Skip to main content
Submitted by Anonymous (not verified) on 14 July 2012

Yakın bir zamanda TC Paralı askerlik kampanyası açtı. Ve beli bir süre tanıdı. Bu süre zarfında 66 bin insan baş vurmuş. 2,2 milyar TL gelir elde edilmiş. Bu gelirin nerelere harcanacağını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından açıklandı. Bu projeye BDP de destek vermiş. Bunu nasıl veya neye yorumlamak gerekir meselesini seçimlerde BDP’ye destek veren arkadaşların dikkatine sunuyorum.
Bu konuya ilişkin olarak ilgili haberi olduğu gibi aşağıya alıyorum.

Can

...........

BEDELLİ PARASI NEREYE HARCANACAK?/Aktikhaber.com
Beklentilerin altında da olsa bedelli askerliğe yaklaşık olarak 66 bin civarında kişi başvurdu. Peki ne kadar gelir elde edildi ve o paralar nerelere harcanacak?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bedelli askerlikten sağlanan yaklaşık 2.2 milyar TL’nin engelliler, şehit yakınları ile gazilerimizin yararına harcanacağını söyledi ve ‘şehitlik’ projesinden de ilk kez anlattı:
“Şehitliklerimizin çok daha farklı olması gerekiyor. Britanya ve Japonya modelini inceliyoruz. Çok özel çalışmalardan biri. Altyapı çalışmamız sürüyor...”
İşte o röportajdan ilgili bölüm;
Şehit aileleriyle ilgili ikinci istihdamı da sağlayan yasal düzenleme destekle eclis’ten geçti. Size ulaşan tepkiler nasıl?
İlk çıktığında “Bu gece çok daha rahat uyudum” dedim, çok hafifledim. Çünkü üzerimizde çok büyük bir sorumluluk var, çok da zor bir alan. Ama biz bütün kelimelerimizi çok dikkatli seçtik ve paketi çok güçlü çıkardık. İstihdamın ikinci hakkı, muhtaçlık belgesinin kaldırılması, şehitlerimizin anne ve babasının, geriye kalanların maaşlarını yükseltilmesi, bekar şehitler, büyük şehirlerde terör mağdurlarının maaşa bağlanması... Ama komisyondan geçmediği için, BDP ve MHP’nin onayı gerekiyordu. Böyle stratejik bir konuda, BDP ve MHP Plan Bütçe Komisyonu adına oraya oturdular ve destek verdiler. Bazı maddelerde de görüşlerini kürsüden açıkladılar. Bence TBMM’nin büyük bir başarısıydı. Şimdi bedelli askerlerimizden gelen para da şehit yakınları ve gazilere kullanılacak.
Nasıl harcanacak?
Ne yapacağımız üzerinde bir çalışma sürdürüyoruz. Mesela şehitliklerimizi nasıl güçlendireceğiz? Şehitlik kavramını yeni nesillere nasıl anlatacağız... Biz şimdi bu parayı nasıl kullanacağımızı hocalarımızla konuşuyoruz. Mesela geçenlerde İlber Ortaylı ile bir araya geldik. İskender Pala ile buluştuk. Bir atımlık barutumuz var, nasıl kurumsal hale dönüştürebiliriz diye çalışma yapıyoruz.
GAZİLERE REHABİLİTASYON
Ne kadarlık bir rakam?
Yaklaşık 2.2 milyar TL. Bunun sorumluluğu çok büyük. Parayı öyle güzel kullanmalıyız ki, mağdur olan herkesi, ‘Çok güzel oldu’ dediği bir noktaya getirmeliyiz. Geleceğe bunu taşımamız lazım. Özellikle şehitliklerimizin çok daha farklı olması gerekiyor. Mesela Britanya modelini inceliyoruz. Japonya’da Ertuğrul firkateyninden dolayı Japon hükümetinin şehitlerimiz için yaptığı özel bir şehitlik var, onu inceliyoruz. Sarıkamış için bir şehitlik yapabiliriz. Kültür ve Turizm Bakanlığı orada proje çalışması yapmış. Şu an onu mali olarak biz destekleyebiliriz. Bunları da ilk defa söylüyorum. Çok özel çalışmalardan bir tanesi. Altyapısı için çalışmamız sürüyor.
Çanakkale için yeni bir proje var mı?
Çevre Bakanımızın yaptığı ve Başbakanımızın beğendiği bir çalışma var. Gidip yerinde incelemek istiyorum. Belki onu geliştirebilir veya farklı modellerini farklı illere uygulayabiliriz.
Ne zaman başlayacak?
15- 20 gün içinde yol haritamızın çıkacağını ve Başbakanımıza sunulacak pozisyona geleceğimizi tahmin ediyorum. Tüm Türkiye’deki şehitliklerimizi çıkarıyoruz. Nasıl bir model olacağı üzerinde çalışıyoruz. Kendi yerli modelimiz ortaya çıkacak.
Standart bir şehitlik modelimiz yok sanıyorum...
Çok parçalı. Genelkurmay bazında yapılmış çalışmalar var. Genelkurmay başkanlarımızın yaptığı bir takım arşivler var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak bu sorumluluk bize verildikten sonra artık sivil bir anlayışla proje oluşturmaya çalışıyoruz.
Genelkurmay Başkanlığı’ndan görüş aldınız mı?
Tabii ki sürekli beraber çalışıyoruz ve konuşuyoruz. Her masada onlardan uzmanlarımız var.
Sadece şehitlikler proje kapsamında değil sanıyorum?
Evet, gazilerimizin rehabilitasyon sistemlerini güçlendirmemiz lazım. Gazilerimiz rehabilitasyondan çıkınca eve gidiyor ve çok yalnız kalıyorlar. Psikolojik bakımdan çöküyorlar. Bir anda o ilgi, alaka yalnızlığa dönüşüyor. Ara kademeler oluşturmak istiyoruz. Gençlerle, çocuklarla bir araya gelmelerini, tecrübelerini, yaşadıklarını onlara anlattıkları çalışma alanları oluşturmak istiyoruz. Tamamlandığı zaman inşallah çok güzel bir çalışma olacak.

Add new comment

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.