedir.
• Belirli dönemlerde olmak üzere görüşmeye başvuranların çoğunlukla kadınlar olduğu görülmektedir. Bu da toplumsal yaşantıda feodalitenin baskıcı aile yaşantısına getirdiği sonuçların etkisidir. Aile içi şiddet, dayak formatından çıkarak aile içi taciz, cinsel istismar yaşantılarının açığa çıkması şeklinde hemen olmasa da psikolojik destek süreci içerisinde ortaya konan gerçekler olarak saptanmaktadır.
• Bu durumdan mağdur bayanların da görüşme sürecinde öncelikle maruz kaldıkları bu davranışı pasif kabullenme boyutundan aktif farkındalık boyutuna, bu durumla yaşayabilme ve mücadele edebilme düzeyine geçebildikleri gözlenmiştir.
• Şiddet, işkence, aile içi şiddet, taciz veya cinsel istismar mağdurlarının psikolojik destek süreci sonucunda elde ettikleri en büyük ortak kazanım kendilerinin maruz kaldıkları her ne olursa olsun affedilmez gerçekler olduğu ve bu gerçeklerle mücadele edebilecek bir Özgüven benlik ve ego güçlerinin olması gerekliliğidir. Nitekim uzun yoğun ve sabırlı bir süreç sonucunda bu kazanımlar ile bireysel ve toplumsal ruh dinginliği bununla birlikte farkındalığı yüksek daha huzurlu uyumlu ve üretken bir yaşama dönüşecektir.
• 26 Haziran BM işkence ve kötü muameleyle mücadele gününde psikolojik destek servisimiz, çocuk hakları ve çocuk istismarı, psikoterapi'nin işkence ve şiddet mağdurlarının rehabilitasyonunda ve sosyal yasamdaki yeri ve önemi, psikoterapi'nin metotları konulu seminerler düzenledi. Bu seminerler merkezimiz salonunda halka ve sivil toplum örgütlerine açık şekilde verildi.

Psikolojik rehabilitasyon servisimiz sürekli çok sınırlı bir bütçeyle çalışmalarını sürdürmek durumunda kalmıştır. Bu sebeple her ne kadar hizmetlerimize bunu yansıtmamaya gayret göstermekteyiz. Ancak her geçen gün hizmetlerimize devam edebilmemiz için ciddi bir desteğe ihtiyaç duymaktayız. Bu konuda tüm duyarlı kişilerin desteklerini beklemekteyiz.

Oysa bilindiği gibi bölgemizde yaşanan toplumsal şiddet ortamı sebebiyle ciddi boyutlarda tehlike sinyalleri vermektedir. Aile içi şiddet geleneksel yapı ve kültürel mantalite ve terim ve olguların yerinde kullanılmaması bu olayları teşvik etmektedir. Şiddetin yoğun bir biçimde uygulanması sebebiyle işkence kadar ağır tahribatlara yol açmaktadır.

Bölgemizde ayrıca politik örgütler içinde de şiddet, kötü muamele ve psikolojik baskı yaygın bir biçimde uygulanmakta ancak hiçbir kesim tarafından dile getirilmediği ve ilgilenilmediği için tahribatları daha derin olmaktadır. Merkezimiz 2007 yılında 224 şiddet ve işkence mağduruna tedavi hizmeti vermiştir.

Rehabilitasyon Sunusunun Tanımı

Merkezimiz İşkence ve Şiddet sonrası Fiziksel ve Ruhsal Tedavi ve adaptasyon Merkezi genel hatlarıyla travmaya maruz kalmış bireylerin, fiziksel ve ruhsal tedavilerinin yapıldığı bir tedavi ve sosyal yaşama yeniden adaptasyon merkezidir. İlk başvuru sırasında başvurucuya ait sosyo-demografik bilgiler, maruz kaldığı şiddet ve işkence yöntemleri, varsa cezaevi yaşantısına ilişkin bilgiler öğrenilmekte ve başvurucu için hazırlanan dosya incelenmektedir. Başvuruyu takiben yapılan fiziksel muayene sonrası düşünülen ön tanının gereği laboratuar, radyodiagnostik yöntemlerle ve gerekli konsültasyonlar eşliğinde tanıya ulaşılarak, hekimlerin önerileri doğrultusun da gerekli tedavisi merkezin sekretaryasının koordinasyonuyla bir tedavi programı uygulanmaktadır. Başvuru sırasında yapılan muayenede şiddete işkenceye bağlı psikolojik travma ve travma şekillerine rastlanılan mağdurları, ayrıca psikiyatrik tedavi programına dahil edilmektedir.

Merkezimizde sadece bireysel görüşme uygulanmaktadır. Grup görüşme yöntemi ise uygulanmamaktadır. Bunun sebepleri olarak öncelikle bu yöntemin verdiği sonuçlar açısından değerlendirdiğimizde şiddet mağdurlarında bireysel görüşme kadar yarar sağlamaması, görüşmecilerin grup görüşmeleri programına yeterli düzeyde katılım göstermemesi, katılan görüşmecilerin ise bireysel görüşmeye göre yeterince rahat davranamaması olarak açıklanabilir.
Başvurucuların psikolojik rehabilitasyon ve genel hekimlik ile ilgili tüm tedavileri yapılmaktadır. Bu tedaviler sırasında gerekli görülen laboratuar testleri yapılmakta, hastalarımız için gerekli görülen ilaçlar temin edilmektedir. Başvurucularımızdan bir kısmı için cerrahi operasyon gerekli görülmektedir. Bu hastalarımızın gerekli cerrahi operasyonları tedavisi yapılmaktadır. Hastalar talep ettiği takdirde yol giderleri karşılanmaktadır.

Sunulan bu tedavi hizmetleri dışında hastalarımıza gönüllü avukatımız aracılığıyla ücretsiz hukuki danışmanlık desteği verilmektedir.

Başvurucularımıza ilişkin çeşitli bilgiler :

2007 yılı içinde işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını belirten 224 kişi tedavi olmak amacıyla Merkezimize başvuru yapmıştır. İlk kabul ve değerlendirmeler sonucunda başvuruculardan alınan bilgiler sonucu mağdurlara ilişkin çeşitli bilgiler aşağıda ki tablolarda gösterilmiştir. 224 mağdurundan başvurucularının en küçüğü 09 yaşında, en büyüğü ise 61 yaşındadır.

TABL0 1
Etnik Köken * Sayı
Arab** 12
Türk 8
Kürt 181
Zaza 23
*Etnik köken tablomuz başvurucunun beyanı üzerine belirlenmektedir.
** Bazıları köken olarak Arap olduklarını, ancak Kürtçeye asimile olduklarını ifade etmişlerdir.

Başvurucuların eğitim durumu
TABL0 2
Eğitim Durumu Sayı
Okuryazar olmayan 28
İlkokul 57
Ortaokul 69
Lise 61
Üniversite 9

Başvurucuların şiddete maruz kalma sebepleri
TABL0 3 :
Politik 132
Adli 9 -
Aile içi 62
Diğer 21

Mağdurların şiddet maruz kaldıkları yerler
TABL0 4
Şiddete Maruz Kaldığı Yer Sayı
Polis 138
Jandarma 11
Evde 63
Diğer 12

TABL0 5
Cinsiyeti : sayı
Kadın 126
Erkek 98

Mağdurların maruz kaldığı şiddet, kötü muamele ve işkence yöntemleri:

Mağdurlarımız en çok Kaba dayak, falaka uzun sûre ayakta durmaya zorlanma, hareket kısıtlanması, daha ileri derecede işkence yapma tehditleri, Filistin askısı, saçlarından sürükleme ve çekme, Küfür-Hakaret aşağılama, vücudun çeşitli noktalarına elektrik verme, çırılçıplak soyarak vücuda basınçlı su sıkma, cinsel taciz ve tecavüz tehdidi gibi yöntemler ve beraberinde vücut direncini azaltmayı amaçlayan yöntemlere maruz kalmaktadırlar.
Tecrit etme
Aç bırakma
Susuz bırakma
Uykusuz bırakma
Gözlerin bağlanması
Ölüm tehdidi
Aileye karşı tehditler
Çıplak bırakma
Betonda yatırma
Havasız yerde barındırma
İzole etme.
Kasete kaydedilmiş işkence sesleri dinletme. ... Vb

Belirlenen şiddet ve işkence1erin Geride bıraktığı etki ve izlerin genel bir tanımı :

İşkence ve şiddet uygulamasına maruz kalan başvurucularımızın fiziksel yakınmaları arasında ilk sırayı kas ve iskelet sistemi ile ilgili yakınmalar almaktadır Bu oranın yüksek olmasında soğuk, ıslak ve dar hücrelerde tutma, kaba dayak, falaka, düz askı, Filistin askısı gibi işkence yöntemlerinin uygulanmasının etkisi vardır. Başvurucularımızın önemli bir kısmı işkenceyi izleyen aylarda veya yıllarda başvurduğu için daha çok kronik dbnem yakınmalarıyla karşılaşmaktayız. Ancak bu yıl içinde akut dönem başvurulan da yine önemli bir oranda gerçekleşmiştir.

Kas ve iskelet sistemi yakınmalarından sonra ikinci sırayı sindirim sitemi ile ilgili yakınmalar almaktadır. Sindirim sitemi yakınmalarının temelinde ise gözaltında bulunduğu süre içinde mağdurların aç bırakılması, yine gözaltı ve cezaevi sürecinde mağdurların kötü ve sağlıksız besinlerle beslenmesi, psikolojik işkence yöntemleri ve gözaltı sürecinin bir bütün olarak yarattığı baskı ve stres sonucu oluşan psikosomatik bulgular sonucunda sindirim sistemi hastalıkları gelişmektedir.

Ayrıca Kulak-Burun-Boğaz, solunum sistemi üro-genital sistem, sinir sistemi ile ilgili yakınmalarda görülmektedir. Özellikle uykuda dengesizlik, kronik otit, sinüzit, kronîk bronşit, sistit, vajinit gibi yakınmalar, gözaltı ortamının sağlıksız, pis ve soğuk olmasından, mağdurların gözaltında bulundukları süre içerisinde tuvalet ihtiyaçlarının karşılanmamasından, kaynaklanmaktadır.

Ruhsal yakınmalarla başvuran hastalarımız psikolog sorgulaması sırasında, uyku ve cinsel işlev bozuklukları, öfke patlamaları, kabuslar görme, işkenceyi hatırlatan uyaranlardan kaçınma, böyle bir uyaranla karşılaştığında fiziksel ve psikolojik tepki verme, ilgi istek kaybı, geleceğe yönelik genel bir beklentisizlik hali, güvensizlik, konsantrasyon bozukluğu gibi yakınmaların fazla olduğu dikkat çekmektedir.
Tedavilerde Elde edilen sonuçlar:

İşkenceden kaynaklı tahribatların tedavi süreçlerinin uzun olduğu konusunda yapılan tespiti doğrulamaktadır. Bu mağdurların tedavileri 6 ayla bir sene arasında değişmektedir.
.
Başvurucularımızın bir bölümü tıbbi ve hukuki yardım ihtiyacı dışında sosyal yardım isteğinde de bulunmaktadırlar. Bu yardımları içeren destekler sağlandığında daha olumlu sonuçlar alınmaktadır.

Hastalara ilişkin Konsültasyon istekleri özellikle psikolojik Rehabilitasyon, üroloji, Nöroloji, Dâhiliye, Kulak-Burun-Boğaz, kadın Hastalıkları, Göz hastalıkları dallarında yoğunlaşmaktadır. Bu konsültasyonlar sırasında tıbbi tahlillerde de yoğun olarak yararlanılmaktadır.

Hastaların tüm tedavileri merkezimizce ücretsiz olarak karşılanmaktadır.

HUKUKSAL YARDIM

Bölgede yaşanan yoğun hukuksal sorunlara ve cezaevindekilere, her ne sebeple olursa olsun şiddete maruz kalmış kişilere yardımcı olmak amacıyla gönüllü avukatımız Zeynep Kaya aracılığıyla ücretsiz danışma hizmeti sunuldu.

Hukuk danışma hizmetimizden bu yıl beş kişi yararlanmıştır.

SOSYAL Bölümümüz Etkinlikleri:

Ramazan ayında 23 aileye gıda yardımı yapıldı.

Merkezimizin hizmetlerine duyarlılık gösterip katkı amacıyla 9 adet kurban bağısı yapılmıştır. Bu kurbanlar; Bayram, gezi, ziyaret etkinlikleri ve Cumartesi-Pazar verilen yemeklerde amacına uygun olarak sunulmuştur.

Merkezimizde bir mevlit yemeği verildi.

Sağlık ve psikolojik problemleri olan çocuklara imkanlar çerçevesinde, çok sınırlı olan bütçemiz elverdiği oranda sağlık (muayene ve ilaçlar) ve rehabilitasyon hizmetleri verilmekte (daha çok psikolojik ve yaşama adaptasyon bazında.)

Sosyal hizmetler servisimiz aracılığıyla, sağlık güvencesi olmayan ailelerin Yeşil Karttan yararlandırılması için gerekli işlemleri yapabilmeleri için destek verildi. Bu hizmet sonucunda ihtiyaç sahibi insanlarımıza yeşil kart alabilmesi için müracaatlarında yardımcı olundu. Bu hizmetin verilmesi sürekli hale getirtildi.

Merkezimizde düzenlenen butikte ihtiyaç sahiplerine kullanılmış veya kullanılmamış elbise ve eşya dağıtımı yapıldı. Bağışı yapılan eşya ve elbiseler gönüllülerimiz tarafından ihtiyaç sahiplerinin kullanımına hazır hale getirtildi. İhtiyaç sahipleri haftanın her günü hizmetlerimizden yararlanılabilmektedir. Bu dağıtımlarda yaklaşık 7.892 parça elbise ve eşya dağıtıldı. Bu dağıtımlardan yaklaşık 2.347 kişi yararlandı.

Faaliyetlerimizi size daha iyi duyurabilmek amaciyla hazirlanan www.sohram.com sitemizin hazırlığı bitmiş olup, Mart ayında hizmetinize sunulacaktır.

Siz duyarlı dostlarımızın maddi ve manevi katkıları hizmetlerin yaygınlaşmasında büyük önem taşımaktadır. Siz de bir çocuğun geleceğini kurmasına veya acılı bir yüreğin acısını hafifletmek için katkıda bulunabilirsiniz. Çünkü bildiğiniz gibi bu konuda tek kaynağımızsınız. Telefon ve mail adresimizle bizimle bağlantı kurmaktan çekinmeyiniz. Bu konuda çalışmalarımızı güçlendirecek ve yön verecek katkılarınızı ve önerilerinizi bekliyoruz.

Bir hizmet almaya ihtiyacınız varsa hiçbir ücret ödemeden ihtiyacını duyduğunuz hizmeti sadece merkezimize başvurarak veya telefon ederek alabilirsiniz.

Gönüllülerimize verdikleri desteklerinden dolayı teşekkür ederim.

Saygılarımla.

Yavuz Binbay
Başkan

SOHRAM - CASRA İşkence ve şiddet Mağdurları için Sosyal Hizmetler Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi Adres: Kurt İsmail pasa 2. sokak Demiray Apartmanı kat: 3 no: 8 ofis / Diyarbakır Tel. : 00 90 412 224 44 77 Faks: 00 90 412 228 88 80 e–mail : [email protected] web-site: www.sohram.com Çalışmaları Yürütenler Mim Yavuz Binbay Kurucu Genel başkan Sağlık Bölümü Dr. Mustafa Dağcı Doktor Melek Yaman Gönüllü Hemşire Hukuksal Destek Bölümü Zeynep Kaya Gönüllü Avukat Psikolojik Destek Servisi Yunus Emre Ayna Uz. Psikolog K. Esen Ekinci Psikolog Ömer Ekinci Psikolog Ibrahim Halil Simsek Psikolog Ahmet Erhan Eralp Stajyer Psikolog (01.09.2006'dan itibaren) Nesil Sagin Stajyer Psikolog (01.09.2006'dan itibaren) Nazli Karakoç Stajyer Psikolog (01.09.2006'dan itibaren) Hasan Köroglu Stajyer Psikolog (01.09.2006'ya kadar) Murat Akdoğan Stajyer Psikolog (01.09.2006'ya kadar) Hamdiye Kuzu Sekreter Sosyal Hizmetler Servisi Yeter Yılmaz İdari İsler Koordinatörü M. Ali Tik Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü İsmet Evsen Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü Meryem Kurt Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü Nurdan Ekinci Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü Nilgün Budak Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü Göksen Calim Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü Asuman öztarhan Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü Kadir Çakırca Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü Umit Ciftçi Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü Sema Türkoglu Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü M. Nesip Bayram Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü Güleser çalim Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü Saibe Bayram Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü Zeynep yaman Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü Hasret Can Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü Fatma Durma Sosyal Hizmetler bölümü gönüllüsü Eğitim Bölümü Ahmet Cindemir Sosyal Ayşe Tepe Coğrafya Bahattin Ateş Matematik Basak Berker Fransızca Berrin Baran Matematik Birsen Teksin Geometri Canan Kızılelma Kimya Celal Yalçın Türkçe Çiğdem Turhan Fizik E. Sedat Berent İngilizce Ebru Kader Kimya Evren Polat Coğrafya Funda Demir Türkçe Hakan Esen Sınıf öğretmeni Hanefi Şengül Kimya Hasret Işık Kimya Hilal Seker Biyoloji Hilmi Binbay Sınıf öğretmeni İslam Tarhan Felsefe Kadir Sulu Türkçe Kezban Demir Türkçe Mahmut özgün Biyoloji Mehmet Ali Çiçek Türkçe Melek Akbaş Fen Bilgisi Muhiyettin Ece Fizik Naci Solmaz Sağlık bilgisi Nejla Güneş Fizik Nil Damla Şaşmaz Mat. Nurcan Tuna Kimya Oktay Gencal Geometri Özgül Anlaş Coğrafya Özsoy Ceylan Tarih Rojda Budak Kimya Selda Akdeniz Biyoloji Selvi Ekinci Sınıf öğretmeni Serap Yavuz Fizik Sevim Tuncel Sosyal Bilgiler Sibel Gezer Fransızca Şenay İnce Türkçe Tarik Toka Kimya Tülay Kılıç Edebiyat Türkan Ataş Kimya Zühal Ersoy Cografya KURUMUMUZ HAKKINDA GENEL BILGI Kurumumuzun temel ilkesi her türlü politik yapılanmadan bağımsız olmasıdır. Merkezimizin temel amacı her türlü şiddetten işkence, savaş, iç karışıklık, sosyal çalkantı, aile içi şiddet ve taciz, sokakta saldırı, göçten etkilenme... vs (kendisi veya yakınları) etkilenmiş kişilere Sosyal Hizmet, eğitim desteği, hukuksal destek, psikolojik ve fiziksel rehabilitasyon ve adaptasyon hizmeti vermektir. Merkezimizin temel amacı mütevazı çalışmalarla insan olma erdemine ulaşmaktır. Kurumumuz rehabilitasyon ve sosyal yaşama katılımını komple bir çalışma olarak ele almaktadır. Kurumumuz hizmet verdiği bireylerin topluma özgür ve etkin bir birey olarak katılımını sağlamayı amaçlamaktadır. Hizmet verdiği şiddet mağdurlarının; psikoterapi, sağlık rehabilitasyonlarının yanı sıra bu mağdurların aile bireylerini de aynı kapsamda ele alarak çocuklarına eğitim yardımlarının yanı sıra aileye sınırlıda olsa sosyal yardımlar yapmayı amaçlamaktadır. Merkezimiz bu amacını gerçekleştirmek için yaptığı çalışmaların ana hatlarını; 1- Eğitim desteği ve kurslar 2- Psikolojik rehabilitasyon 3- Sağlık desteği 4- Hukuksal destek 5- Sosyal yaşama yeniden adaptasyon 6- Kullanılmış veya kullanılmamış elbise ve eşya dağıtımı. 7- Sosyal yaşamda rehberlik çalışmaları olarak belirleyebiliriz. KURUMUMUZUN GERCEKLESTIRDIGI GENEL ETKINLIKLER • Faaliyetlerimizi size daha iyi duyurabilmek amaciyla hazirlanan www.sohram.com sitemizin hazırlığı bitmiş olup, Mart ayında hizmetinize sunulacaktır. • Toplumumuza yeni bir bakışı ve vizyonu getirdiğine inanarak gelenekselleştirdiğimiz; Kültürlerarası ve dinler arası barışın temellerinin kavranması amacıyla merkezimizde “Diğerleri bizim gibidir, Bizler diğerleri gibiyiz“ adı altında birçok seminer verildi. Dinler ve kültürler arası tolerans geliştirilmeye çalışıldı • Her Kurban ve Ramazan bayramların da olduğu gibi merkezimizde hizmet alanlar, aileleri ve gönüllülerimizle kutlamalar gerçekleştirildi. Bu kutlamalar yüzlerce kişi katıldı. • Sohram bu yıl beÈ™incisini düzenlediği Siirt kültür gezisi; Şeyh Süleyman ve Tillo kültür ziyaretine 1000'in üzerinde kişi katıldı. • Irak Kürt yönetim bölgesi Zaho kenti İbrahim Halil sınır kapısında gözaltına alınan üç özgür-Der yönetici ve üyesi, Metin Demir 01.06.2006'dan, Hasip Yokuş ve Mustafa Eğilli 19.06.2006'dan 12.09.2007 tarihine kadar Erbil hapishanesinde hiçbir hukuksal gerekçe gösterilmeden tutuklu kaldılar. Tutuklu kaldıkları sürece ilgili şahıslar hakkında resmi bir iddianameyle bir suçlama getirilmemiş, hâkim karşısına çıkarılarak yargılanmamış ve yargılama tarihi verilmemiştir. SOHRAM ilgili şahıslarla ilgili uluslararası kurumlar nezdinde girişimlerde bulunmuştur. SOHRAM ilgili şahısların durumlarını sistematik izlemeye almıştır. Bu süre zarfında kurumumuz uluslararası kurumlar nezdinde sistematik birçok girişimlerde bulunmuştur. Metin Demir, Hasip Yokus ve Mustafa Eğilli 15 aylık tutukluluktan sonra hiçbir hukuksal işlem yapılmadan serbest bırakıldılar. Kişiler sorgulandıkları süre içerisinde işkence ve kötü muameleye maruz kalmışlardır. Kurumumuz ilgili bölgede bir an önce bu insan temel hak ve hürriyetlerine aykırı hukuk dışı durumun sona erdirilmesini temenni etmekte ve beklemektedir. Bu bölgedeki tüm gelişmeler kurumumuz gözlemine alınması kararlaştırılmıştır. • Merkezimizde oluşturulan butikte ihtiyaç sahiplerine her gün kullanılmış elbise ve eşya dağıtımı yapıldı. Merkezimizde her gün bu ihtiyaç sahiplerine hizmet verilmektedir, bu dağıtımlarda yaklaşık 7.892 parça elbise ve eşya dağıtıldı, bu dağıtımlardan 2.347 kişi yararlandı. • SOHRAM üyesi olduğu Cenevre'deki BM Uluslararası İşkence ve kötü Muameleyle Mücadele örgütü OMCT'nin ve CSP'nin ihtiyaç duyduğu 3 mülteci dosyasının SOHRAM tarafından ekspertizi yapıldı. • OMCT'nin ve Urgent Action'un bilgilendirmesi doğrultusunda, dünyanın çeşitli ülkelerindeki insan hakları ihlalleri, idam cezasının uygulanmaması, çocuk - kadın ve genelde insan hakları hususunda yapılan acil çağrılar için ilgili devletlerin kurumlarına (Dışişleri Bakanlığı, İçişleri bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Devlet Başkanları. vb.) 223 yazı yazıldı. • 13 Haziran 2007'da dokuzuncusu yapılan geleneksel piknik gezimize merkezimizden hizmet alanlar ve ailelerinin katılımıyla yaklaşık 730 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi, Öz Diyarbakır, Sur seyahat, Has seyahat, Star Diyarbakır ve Özlem Diyarbakır seyahat firmaları araç desteğinde bulundu. Piknik şenliğimizde canlı müzik dinletisi, animasyon gösterileri, çocuklara ve yetişkinlere yönelik etkinlikler, sabah kahvaltısı ve öğlen yemeği gönüllülerimiz tarafından organize edilmiştir. • SOHRAM'in kurulusundan beri 7 yıllık süre içerisinde MEDYA-NET bilgisayar ve ERDAL YAMAÇ kurumumuza ücretsiz bilgisayar bakim ve onarım teknik desteği sunmuştur. • Psikolojik destek bölümü psikologlarımız Yunus Emre Ayna, K. Esen Ekinci ve gönüllü avukatımız Zeynep Kaya sunumuyla 26 Haziran BM Uluslararası İşkence ve Kötü Muameleyle Mücadele günü dolayısıyla merkezimiz salonunda “çocuğa karşı şiddet ve çocuk istismarının psiko-sosyal etkileri ve hukuksal boyutu“ konulu seminer verildi. • OKS ve OSS öğrencilerimize sınav kaygısı, sınav stresi ilgili psikolojik destek hizmetleri psikologumuz Yunus Emre Ayna tarafından verildi. • Dicle üniversitesi psikoloji bölümü son sınıf örgencilerinden her yıl olduğu gibi üç örgenciye staj imkânı sağlandı. • Anneler günü kurumuzdan destek alan ve katılmak isteyen tüm annelere açık bir kutlama kurumumuz binasında gerçekleştirildi. Katılan annelere gönüllülerimiz tarafından hazırlanan tiyatro gösterisi, canlı müzik dinletisi, gönüllülerimiz tarafından hazırlanan yiyecek ve içecek ve birer karanfil, sunulmuştur. • 24 Kasım öğretmenler gününde kurumuzda hizmet veren gönüllülerimize örgencilerimiz ve sosyal hizmet bölümümüz bir kutlama organize ettiler. • Sosyal hizmet bölümümüz ve rehber psikologlarımızın ortak çalışmasıyla örgenci ailelerine aile içi iletişim ve ruh sağlığıyla ilgili hizmetler verilmiştir. • Almanya FULDA üniversitesi sosyal Bilimler son sınıf öğrencisi Anika Vincez kurumumuz da Nisan 2007 tarihinde bir yıllık stajına başladı. Staj çerçevesinde programladığı bir dizi etkinliği başarıyla hayata geçirdi. Kısa sürede dil ve uyum sorununu çözerek, gerek mesleki becerisi, diyalog gücü, iletişim yeteneği ve gerekse sıcakkanlı davranışlarıyla kurumumuzun sevilen ve birçok alanda hizmet veren bir kadroya dönüşmüştür. Bu çerçevede; psikolojik destek bölümümüzün çalışmalarına bir gözlem süresinden sonra katılımcı olarak katkı sunmaya başlamış, Diyarbakır sosyo-kültürel yapısı ile ilgi çalışmaları çerçevesinde birçok aile ziyareti gerçekleştirdi, gözlemlerini yorumlayarak kurumumuza aktardı, kendi hazırladığı program çerçevesinde SOHRAM hizmetlerinden yararlanan çocuklara el becerisi ve sanatları atölye çalışmaları yaptı kurslar verdi. EÈ™i Almanya da olan ve gidiş vizesi alabilmek için dil sınavını zorunluluğu olan Sevgi Kaya'ya 8 ay dil kursu verdi. Bu kurs sonucunda Sevgi Kaya vize için gerekli dil sınavını kazandı. 8–14 yas grubuna İngilizce dil kursları verdi, farklı din ve kültürden olmanın somut bir örneğini sunarak farklılıkların uyum içinde olabileceğinin güzel bir örneğini sundu, özellikle Sohram'dan hizmet alan çocuklarımız üzerinde farklılıkların çatışma değil zenginliklerin kaynağı olabileceği fikri somut olarak paylaşıldı. Çocuklarda cinsel sağlık ve cinsel gelişim konulu bilgilendirme çalışmasını yürütmektedir. • Ocak 2008 tarihinde Diyarbakır Final Dershanesi civarında patlayan bomba 6 öğrenci ve bir öğrenci velisinin ölümüne sebep oldu. Sohram Şiddeti, kimden geldiği ve kime karşı yapıldığına bakmadan karşı çıkılması gereken bir fiil olarak görmekte ve herkesi de şiddete karşı çıkmaya davet etmektedir. EĞİTİM DESTEĞİ VE KURSLAR SOHRAM kuruluş amacı çerçevesinde, Şiddet ortamından etkilenen çocuklara eğitim desteği projesi kapsamında toplam 324 öğrenciye eğitim desteği, psikolojik destek ve sosyal hizmet destekleri sunarak bu çocuklarımızın eğitimlerini devam ettirebilmelerine olanak sağlanmıştır. Kapsama aldığımız öğrencilerin; - Üniforma, yazlık ve kışlık ayakkabı, beden eğitimi ayakkabısı, iç çamaşır, gömlek, çorap vb. tüm ihtiyaçları - Tüm okul ihtiyaçları ( kalem, defter, kitap, çanta, ..vb) - Sağlık ve ilaç giderleri - Yol masrafları ve küçük ihtiyaçlarını karşılayacak cep harçlığı - Fotokopi masrafları - Hafta sonu ve hafta içi kursları için etüt odası için gerekli malzeme - Merkezimiz kütüphane hizmetlerinden - Yılsonu piknik gezisi - Merkez mutfağından öğlen yemekleri imkânlarından yararlanmaktadırlar. Eğitim desteği ile ilgili aktiviteler • 2006–2007 eğitim yılında 43 gönüllü öğretmenle hafta sonları merkezimizde etüt dersleri, tamamlayıcı kurslar üniversite (OSS) ve kolej-Anadolu liselerine (OKS) hazırlık kursları verildi, Bu hizmetlerimizden toplam 193 öğrenci yararlandı. • Bu sene • 2007 yılında OKS sınavlarında basari gösteren örgencilerimiz A Mazlum Koyun Anadolu Lisesi(Siverek), Remziye EÈ™me Anadolu Lisesi(AGRI) • 2007 yılında üniversite sınavlarını başaran örgencilerimizden Elif Engin Gıda Mühendisliği (Ege), Gurbet Uyan Sosyoloji (Sakarya), Muhammet Yavuz Elektrik ve Elektronik (Düzce ) bölümlerini kazanmışlardır. • Dershanelerle yapılan görüşmeler sonucunda BIREY, UGUR ve HEDEF dershanelerinin sağladığı 4 kontenjandan örgencilerimiz yararlandırıldı. • Ayrıca BIREY dershanesinin sağladığı imkânla dershanelere gönderemediğimiz öğrencilerimiz ücretsiz olarak dershane deneme sınavlarına katılmaktadır. Bu örgencilerimiz gönüllü öğretmenlerimizin gözetiminde merkezimizde sınava hazırlanmaktadırlar. Final dershanesi kurumumuza kaynak kitap desteğinden bulunmuştur. • Üniversiteye devam eden 4 örgencimize kayıt masraflarının karşılanması ve burs desteği verilmiştir. • Merkezde öğrencilere ders çalışabilecekleri bir etüt odası hazırlandı. • Hafta sonu kurslara katılan örgencilerimize merkez mutfağından yemek yeme olanağı sağlanmaktadır. Öğrencilerimize okul içi eğitimin yanı sıra geleceklerini şekillendirmeye yarayacak perspektiflerde verilmeye çalışılmaktadır. Bu çerçevede meslek seçiminde, hayata bakışlarında onları yönlendirecek perspektifler verilmektedir. Bunun için üç stajyer psikologumuz rehberlik çalışması yürütmektedir. Özellikle dinsel çatışmaların ve ayırımcılığının kışkırtıldığı bu dönemde dinler arası eşitlik bir prensip olarak benimsetilmektedir. Eğitim sonrası bir meslek sahibi olunduğunda aynı amaçlara gönüllü hizmet verme ideali benimsetilmektedir. Şiddet ortamının yarattığı olumsuz etkiler sonucunda topluma olan kaybolmuş güvenlerini yeniden sağlamak ve onları yeniden geleceğe umut duyan bir birey haline getirmek amaçlanmaktadır. Kurumumuza müracaat eden okuma yazma bilmeyenlere okuma yazma öğrenmeleri için destek sunulmuş ve sertifika almaları için ilgili kurumlara yönlendirilmiştir. Çeşitli sebeplerle okuluna devam edememiş yetişkinler, açık öğretime yönlendirilerek eğitimlerini devam ettirmeleri sağlanmıştır. Ayrıca Açık öğretim örgencilerine sınava hazırlanmaları amacıyla gönüllü öğretmelerimiz aracılığıyla kurslar verilmiş, kurumumuz kütüphanesinden yaralanma imkânı sağlanmıştır. PSİKOLOJİK REHABİLİTASYON • Sohram Psikolojik destek birimi Yedinci hizmet yılına girmiştir. 2001 Eylül ayında bir psikolog ve 3 görüşme ile başlayan hizmet, giderek artan bir ivme ile 2007 yılında 4 psikolog ve 200'ü aşkın görüşmeci kapasitesiyle bölgemizin ihtiyaçlarına cevap verecek kapasiteye ulaştırılmıştır. En önemlisi ciddi bir toplumsal travma geçiren ve uzmanların psikolojik destek alması gerekenlerin sayısını yüz binlerle ifade ettiği bölgemizde, psikolojik desteğin önemini ve gerekliliğini kurumumuz 1500'ü aşkın mağdura hizmet vererek bölge halkımıza bu hizmeti benimsetmiştir. Kurumumuz bu alanda uzman psikolog desteğiyle hizmet tek kurumdur. • 2007 yılında yeniden yükselen şiddet olaylarına paralel olarak artan operasyonlar sebebiyle merkezimize tedavi amacıyla müracaat eden mağdur sayısında büyük bir artışa neden olmuştur. • Altı yıllık Sohram Psikolojik destek biriminde yapılan görüşmelerde tespit ettiğimiz en önemli bulgu şiddet veya işkence mağduru bireylerin uzun zamana dayalı psiko-sosyal desteğe ihtiyaç duyduğunun yanı sıra; belirli bir süre sonunda ( 2- 4- veya 8 ayda sürse) kişinin görüşmelerin sonlanmasından yaklaşık 3 – 4 aylık bir aradan sonra tekrar görüşme isteğinde bulunduğudur. • Şiddet ve İşkence mağduru bireylerin özellikle şiddete uğradıklarını profesyonel ortamda bir uzmanla paylaşmalarının kendileri üzerinde olumlu yönde etkisi olduğu gözlenmektedir. Kişide oluşan güven öz benlik kazanımı, kendini değerli önemli hissetme gibi duygulanımları sosyal ortamda toplumsal uyuma da pozitif olarak yansımaktadır. İşte bu yansımanın belirli dönemlerde zayıf kalması durumunda kişi psikolojik desteğin tekrarını arayabilmektedir. • Belirli dönemlerde olmak üzere görüşmeye başvuranların çoğunlukla kadınlar olduğu görülmektedir. Bu da toplumsal yaşantıda feodalitenin baskıcı aile yaşantısına getirdiği sonuçların etkisidir. Aile içi şiddet, dayak formatından çıkarak aile içi taciz, cinsel istismar yaşantılarının açığa çıkması şeklinde hemen olmasa da psikolojik destek süreci içerisinde ortaya konan gerçekler olarak saptanmaktadır. • Bu durumdan mağdur bayanların da görüşme sürecinde öncelikle maruz kaldıkları bu davranışı pasif kabullenme boyutundan aktif farkındalık boyutuna, bu durumla yaşayabilme ve mücadele edebilme düzeyine geçebildikleri gözlenmiştir. • Şiddet, işkence, aile içi şiddet, taciz veya cinsel istismar mağdurlarının psikolojik destek süreci sonucunda elde ettikleri en büyük ortak kazanım kendilerinin maruz kaldıkları her ne olursa olsun affedilmez gerçekler olduğu ve bu gerçeklerle mücadele edebilecek bir Özgüven benlik ve ego güçlerinin olması gerekliliğidir. Nitekim uzun yoğun ve sabırlı bir süreç sonucunda bu kazanımlar ile bireysel ve toplumsal ruh dinginliği bununla birlikte farkındalığı yüksek daha huzurlu uyumlu ve üretken bir yaşama dönüşecektir. • 26 Haziran BM işkence ve kötü muameleyle mücadele gününde psikolojik destek servisimiz, çocuk hakları ve çocuk istismarı, psikoterapi'nin işkence ve şiddet mağdurlarının rehabilitasyonunda ve sosyal yasamdaki yeri ve önemi, psikoterapi'nin metotları konulu seminerler düzenledi. Bu seminerler merkezimiz salonunda halka ve sivil toplum örgütlerine açık şekilde verildi. Psikolojik rehabilitasyon servisimiz sürekli çok sınırlı bir bütçeyle çalışmalarını sürdürmek durumunda kalmıştır. Bu sebeple her ne kadar hizmetlerimize bunu yansıtmamaya gayret göstermekteyiz. Ancak her geçen gün hizmetlerimize devam edebilmemiz için ciddi bir desteğe ihtiyaç duymaktayız. Bu konuda tüm duyarlı kişilerin desteklerini beklemekteyiz. Oysa bilindiği gibi bölgemizde yaşanan toplumsal şiddet ortamı sebebiyle ciddi boyutlarda tehlike sinyalleri vermektedir. Aile içi şiddet geleneksel yapı ve kültürel mantalite ve terim ve olguların yerinde kullanılmaması bu olayları teşvik etmektedir. Şiddetin yoğun bir biçimde uygulanması sebebiyle işkence kadar ağır tahribatlara yol açmaktadır. Bölgemizde ayrıca politik örgütler içinde de şiddet, kötü muamele ve psikolojik baskı yaygın bir biçimde uygulanmakta ancak hiçbir kesim tarafından dile getirilmediği ve ilgilenilmediği için tahribatları daha derin olmaktadır. Merkezimiz 2007 yılında 224 şiddet ve işkence mağduruna tedavi hizmeti vermiştir. Rehabilitasyon Sunusunun Tanımı Merkezimiz İşkence ve Şiddet sonrası Fiziksel ve Ruhsal Tedavi ve adaptasyon Merkezi genel hatlarıyla travmaya maruz kalmış bireylerin, fiziksel ve ruhsal tedavilerinin yapıldığı bir tedavi ve sosyal yaşama yeniden adaptasyon merkezidir. İlk başvuru sırasında başvurucuya ait sosyo-demografik bilgiler, maruz kaldığı şiddet ve işkence yöntemleri, varsa cezaevi yaşantısına ilişkin bilgiler öğrenilmekte ve başvurucu için hazırlanan dosya incelenmektedir. Başvuruyu takiben yapılan fiziksel muayene sonrası düşünülen ön tanının gereği laboratuar, radyodiagnostik yöntemlerle ve gerekli konsültasyonlar eşliğinde tanıya ulaşılarak, hekimlerin önerileri doğrultusun da gerekli tedavisi merkezin sekretaryasının koordinasyonuyla bir tedavi programı uygulanmaktadır. Başvuru sırasında yapılan muayenede şiddete işkenceye bağlı psikolojik travma ve travma şekillerine rastlanılan mağdurları, ayrıca psikiyatrik tedavi programına dahil edilmektedir. Merkezimizde sadece bireysel görüşme uygulanmaktadır. Grup görüşme yöntemi ise uygulanmamaktadır. Bunun sebepleri olarak öncelikle bu yöntemin verdiği sonuçlar açısından değerlendirdiğimizde şiddet mağdurlarında bireysel görüşme kadar yarar sağlamaması, görüşmecilerin grup görüşmeleri programına yeterli düzeyde katılım göstermemesi, katılan görüşmecilerin ise bireysel görüşmeye göre yeterince rahat davranamaması olarak açıklanabilir. Başvurucuların psikolojik rehabilitasyon ve genel hekimlik ile ilgili tüm tedavileri yapılmaktadır. Bu tedaviler sırasında gerekli görülen laboratuar testleri yapılmakta, hastalarımız için gerekli görülen ilaçlar temin edilmektedir. Başvurucularımızdan bir kısmı için cerrahi operasyon gerekli görülmektedir. Bu hastalarımızın gerekli cerrahi operasyonları tedavisi yapılmaktadır. Hastalar talep ettiği takdirde yol giderleri karşılanmaktadır. Sunulan bu tedavi hizmetleri dışında hastalarımıza gönüllü avukatımız aracılığıyla ücretsiz hukuki danışmanlık desteği verilmektedir. Başvurucularımıza ilişkin çeşitli bilgiler : 2007 yılı içinde işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını belirten 224 kişi tedavi olmak amacıyla Merkezimize başvuru yapmıştır. İlk kabul ve değerlendirmeler sonucunda başvuruculardan alınan bilgiler sonucu mağdurlara ilişkin çeşitli bilgiler aşağıda ki tablolarda gösterilmiştir. 224 mağdurundan başvurucularının en küçüğü 09 yaşında, en büyüğü ise 61 yaşındadır. TABL0 1 Etnik Köken * Sayı Arab** 12 Türk 8 Kürt 181 Zaza 23 *Etnik köken tablomuz başvurucunun beyanı üzerine belirlenmektedir. ** Bazıları köken olarak Arap olduklarını, ancak Kürtçeye asimile olduklarını ifade etmişlerdir. Başvurucuların eğitim durumu TABL0 2 Eğitim Durumu Sayı Okuryazar olmayan 28 İlkokul 57 Ortaokul 69 Lise 61 Üniversite 9 Başvurucuların şiddete maruz kalma sebepleri TABL0 3 : Politik 132 Adli 9 - Aile içi 62 Diğer 21 Mağdurların şiddet maruz kaldıkları yerler TABL0 4 Şiddete Maruz Kaldığı Yer Sayı Polis 138 Jandarma 11 Evde 63 Diğer 12 TABL0 5 Cinsiyeti : sayı Kadın 126 Erkek 98 Mağdurların maruz kaldığı şiddet, kötü muamele ve işkence yöntemleri: Mağdurlarımız en çok Kaba dayak, falaka uzun sûre ayakta durmaya zorlanma, hareket kısıtlanması, daha ileri derecede işkence yapma tehditleri, Filistin askısı, saçlarından sürükleme ve çekme, Küfür-Hakaret aşağılama, vücudun çeşitli noktalarına elektrik verme, çırılçıplak soyarak vücuda basınçlı su sıkma, cinsel taciz ve tecavüz tehdidi gibi yöntemler ve beraberinde vücut direncini azaltmayı amaçlayan yöntemlere maruz kalmaktadırlar. Tecrit etme Aç bırakma Susuz bırakma Uykusuz bırakma Gözlerin bağlanması Ölüm tehdidi Aileye karşı tehditler Çıplak bırakma Betonda yatırma Havasız yerde barındırma İzole etme. Kasete kaydedilmiş işkence sesleri dinletme. ... Vb Belirlenen şiddet ve işkence1erin Geride bıraktığı etki ve izlerin genel bir tanımı : İşkence ve şiddet uygulamasına maruz kalan başvurucularımızın fiziksel yakınmaları arasında ilk sırayı kas ve iskelet sistemi ile ilgili yakınmalar almaktadır Bu oranın yüksek olmasında soğuk, ıslak ve dar hücrelerde tutma, kaba dayak, falaka, düz askı, Filistin askısı gibi işkence yöntemlerinin uygulanmasının etkisi vardır. Başvurucularımızın önemli bir kısmı işkenceyi izleyen aylarda veya yıllarda başvurduğu için daha çok kronik dbnem yakınmalarıyla karşılaşmaktayız. Ancak bu yıl içinde akut dönem başvurulan da yine önemli bir oranda gerçekleşmiştir. Kas ve iskelet sistemi yakınmalarından sonra ikinci sırayı sindirim sitemi ile ilgili yakınmalar almaktadır. Sindirim sitemi yakınmalarının temelinde ise gözaltında bulunduğu süre içinde mağdurların aç bırakılması, yine gözaltı ve cezaevi sürecinde mağdurların kötü ve sağlıksız besinlerle beslenmesi, psikolojik işkence yöntemleri ve gözaltı sürecinin bir bütün olarak yarattığı baskı ve stres sonucu oluşan psikosomatik bulgular sonucunda sindirim sistemi hastalıkları gelişmektedir. Ayrıca Kulak-Burun-Boğaz, solunum sistemi üro-genital sistem, sinir sistemi ile ilgili yakınmalarda görülmektedir. Özellikle uykuda dengesizlik, kronik otit, sinüzit, kronîk bronşit, sistit, vajinit gibi yakınmalar, gözaltı ortamının sağlıksız, pis ve soğuk olmasından, mağdurların gözaltında bulundukları süre içerisinde tuvalet ihtiyaçlarının karşılanmamasından, kaynaklanmaktadır. Ruhsal yakınmalarla başvuran hastalarımız psikolog sorgulaması sırasında, uyku ve cinsel işlev bozuklukları, öfke patlamaları, kabuslar görme, işkenceyi hatırlatan uyaranlardan kaçınma, böyle bir uyaranla karşılaştığında fiziksel ve psikolojik tepki verme, ilgi istek kaybı, geleceğe yönelik genel bir beklentisizlik hali, güvensizlik, konsantrasyon bozukluğu gibi yakınmaların fazla olduğu dikkat çekmektedir. Tedavilerde Elde edilen sonuçlar: İşkenceden kaynaklı tahribatların tedavi süreçlerinin uzun olduğu konusunda yapılan tespiti doğrulamaktadır. Bu mağdurların tedavileri 6 ayla bir sene arasında değişmektedir. . Başvurucularımızın bir bölümü tıbbi ve hukuki yardım ihtiyacı dışında sosyal yardım isteğinde de bulunmaktadırlar. Bu yardımları içeren destekler sağlandığında daha olumlu sonuçlar alınmaktadır. Hastalara ilişkin Konsültasyon istekleri özellikle psikolojik Rehabilitasyon, üroloji, Nöroloji, Dâhiliye, Kulak-Burun-Boğaz, kadın Hastalıkları, Göz hastalıkları dallarında yoğunlaşmaktadır. Bu konsültasyonlar sırasında tıbbi tahlillerde de yoğun olarak yararlanılmaktadır. Hastaların tüm tedavileri merkezimizce ücretsiz olarak karşılanmaktadır. HUKUKSAL YARDIM Bölgede yaşanan yoğun hukuksal sorunlara ve cezaevindekilere, her ne sebeple olursa olsun şiddete maruz kalmış kişilere yardımcı olmak amacıyla gönüllü avukatımız Zeynep Kaya aracılığıyla ücretsiz danışma hizmeti sunuldu. Hukuk danışma hizmetimizden bu yıl beş kişi yararlanmıştır. SOSYAL Bölümümüz Etkinlikleri: Ramazan ayında 23 aileye gıda yardımı yapıldı. Merkezimizin hizmetlerine duyarlılık gösterip katkı amacıyla 9 adet kurban bağısı yapılmıştır. Bu kurbanlar; Bayram, gezi, ziyaret etkinlikleri ve Cumartesi-Pazar verilen yemeklerde amacına uygun olarak sunulmuştur. Merkezimizde bir mevlit yemeği verildi. Sağlık ve psikolojik problemleri olan çocuklara imkanlar çerçevesinde, çok sınırlı olan bütçemiz elverdiği oranda sağlık (muayene ve ilaçlar) ve rehabilitasyon hizmetleri verilmekte (daha çok psikolojik ve yaşama adaptasyon bazında.) Sosyal hizmetler servisimiz aracılığıyla, sağlık güvencesi olmayan ailelerin Yeşil Karttan yararlandırılması için gerekli işlemleri yapabilmeleri için destek verildi. Bu hizmet sonucunda ihtiyaç sahibi insanlarımıza yeşil kart alabilmesi için müracaatlarında yardımcı olundu. Bu hizmetin verilmesi sürekli hale getirtildi. Merkezimizde düzenlenen butikte ihtiyaç sahiplerine kullanılmış veya kullanılmamış elbise ve eşya dağıtımı yapıldı. Bağışı yapılan eşya ve elbiseler gönüllülerimiz tarafından ihtiyaç sahiplerinin kullanımına hazır hale getirtildi. İhtiyaç sahipleri haftanın her günü hizmetlerimizden yararlanılabilmektedir. Bu dağıtımlarda yaklaşık 7.892 parça elbise ve eşya dağıtıldı. Bu dağıtımlardan yaklaşık 2.347 kişi yararlandı. Faaliyetlerimizi size daha iyi duyurabilmek amaciyla hazirlanan www.sohram.com sitemizin hazırlığı bitmiş olup, Mart ayında hizmetinize sunulacaktır. Siz duyarlı dostlarımızın maddi ve manevi katkıları hizmetlerin yaygınlaşmasında büyük önem taşımaktadır. Siz de bir çocuğun geleceğini kurmasına veya acılı bir yüreğin acısını hafifletmek için katkıda bulunabilirsiniz. Çünkü bildiğiniz gibi bu konuda tek kaynağımızsınız. Telefon ve mail adresimizle bizimle bağlantı kurmaktan çekinmeyiniz. Bu konuda çalışmalarımızı güçlendirecek ve yön verecek katkılarınızı ve önerilerinizi bekliyoruz. Bir hizmet almaya ihtiyacınız varsa hiçbir ücret ödemeden ihtiyacını duyduğunuz hizmeti sadece merkezimize başvurarak veya telefon ederek alabilirsiniz. Gönüllülerimize verdikleri desteklerinden dolayı teşekkür ederim. Saygılarımla. Yavuz Binbay Başkan

Neuen Kommentar schreiben

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.