Bir hayli çaba harcanarak yazılan bir yazı.. Sayın Karataş'a
böyle bir yazı yazdığı için öncellikle teşekürlerimi sunuyorum.
Erkeklerin iktidarını yitirmelerini ve kadınların var olan boşluğu doldurmalarını bire bir sömürge sitemine başlamış. Bana göre burada çok büyük bir genelleşmeye gitmiş.
Kürdistan'ın durumunu ele alırsak.
Kürdistan sadece son yıllarda sömürgeleştirimedi. Kemalist iktidar boyunca Kürdlere karşı her türlü soykırım oldu, ama Kürd erkeklerin aile içinde ve Kürd toplumu içinde her zaman belirleyici rolleri oldu.. Yazı bu soruya cevap veremiyor... Ayrıca o dönemler Kürd kadınları da bir boşluğu doldurmuyordu..
Afganistan'da Sovyetler Birliği dönemi dahil olmak üzere şimdiye kadar dış güçlerle sorunu var.. Erkeklerden kalan boşluğu!!!! Afgan kadınları doldurmuyor.
Sudan, Filistin ve daha başka örneklerde verilebilinir.
Aslında Kürd toplumunda erkeklerin eski otoritelerini yitirmelerinin nedenleri içinde sömürgecilerin rolü dışında başka etmenler var.
Sıralamak gerekirse:
1)Kuzey Kürd kadının uyanışı(yazar bu noktayı tümden yansımış)
Mesela benzer bir süreç Doğu Kürdistan'da da yaşanıyor. Ama, Güney Kürdistan'da Saddam'ın kanlı rejimi sırasında yaşanmadı.
2) Seksenler sonrası dünyadaki gelişmeler çok hızlandı, gelinen yerde dünya bir küçük köy halini aldı.. Kürd kadının bundan etkilenmemesi düşünülemez. Kürd erkeğinin eski rolünü yitirmesi de öyle..
3) Erkek ve kadın rolleri konusunda Kürdistan'ın kırsal ve şehirsel alanlarında kadın ve erkek rolleri değişiyor.. Kırsalda yine erkek hakimiyeti var.. Şehirlerde kadınlar daha ön planda.. Burada göçten ve mecburen şehirlerin varoşlarına yığılan erkeklerin işsiz durumu sömürgeci sistemden kaynaklı olduğu doğru... Ama, daha önceleri şehirlere ve Türk metropolerine yerleşen ailelerde erkekler işsiz olmamalarına rağmen kadınlar ciddi bir rol oynamaya başladılar..
4)Avrupa'dada Kürd kızları ve erkekleri arasında eğitim anlamında bir kıyaslama yapılırsa kadınlar daha başarılı... Aslında aynı durum Avrupa toplumlarında da yaşanıyor.
5)Bir dizi örnek verilebilinir... Bu gelişmenin kültürel, geleneksel, dinsel ve toplumsal boyutu var... Yazar arkadaş sanki yaşanan gelişmeleri bir bütün olarak sömürgeci T.C'ye yükleyerek nostaljik takılıyor.. Erkeklerin her şeyi rapt zapt altına alma özlemini taşıyor.. Kadınların mücadele içinde bilinçlenmesini yadsıyor.
selamlar
Re: SÖMÜRGECİ ÖNCE BABAYI ÖLDÜRDÜ; ÖLDÜRÜYOR