بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی
Submitted by Anonymous (Pesend ne kirin) on 5 November 2009

Ben Rojin'i birey olarak sadece TV ekranlarında ki söyleşi ve müziğiyle tanırım.
Ben onun cesaretine, içinde geldiği topluma, kültüre, sanata duyduğu saygı yi kendi kişiliğinde birleştiren özel bir anlatım tarzına sahip olusuna hayran oldum. O bana Hacı Bektaşi Veli'nin daha 13.yy. söylediği su cümleleri sık sık hatırlattı. "Kadını okumayan bir toplum başkalarının kölesi olmaktan kurtulamaz"
Ben de Anadolulu kadınlarının yüzde doksanı Rojin gibi kendisine güvenmezse, bilgi ve birikime sahip olmazsa
Anadolu halkları hiç bir zaman bir arada kardeşçe, özgürce barış içinde yasayamazlar diye düşündüm.

Çünkü o konuşmalarında ne içinde geldiği Kürt halkının dilini ve Kültürünü küçümsüyordu, ne de birlikte yasadığı basta Türk Halkı olmak üzere diğer halkların kültürüne saygısızlık ediyordu. O Anadolu'da yasayan kültürleri kendi yüreğinde birleştirmiş, beyni ile özümsemiş ve sanatıyla ortaya koyuyor. Elbette ki Anadolu'da Rojin kadar kültürlü ve sanat alanında adini doyuran kadınlarımız var. Ama sayıları az. Özellikle ülkemizde 1980 yıllından beri sürdürülen kirli savaşa karsı son günlerde Hülya Avşar, Sezen Aksu gibi kadın sanatçılarımız, erkek sanatçılarımızdan daha cesaretli davranarak ülkede kan akmasına karsı, halkların, farklı kültürlerin barış içinde yasaması için tavır aldılar. Onları da saygı ile anmadan geçmek doğru olmaz.

Rojin'in farkı doğrudan yüzlerce yıldır ezilen bir toplumun kültürünü cesaretle geniş bir birikim ile temsil
etmeye çalıştığını söylemesidir. Bu özellikle varlıkları savaş ve kan üzerinde sürdürenleri çok rahatsız etti.

Çünkü onlar biliyorlar ki Anadolu'da özellikle Kürt ulusunda kadının, önderliği, kadının öne çıkısı büyük saygı görür. Silahlı çatışmalarda kadın ortaya çıkar yeter bu kavga derse herkes elindeki silahı atar ve kavgada son bulur. Bilinçli, kişilikli, cesaretli kadın tüm topluma özellikle genç nesillere örnek olur.
Bu nedenle kendi kişiliğine, içinde geldiği, topluma, anasına, bacısına saygısı olmayan, kariyerini, mülkiyetini yaşamını olumsuzluklar veya olumsuzlukların sözcülüğü üzerinde sürdürenlerin rahatsız olması gayet doğaldır. Bu olumsuzluklarla yoğrulmuş kişiliklerin Rojin gibi saygılı bir sanatçı kadına, bacıya, anaya saldırmalarını hös görmemiz elbette mümkün değildir. Ancak onların doğası bu, Bunlar bu tür saldırılar için var.

Sonuç olarak Rojin'e ve diğer aydın, farklı Anadolu kültürlerini kendi yüreğinde beyninde birleştire bilmiş ancak
her kültür ve dillin yasamasıyla sürekli gelişerek mükemmelleşeceğini söyleyen sanatçıları yürekten selamlıyorum. Onlara saygısızlık edenler sadece Kürt halkına ve kültürüne, Sanatçısı Rojin“e saygısızlık etmekle kalmıyorlar, böylece onlar Rojin'in kişiliğinde Türkiye'de yaşayan farklı kültür ve dillerin tümüne birden saygısızlık etmiş oldukları için lanetliyorum.

Yazar Sair ve Radyo Kaktus Münster genel yayın yönetmeni

Molla Demirel

Şîroveyeke nû binivisêne

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.