بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Suriye Kürdistan'ı Sorular... /Héjan Elbak

Suriye kurdistanı sorunu ve soruları...

Suriye Kürdistan’ı sorunu; 2011/ 2012 yılında bizim en önemli ve sevindirici sorunumuz olmuştur. Bu konu bu günlerde kürd sitelerinde çok yazıldığı için tekrar olmasın diye aktüel konulara deginmeyecem. Sevinçle ve coşkuyla izlenen Suriye Kürdistan’ındaki gelişmelere ben biraz farklı acıdan bakmak istiyorum.

Yazıya başlamadan önce sn sagnıcın cağrısına içtenlikle katılıyorum.

Unutmamız gereken temel konu Kürdistan; 4 parçaya bölünmesi uygun görülmüş uluslar arası bir sorundur.

Dolayısıyla bu güçler bugün Kürdistan’a yeni bir statünün verilmesini karar veriyorlar. Bu anlamda ben gelişmeleri dünya genelindeki dengelere ve özelde orta doğudaki aktörlerin çıkarları bağlamında bakmak istiyorum. Bazı genel bilgilerin okuyucuların bildiğini kabul ederek detaylandırmadan konuyu çok kısa tutmak amacıyla kısa maddeler ve sorularla dikkatinizi çekmek istiyorum.

Soru; 19 Temmuzda başlayan bu süreçte şehirlerin tek tek ve hiç sorun yaşamadan –kan dökülmeden- alınması sizce normal mi? (küçük bilgi Esad şehirleri teslim etti ama ana istihbarat kurumlarını muhafaza ediyor)

Soru: kana doymayan, her türlü katliamı BM temsilcilerine rağmen yapan esad rejimi neden kürdistanın şehirlerinin anahtarını kürdlere hediye etsin v.b soruları kısaca yanıtlayalım.

Bana göre esadın yaptığı bu satranç hamlesini; Rusya, iran ve irak merkezi hükümetiyle hem fikir olarak yapmıştır. Şöyle ki; Suriye acısından bu sorun (ilk etapta şehirlerin PYD teslimi balgamı da) arenadaki boğaya kırmızı bez göstermiş gibi erdoganın saldırmasını sağlamasıdır.

Bu durumda TC bu konuyu kendisine birinci gündem yapmıştır.(davutoğlu derhal hewlere gönderiliyor) Dolayısıyla da bu hamle TC’nin esad’a direkt saldırmasını ikinci plana itmiştir v.s. devam edelim. İran, irak maliki hükümetini harekete geçirerek malikinin hiç aklına gelmeyen Suriye sınırını ırak askerlerine kapattırmak bahanesiyle, ırak askeri ile peşmerge güçlerini karşı karşıya getirmiştir. diğer taraftan Rusya da bu konuda ABD ye destek veren ve çok aktif olan TC hükümetinin etkisini azaltarak ABD ‘nin manevralarını kısıtlamıştır. (aslında rusyanın yararı bu kadar degil)

Yukarıda çok kısa olarak değindiğim konuları çok daha zenginleştirebilirim ama biliyorum günümüzde artık okuyucunun Sabrı kalmamış.

Benim,sizleri farklı gözle bakmanızı sağlamaya çalıştığım bu yazıda aslında daha büyük korkum şudur. Hewler anlaşmasının bozulmasına amaçlayan ve arzulayan bu 3 devletin güney ve kuzey kürdlerini karşı karşıya getirilmesidir. o zaman bu oyuna sonradan dahil olan TC de katılabilir. dolayısyla bana sorarsanız bu süreçte kürdlerin en acil amacı ne olmalıdır sorusuna tek cevap olarak öncelikle suriye kürdleri olmak üzere tüm KÜRDlerin birliğidir derim.

Saygılarımla...

Şîroveyeke nû binivisêne

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.