بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی
Submitted by Rojhat Badikî on 3 September 2009

Kaçıncı umut versiyonu ben bile unuttum. Sömürgeci güçler, Kürt sorununa ilişkin yanıltıcı versiyonlar piyasaya sürdüklerinde, bunları bir umut olarak Kurdistan halkına sunanlar, TC' nin son versiyonunu kulaklarına küpe olarak takmaları gerektiğine inaniyorum. Böylelikle balık hafizasına sahip olmaktan kurutulurlar. Unutkan hafizadan kurtuldukları an, dün yaşanılar, yaşanılanların dün, bugün geleceğimize üzerindeki etkilerini unutmayıp, geçmiste yaşanılanların tekrarlanmaması için sağlam ve kararlı bir tutum takınmaları kaçınılmazdır. Balık hafızalı insanların dışındaki tayfanın islah olabilirlilik şansları oldukça zayıf.

Bu tür kesimler, ulusal mücadelenin örgütsüz ve zayıf düştüğü anda itibaren futursuzca Kurdistan ulusal bağımsızlık mücadelesinin ruhuna fatiha okumak, kurdistan ve Kürt halkını, sömürgeci Türk devletinin kapısında hizmetçi kılmak için gönüllüdürler. Bu tür kesimlerin konumları, yaşam felsefeleri ve varlık nedenleri, Kürt ve Kurdistan'ın sömürge statüsün devamıdır. Bu kesimler her şart altında, Kurdistan ulusal bağımsızlık mücadelesini ’'terörist'' bir mücadele lanse edip, sömürgeci sistemden gıdalanıp yaşamlarını sırça köşklerde sürdürürler.

Burada Kurdistan ulusal bağımsızlıkçi güçlere önemli görevler düşmektedir. Ulusal bağımsızlıkçı güçler, Sömürgeci güçlerle olan mücadelesinde, güçlerin konumlanışını, tavırlarını, mücadeleye olası etkilerini ince detaylarına kadar hesap etmek zorundadırlar. Düşmanla( Sömürgeci TC) olan mücadelede mümkün olduğunca büyük bir kesime ulaşmak için alabildiğince esnek, düşmanla paralel saflarda olanlara karşı da katı olmak zorundadır.

Sömürge-sömürgeci güçler arasındaki denge, mücadelenin karekteri doğal olarak böyle bir tasnife, ayrışmaya götürmek zorundadır. Ulusal mücadele saflarının iki alanda, legal-illegal alanlarda verecekleri mücadele birbirinin tamamlayıcısı olmak zorundadırlar. Her ne kadar günümüz mücadele koşulları legal alanlarda yoğunlaşmanın zeminini oluşturmuşsa da, rüzgarin ters esebileceği, ulusal mücadeleler tarihi zengin deneyimlerle doludur. Avrupa gibi 1.sınıf demokrasinin! Geliştiği coğrafyada ulusal mücadele güçleri çekirdek kadro olarak illegal alana üslenmek durumunda olmuşlardır. Avrupa gibi 1.sınıf demokrasilerin işlediği ve ulusal sınırların kalkmaya girdiği bir süreçte, kaybetme güdüsünün ortaya çıktığı anda itibaren, kendi kurallarını çiğnemede teredüt etmemişlerdir. Buna rağmen, üstelik ortadoğu coğrasyasının ortasında olmamıza rağmen, bizlerde bu oyunu oynamak için masaya oturmak zorundayız....!

Ortadoğu coğrafyasında, özelliklede Kurdistan gibi bir sömürge ülkede, illegal mücadelenin varlığını hiç bir şekilde yadsımadan, legal alanda bazı hamleler yapmak zorundayız. Bu alanda gerçekçi olmaz zorundayız ve bazı olguları kabullenmemiz gerekir ki, özellikle 1980 yıllından itibaren, olayların belirleyici olmayıp, kuyrukçusu olduğumuz realitesidır. Son ’'Kürt Açılımı'' tartışmaları da göstermiştir ki gündemi sürekli iki güç-TC ve PKK belirlemiş, biz bağımsızlıkçı güçlerde çok gerilerden, olay ve gündeme yetişmek için habire akıntıya karşı kürek saladık. Bunun içindir ki, sürec içersinde küçülüp-ufalıp dağıldık.

Yeniden toparlanıp, araneya inip gündemi belirleme şansımız var ve 80 öncesinde yaptığımız buydu. Yanlış yada gündem ve mücadele yöntemlerini belirleme kudretindeydik, bizi kitselleştiren olguyda buydu.

Şimdi küçümsesek bile, Kurdistan, Türkiye ve uluslararası alanda, Kurdistan ulusal mücadelesini kendi dinamikleri üzerine oturtmanın zemini kısmen oluşmuştur. Burada yapılması gereken legal alanda kısa ve uzun vadeli plan-pragramlar çerçevesinde, sömürgeci Türk devletinin cephesinde nasıl gedikler açılacağıdır. TC' nin konumu uluslararası ilişkileri,TC' ye bazı olanaklar sunsa da anayasa, uygulamaları ve Kurdistan' ın sömürge statüsü, TC en büyük açmazıdır. Bizim yapacağımız, bu alanda gedikler açmak, bunun için uluslararası statü, konum ve güçler dengesi bizim lehimizedir. Önemli olan bu gedikleri sağlıklı bir şekilde tahlil etmek, buna göre bir mücadele plan ve pragramını oluşturmak. Bunun için ilk etapta büyük bir güce gerek yok, ama küçükte olsa ilkeli, şefaf, kararlı, disipilinli ve inatçi bir güce ihtiyaç vardır.

Açacağımız her gedik, bizi olayların kuyrukçuluğundan, belirleyicisi konumuna getirecektir. Kurdistan ulusal mücadelesi ve Kürt halkının buna ihtiyacı vardır. Sömürgeci güç saflarında açacağımız her yasal gedik, Kurdistan ulusal bağımsızlik mücadelesinin dinamiklerini yeniden kendi ayakları üzerine oturtacaktir.

O halde önünümüzdek ilk görev olay ve olguların kuyrukçuluğundan, belirleyici, planlayıcısı olmak ve düşman saflarında gedikler açmak için yeni mücadele yöntemlerini ortaya koymak. Küçük bir nefes olmak ve kaybolan güveni kazanmak için buna ihtiyacımız var.

Şîroveyeke nû binivisêne

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.