بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی
Submitted by Anonymous (Pesend ne kirin) on 21 Gul 2012

Merhaba HeK,

öncelikle hemen sunu acikliga kavusturayim: Ulusal ihtiyaclarin tanimlanmasi ve giderilmesi tabiki ulasal felaketlere yol acmiyor. Tam aksine bir ulusu felaketlerden kurtamak ve korumak icin zorunludur. Ama eger bir kavram bir kez dahi istismar edilmis ve manupulativ kullanilmis ise, o kavrami kullanirken buna dikkat cekmeyi politik bir sorumluluk olarak görüyorum. "Ulusal Cikarlar" adina yürütülen savaslari, isgal politikalarini, soykirimlari, Pol Pot rejiminin uyguladigi oto-jenosidi...vs. hatirlatmam gerekmiyor. Ulusal Cikar /Ihtiyaclari kim tanimliyor, hangi kesimler / gücler tanimlama yetkisini elinde tutuyor... herzaman yeniden sorgulanmasi gereken bir mevzu. Selah Kemaloglugillerin kafa karistirdiklari bu günlerde dahi bu özveriden sakinmamak gerek .

Temel ulusal ihtiyaclar cok net ve bu ihtiyaclar ayni zamanda temel bireysel ihtiyaclar olarak da biliniyorlar: Özgürlük , Güvence ve Refah. Bu kavramlar senin de belirttigin gibi toplumsal gelismeler ile bilikte yeni icerikler kazaniyorlar. Güvence kavrami günümüzde en popüler ve dinamik olani. Bu kavrami, feminist pencereden de ele almana ayrica sevindim ;-). Feminist Güvence Konseptine ilgisi olanlara ayrica Ann J. Tickner’i (Feminist Perspectives on Achieving Global Security) öneririm.

Ancak kendi kaderini tayin etme hakkini elde edememis, isgal, saldiri ve tehdit altinda yasayan kürd ulusunun maddi ve manevi ihtiyaclarini gelistirebilmesi (ihtiyaclar kendi toplumsal gercekligimizin disindaki gelismelerin etkisi ile gelisse bile, bunlari ulusal ihtiyaclar olarak adlandirmak ne kadar dogru olur?) mümkün mü? Kürd cocuklari ailelerinin gecimlerini „kacakcilik“ ile saglama mecburiyetinde kaliyor, üstelik bu cocuklar bombalar ile katlediliyorsa, Van’da bir deprem sonrasi ac ve evsiz kalan insanlara ancak Ankara’nin izni ile „yardim“ ulasiyorsa, Avrupa ülkeleri, uygulamaya koyduklari yeni „Ulusal“-Anti-Terör“ yasalarini gerekce göstererek bir cok Kürdün siginma hakkini geri alabiliyor ve apar topar sinirdisi ediyorlarsa…. Bir kesimin veya bazi kisilerin „daha özgür, güvenceli ve refah icinde” yasiyor olmalarini ancak „sans eseri“ - senin deyimin ile beyaz atli prens misali - ve gecici bir durum olarak tanimlayabiliriz. Bu „gecicilik“ duygusu kürd toplumunun sosyo-kültürel yapisini etkiledigi gibi, modern politik örgütlerimizi de büyük bir ölcüde sekillendirdigini düsünüyorum. Hizmet yerine iktidar politikasi yerlesmis durumda. Köylerin yakildigi, insanlarin sürgün edildigi kollektifv tecrübemiz, yerel ve yasamsal projelerin hayal bile edilmesini engelledi. Ziyonist Kongre, Isa’dan sonra 70 yilina dayanan köklü Kahal (dini ve sosyal hizmetle yükümlü kurum / cemaat?) kültürünün bir ürünü olarak da degerlendirilmeli.

Bu durumda siyasi örgütlerimizin temel aktör olarak yer alacaklari bir „Ulusal Kongre“ ancak siyasi örgütler arasinda gücler dengesi saglanmis ve ortak siyasi iktidar hedefi söz konusu ise mümkün olacaktir.

Diger Kürdi Aktörler kimler, Kürd Sivil Toplum Örgütleri var mi? Zihinsel bicimlenisi kim etkileyecek? "Gecicilik" duygusundan nasil kurtulmali?

Hep beraber tartisalim…..Iyi geceler!

slm FemKurd cikarlari iyilestirme deyimini engels in bir kitabindan hatirliyorum bugun senin yazini okuyunca bende ihtiyaclara yeni bir isim bulma ihtiyaci duydum ulusal ihtiyac i ulusal cikara tercih ettigimi farkettim ulusal cikar , national interest hakikatten cok kotuye kullanilmis bir terim arada fark yok gibi gorundu aban ama galiba fark buyuk ihtiyac daha bazal bir sey cikar ise ihtiyaclar karsilandiktan sonra hala surdurulen extra talepleri ifade eder gibi. ulusal ihtiyaclar yerie de evrensel ihtiyaclar terimini kullanmak hem daha az yorulmus, daha az kotuye kullanilmis br terimi devreye sokmak hemde terimin baskalarinin kullandigi ve bir hayli evrensel olan ihtiyaclardan mahrumiyeti aciklar vaziyette ustelik ilk aciklandiginda uyaniklarin kurdlere saldirisini engelleyici bir terim kurd ulusu-bireysel veya kollektif evrensel ihtiyaclari karsilanmamiz bir ulus ve bunlari saglamak icin gerekeni yapmaya kararli boylece terimi sakincali tinilardan uzaklastirdik ustelik daha evrensel bir kaliba soktuk kurdlerin ulasmak icin canla basla ugrastiklari butun hak hukuk ozgurluk talepleri evrensel ihtiyaclar kumesinde ve yuzleri bulan uluslarsa kullanilmakta. sansirim bu terim meselesini halletik. simdi gecicilik duygusuna gelelim insan bir yerde kendini gecici olarak hissetigi anda ne kendine ne etrafina uygarlik izi olacak kalici seyler birakmaz agac dikmez cunku meyvesini birakin aagacin yapragini bile goremeyecegini dusunur evine bakmaz cunku evin basina her an yikilabilecegini dusunur igneyle kuyu kazmaz cunku o kuynun suyuna ulasmadan terki diyar ettirilebilecegini dusunur kurdler ilk kez guney kurdistan da artik burasi bizim yurdumuz oldu galiba diyerek uzun vadeli yatirimlara girsiti galiba bu psikoljinin etkisi ile dohuk da arsa ve ev fiatlarinin dunyanin en pahali kentleri duzeyine geldigi soyleniyor gecicilik duygusunu bertaraf edebilmenin en iyi yollarindan biri cercevenin disina cikip bu gezegende kurd ulusu olarak kalici oldugumuzu dusunmeye baslamaktan geciyor cograyfa nin kisitlayici etkileri artik geride kaldi Gecicilik duygusu ayri bir yaziyi hakkeden dogurgan bir kavrama benziyor. onu da bir sonraki yazida tartismaya acariz. simdilik bu gezegende gecici olmadigimizi dusunmeye baslamakla yetinelim daha dogru ifade ile herkes ne kadar kalici ise biz de o kadar kalici herkes  de bizim kadar gecici o halde tas ustune tas koymaya baslayabiliriz. hurmetler HeK

sevgili FemKurd ,halim malumunuz.  bazen bir kac söz söyleyen,cogu kez de konusmayan biri  olarak sirf forumu doldurmak icin bir seyler karalayip durmaktayim. su"sorumluluk bilinci"gelismis kisilerin  Kürdistan Kongeresi/Konferansi üzerine yazdiklarini  sirf emege saygimdan dolayi okurken halleri ortada degilmi? onlar , bas aktörler  yaptıklarının ve yapmadıklarının sorumluluğunu asla almazlar. bu anlamda hep beraber tartisalim cagrina istirak etmeyecekler. sen ve HeK catlatirken onlari banada sizleri sevklen okuma düsüyor. hürmetler .

Hek ve  Femkurd arasindaki   tartismayi  takip ederken, en  cok  gözüme   carpan kavramlar "Ulusal Cikarlar" ve  "Ulusal Ihtiyaclar"oldu. Fakat, bu kavramlar   sanki  tartismaci arkadalari  bir  girdaba sokmus   ve  kavramlari tanimlama    zorunlulugu ile karsi  karsiya birakmistir. Nedeni  gayet  acik. Tartisilan  problematik  Kürdlerin  mevcut  duruumdan  kurtulmasi icin Kürdlerin  yan yana gelerek  bazi  ortak  paydalar konusunda   birlesmesi  olayidir. Cikar  ve ihtiyac  kavramlari   Kürdler  icin  de  gecirlidir.  Ama,    bugün   var olan   problemi cözmek icin pek anahtar kavramlara  benzemiyorlar.    Elbette bu  kavramlarida   Kürdlerin  sorunlarini  cözmek  icin  var  olan  düsünceler  torbasina  koyabiliriz. Kürdlerin  bugün  bir araya  toplayacak  "ULUSAL HAKLAR"   semsiyesidir.  Yani baska  millletlerin  sahip  olduklari  tüm haklara  sahip olmak...  Bu konuda    bir diizi uluslararasi   antlasmalarda  vardir. Hek  hakli  olarak   " Cikar"  kavraminin   kirlendigini  söylüyor. Bu kavramin    kirliligi    Kürdlerin  konumunda  olan halklar sorumlu degildir..    Ulusal  devletleri olan  yada   emperyal gücler  "Ulusal  cirkarlar" adi altinda      her tarafa   müdahale  etmelerinden  kaynaklaniyor.   Almanya, Fransa  ve  Amerika   Ulusal  Cikarlarini  korumak   icin  Afganistan"a    asker gönderdiklerini   söylebiliyor.  Bu konuda  bir hayli örnek   verilebilinir. Ihtiyaclar  kavramida  geneldir. Kürdler  devletlerini   yani ulusal  haklarini  elde  ettikten sonra da  gündeme  gelecektir-  Belki    cikarlar   kavramida   ö dönemler    gündeme   gelir.      Cünkü,  Kürd  devleti  o dönem  bazi   cikarlar icin   girisimlerde bulunabilir. Güney Kürdistan ve Türkiye  iliskisine bakalim. Güney  Kürdistan'in  Türkiye ile kesisen  cikarlari var. 1) Türkiye    Güney  Kürdleri  icin   Avrupa'ya   acilma kapisi, 2)Türkiye  icin  Güney Kürdistan  Iran'i    ve  Iraktaki shii  yönetini dengeleme   unsuru, 3)Türkiye  ve  Güney Kürdistan  Bati  yanlisi, 4)Sii ve  sünni   hesaplasmasinda    Türkiye ve Güney Kürdistan     ayni cepheye  düsmeye  dogru gidiyorlar 5)Bunun  üzerine   sekillenen  bir  ekonomik iliski var. Ortaya  cikan  bu  iliskiler      cikar   ve  ihtiyac   iliskileri  temelinde   ortaya  ciktilar. Sizde  bu söylediklerimi alin  cöpe   atin  hic  bir  konuda  sabitlesmis bir kanatim yok. Saygilar  hürmetler    iyi tartismalar Robin

Girdap benzetemesi guzel uymus ancak FemKurd u bilmem ama ben iyi yuzucuy(du)m ustune ustluk trasnsport fenomena ve fluid dynamic derslerim de iyi idi universite de sonra da ucundan da olsa buyuk girdaplarin dinamigini tanidik vs vs girdaptan cikmasini bildigimi saniyorum tabb gercek girdaptan ancak kurd girdabi acaip bir sey muhtemelen giren biraz zor cikiyor senin yazdiklarindan sonrabu hak ihtiyac cikar kavramlarina bir hiyerasi yazmak gerekeirse ben nasil yazarim diye dusundum ortaya ilk taslak bu cikti hak<ihtiyac<cikar hak cercevesi daha fazla belli, baskalari tarafindan kullanilan ancak kurdler gelince es gecilen bir sey ihtiyac cok daha genis, habire de hizla degisiyor, hak ile kiyasladiginda daha hizla degisen bir sey cikar ise ihtiyacin da otesine gidebilecek, dozu ayarlanmazsa baskasina zarar verebilecek bir sey hak hukuk daha cok varolan ihtiyac ise  bira daha yarin icin dusunulecek planlara uygun ancak butun bunlar acil konuyu kelimelere bogmaktan ibaret. gene de yazilmasi gerekir kullanilan kavramlarin manalarini iyi bilmek bellemek gerekir bu tur mevzular cogunluk tarafindan sevimleyecegi icin bunu daha dar alanda yapmakta yarar var. cikarin kirlendigi fikri ayni kelimelerle ifade etmeis olsa da FemKurd e ait. ben de o soyleyince uzerine dusunup hak verdim. sen de bana hak verdigine gore zincirleme rekasiyon islemis demektir tartismanin sonuna ANAHTAR cumleyi yazmissin burda bizi izleyenlerin kolaylikla farkedecegi bir seyi ifade etmissin kristallesmis ve inatla savundugumuz fikirler var ama daha makul aciklamalar geldiginde bunlari cope atmaya haziriz bu tartismanin ise yaramasi icin gerekli olan kulturun mihenk tasidir munazara  kulturune yakayi kaptiran  veya dusunceyi dinsel bir tutku ile sahiplenen tartismanin nimetlerinden yaralanamaz tartisa gorsuleri kontrol edip daha iyisi ciktiginde kotusunu terketmek icindir vesselam fazla cuma vaizi gibi oaldu ama usule uygun seyleri de yazmak lazim. simsi yavas yavas ana mevzuya ulusal KONGRE meselesine girebilirz bir sonraki yazida hurmetler HeK

Baska  secenek mi var?    Hek  haklisin  Interese  sorununa  soru  isartei  koyan Femkurd idi.. Bir  özur   ama  sonucta   bu  interesinin   bizi   farkli  kulvarlara götürecegi  acik... Hani  ya    Nazilerin  Lebensraum     hikayesi    bu     ulusal intereselerin  ifade edildigi bir   sentez..Biraz  daha   somutlastirirsak   biR  aileyi düsünelim. Haklari var...  ödevleri var.. Anayasa  taraindan   sinirlari cizilmis.. Dünya  milletleri  düsündügünden   Kürdlerinde  haklari var.. Kimse  bizi dinlemiyor...  Onun icin cirpiniyoruz  ya.. Bir de  ailenin   cikarlari  ve ihtiyacalari var.. Bu cikar ve iytiyaclarin  anayasa  ile  sinirlamak   cok  zor.. Aile  var  cikarlariini  ve    ihtiyacalarini  anayasa   icinde  dahi  aramiyor.. Aile  var,  anayasa  yada  babayasa  dinlemez...   Ailesel  cikarlari icin  her türlü  fütürsüy  seyleri yapar.. Iste  bizi  hikayemiz. Ben bizim asgari   haklarimi  millet olarak   istiyorum.. Cikarlarim,  ihtiyaclarim, hayallerim,    umutlarim   siz bunlari bana birakiniz.. Hala sinirlari bulmadim.. Hürmetler Robin

Selam, tam kavramlar meselesini halettigimizi düsünmüsken, Robin ihtiyac yerine HAK kavramina yogunlasmamizi öneriyor.. Haklar, ulusal ve uluslararasi kurumlarin hukuksal düzenlemeleri ile belirlenir. Bu düzenlemelerin icinde Kürdler ve "haklari" ne kadar yer aliyorlar tartismasina simdilik girmeyecegim. Ama sunu belirtmek istiyorum,  haklardan feragat edilebilinir, haklar ertelenebilinir, temel ihtiyaclar ise yasamsaldirlar ve kendilerini dayatirlar. Bu anlamada ulusal haklarimizdan ziyade ulusal (HeK'in önerisi ile evrensel) temel ihtiyaclarimiza kilitlenmeliyiz diye düsünüyorum. Bir de insanlarin ortak ihtiyaclar dogrultusunda biraraya geldikerini ve örgütlendiklerini unutmayalim. Nitekim ortak haklari aramak üzere örgütlenmek de bir ihtiyac sonucu olarak gelisir. Ulusal meselelerin hukuksal degil, politik oldugunu da hatirlatayim. Bizi zevkle okudugunu belirten Balyoz'u zevkinden etmedik umarim ;-) Bir sonraki yazida kollektif hafizamiz, gecicilik duygusundan kaliciliga dogru, "Ulusal Kongre" üzerine bir iki fikir ortaya atacagim. Simdilik uyumam gerek, bu da temel bir ihtiyac, iyi geceler hepinize.... FemKurd

HAK hukuk alaninin konusu IHTIYAC daha cok biyoljik, psikoljik ucundan da ekonomiye degiyor CIKAR bu en fazla ekonomik ancak oda oteki ucundan psikolji ve biyoljiye degiyor (bir ana nin cocgunu emzirmesini de cika iliskisi olarak yormlayan olabilir, pek de haksiz sayilmaz) ben kendi adima kitleyi arkaniza almak icin onun taleplerinden ziyade IHTIYACLARINI iyi anlamanin onemli oldugunu dusunuyorum. bir suredir bunu yazdim galiba bikkinlik da yaratim ama onemli bunu basit gozlemlerle cikardigimi soyleyebilirim. sadece siyasi sureclerde degil hatta daha cok pazara hakim olmakta IHTIYACLARI tesbit edip adreslemek cok onemli bir ornek ne demek istedigimi iyi anlatacak bugun facebook suz yapamayacak kitle dun bu tr bir seyi birakin talep etmeyi aklina bile getiremezdi ancak bugun facebook u uc bes gun yasaklayin bakin neler olur. insanlarin daha once kendilerinin bile ifade edip farkedemedigi bir ihtiyaci bu girisimle mukemmel adreslenmis (facebook a karsi kritik olabilirsiniz, bu bakis acinizi degistirmeden de facebook un insanlarin onem,i bir IHTIYACINI karsilamakta usta oldugunu kabuledebilirsiniz) buna benzer bir ihtiyac tesbiti ve orgutlenmesine kurdlerin de ihtiyaci var simdi kongre ile buna IHTIYACIN nelerden kaynaklandigini bulmak lazim yada daha dogrusu kurdlerin en dayatmis ihtiyaclarini bu KONGRE ile orgutlemek lazim oo vakit kitle bu kongreye bakacak siyasi orgutler de tipis tipis kongre nin kapsina gelecekler onlara bir nevi Walk to Canossa yaptirilmis olacak ilk kez gercekten halkin ihtiyaclari onunde diz cokecekler HeK

tadi damagimda kalan,zihnimde yer eden tarsimalariniz beni mest etti. oldukca seviyeli ve tatmin edici tartismalariniza bir katkim olmasada sizleri sevklen okuyorum. ayrica cok akademik olmadiginiz,kalmadiginiz icinde tesekkürler. genel kavramlara ( Hak-ihtiyac-cikar)üzerine ekstra bir tanimim da olmayacagina göre su kadarini söyleyeyim ben biraz daha hak a Robin e yakin düsünüyor olsamda tabi ki cikar ve ihtiyac kavramlari bizler icinde gecerli. ama konumumuzda belli. ve ihtiyac gereksinim duyulan sey olduguna göre 21 yy yilda Napolyon karsisinda Prusyali general olmak  ne kadar anlamli? ve gercek degismedigine göre, artik herkesin kendi ihtiyaci icin dövüsüyor olmasi gerekmiyormu? hürmetler

Şîroveyeke nû binivisêne

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.