Merhaba sayin KT!
1. Kürdlerinin 15 bin yillik tarihi oldugunu bir yerde okudum ama simdilik nerede oldugunu maalesef hatirlamiyorum. Arsivlerimi, interneti aradim taradim ama kayda deger bir belge bulamadim. Fakat Kürdlerin bölgenin en eski halklarindan oldugu var olan kültürüyle bilinen bir gercektir.
2. Ergani Kürdlerin daimi yasadigi bir bölgededir. Ergani'nin Kürdler tarafindan yapilip yapilmadigini kesin bilmiyorum (su an belge yok) ama bu sehrin su an Kürdistan'da olmasi, yani dünyanin ilk sehiri, -Kürdler tarafindan yapilmasada- Kürdistan'da olmasi önemlidir. Bu sehir Kürdler tarafindan büyük ihtimalle yapilmis olabilir. Bu konuda daha cok bilgisi olan arkadaslar lütfen aciklasin. Ben bu sehrin Kürdeler tarafindan yapildigina dair –dogru veya yanlisligi bir kenera-bir cok sey okumustum. Sayin Izady miydi, baskasi miydi simdilik hatirlamiyorum.
3. Kürdlerde okuma yazma orani %20 civarindadir ve bunlarin coguda Güney'de yasamaktadirlar. Kuzey'de Kürdlerin bir kismida okuma yazma biliyor, bizim gibi maalesef Türkce. Buda okuma yazmadir. Kürdlerin tamaminin okuma yazma bilmedigini söylüyorsunuz, bu bence dogru degildir. Türkce okuyup yazmakta, asimilede olsak bile, ulusal bilinc varsa o zaman okuma yazmasi olan Kürdlerdeniz. Ama sizi pekala iyi anliyorum.
4. Feodalizm hakkinda söylediklerim genelde birey icindir. Nasil ki okyanus tek tek damlaciklardan olusur, toplumda aynen öyle tek tek kisilerden/bireylerden olusur. Eger Iyi egitilmis kisiler, yani intelligentia bir toplumu yönlendirirlerse o zaman toplum gelisecektir. Ama yok eger gerici-feodal kafalar bunu yapiyorsa o toplumun gelismesi mümkün degil. Benim sizin ve burada diger arkadaslarin yazdigi yazilar olsa olsa kisiyi/bireyi etkiler. Bence önemli olan zaten kisidir, yani individuum. Soru su: Toplum mu insani gelistirir, degistirir, yoksa insan, yani birey mi toplumu yönlendirir veya gelistirir. Bence bir toplumu gelistiren, degistiren özgür birey, intelligentiadir. Bu baglamda birey bir kere DÜSÜNCEde tümüyle özgür olmalidir. (Fakat hakaret ve küfüre sifir tolerans!)
5. Feodalizm yukaridan asagi degil, asagidan yukari yikilir. Feodalizm, Demokrasi gibi sistemler kültürle iliskisi vardir. Bu tür sistemler öyle bir günde yikilip, yerine baskasi konulacak sistemler degildir. Demokraside feodalizmde birer kültürdürler. Buda ancak bireyin gelismesi, demokrasiyi kültürlestirirken, bilim ile tanisirken, dogmatizmden koparak ancak mümkün olabilir diye düsünüyorum. Biliyorum feodal kültürü yikmak, demokratik kültürü gelistirmek belki bu yüzyili alir. Tabii bu bizim calismalarimiza, belirttiginiz gibi Tarihin sosyal-ekonomik ic ve dis dinamiklerinede sikidan sikiya baglidir. Bati'da feodalizmden kopus endustri ile baslar. Bizde endüstri yok. Bati'ya bakan da yok. Baksada anlamiyor. Bu nedenle demokrasiyi ne yapip yapip feodal kafa yapisi yerine kültürlestirmeliyiz. Demokrasi herseyden önce DÜSÜNCE özgürlügü demektir. Ya da sevmedigimiz, duymak istemedigimiz düsüncelere saygi göstermek demektir. Iste bunu, yani tartisma kültürünü bir kültürlestirdik mi, bir cok is basardigimizida söyleyebiliriz. Hakaret ve küfür etmeden bilim insanlari gibi tez ve anti-tez üreterek sohbet ederek ilerledik mi, cok is basardigimizi düsünüyorum.
6. Gösterdiginiz ilgi icin tesekkürler.
[url=http://alanlezan.com]Uzay, Iletisim, Dijital ve Demokratik Devrimler Caginda Kürdler[/url]
Re: Kürdistan'da Yasam-Sn KT'ye