BOLİVYA DEVLET BAŞKANI EVO MORALES,
ÖZERKLİK HAKLARI İLE İLGİLİ
YASA TASARISINI SUNDU
Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, 2 Ağustos 2009 günü “Sevgili vatanımızın bağımsızlığı için verilen mücadeleye hizmet edecek“ şeklinde ifade ettiği Özerklik ve Desantralizasyon Yasası'nın genel çerçevesini, yerli topluluklarına, sosyal örgütlere ve köylülere bir yasa tasarısı olarak sundu. Bu tasarı, yeni yasal düzenleme için ülkedeki tüm kesimleri kapsayacak halkoylaması sürecinin bir parçası olarak planlanıyor.
Bolivya özerklik haklarından sorumlu devlet bakanı Carlos Romero, yasa tasarısının sunumu esnasına yaptığı açıklamada “ bu yasal düzenlemenin sömürgeci güçlere teslimiyetin zincirlerini kırmak“ anlamına geldiğini belirtti.
Ayrıca, bu düzenlemenin, rekabet normlarını belirleyerek, özerk yapılarının finansiyel yapısını güçlendirecek ekonomik kaynaklarının ve hükümet ile diğer oluşumlar arasındaki koordinasyon mekanizmaların yaratılmasını sağlayacak bir sürecin aracı olacağını da sözlerine ekledi.
Doğu Bölgesi Yerli Halkları Konfederasyonu (Cidob) ise, özerk oluşumlarla ilgili bu projenin, Latin Amerika'nın yerli hakları için bir mesaj olacağını vurguladı.
Cidob temsilcisi Pedro Nuni, “bu proje, Bolivya'nın yerli halkları için olduğu kadar Latin Amerika'nın tüm halkları için de bir mesaj olacaktır. Bu noktadan sonra ilerisi için olması gereken, yerli halkların yeni bir paradigmasının gerçekleşmesidir. “ diyerek Morales'in bu girişimini destekledi.
BOLİVYA'NIN YERLİLERİ, 10 MİLYONLUK ÜLKE NÜFUSUNUN YÜZDE 63'ÜNE DENK
Ülkedeki etnik gruplar, şimdiki Bolivya hükümeti'nin bu girişimleri sayesinde ilk Yerli ve Köylü Özerklikler yasasını tanımış olacaklar. Yerli hakları ve özerk oluşumlar konusundaki bu önemli adımın başka bir ülkede örneği bulunmamaktadır.
Özerk yapılardan sorumlu bakan yardımcısı Saúl Ãvalos ise bu düzenlemenin Bolivya yerlilerinin ekonomik ve politik bağımsızlığını mümkün kılacağını vurguladı.
Avalos, Yerli Günü olarak bilinen 2 Ağustos gününün tarihi bir gün olduğunu ve Yerli günü isminin Yerlilerin Özerklik Günü olarak değiştirilmesinin daha doğru olacağını belirtti.
Evo Morales ise aynı konu hakkında, bu tarihin yasa tasarısının sunumu açısından anlamlı olduğunu belirterek, sözlerine “1815 yılında yine bu gün bir yerli kardeşimiz bağımsızlık mücadelesinde hayatını kaybetmiştir, bu nedenle bu 2 Ağustos günü onun ölümünü ve özgürlük mücadelesini hafızalarda taze tuttuğu için bir kez daha önem kazanmaktadır“ şeklinde devam etti.
Morales, bu yasal düzenlemenin, 2010 yılında ilk toplantısı yapılacak olan Çokkatılımlı Ulusal Yasama Meclisi'nde birincil madde olarak görüşülmek üzere hazır edileceğini vurguladı.
Çeviren: Canan Ateş, Telesur, 2 Ağustos 2009.