İnsanlar bir işe yada her hangi bir girişimde bulundukları zaman, çeşitli hedefleri ve beklentileri olur.
Newroz.Com yayın faaliyetine başladığı zaman benim de çok büyük beklentilerim vardı.
Benim aklımdan geçen Newroz.Com çok renkli olacaktı, aynı düşünceleri paylaşan, aynı kalıptan çıkan bireylerin kendilerini tatmin edeceği kapalı bir dünya olmayacaktı.
Sansür, sansür olmaktan çıkarılacaktı.
Düşüncelerin kanatları var hiç kimsenin onları hapsetmeye gücü yetmez perspektifiyle hareket edecekti. Newroz.Com'da Kürd ve Kürdistan'a dair her şey tartışılacaktı. Kürdlerin siyasi, kültürel, edebi ve tarihi değerlerine sahip çıkan ve onları derinleştiren bir kürsü olacaktı.
Newroz.Com'un bir tarih bölümü olacaktı. Birileri Kürdlerin ve Kürdistan'ın tarihine ilişkin bir bilgi elde etmek istediği zaman Newroz.Com'u ziyaret etmeliydi.
Biraz açmaya çalışırsak, eğer birileri Mana'ların dirayetli lideri Diyako'nun Med kralı Diyako ile aynı kişi olup almadığını öğrenmek istiyorsa Newroz.Com'a başvurmalıydı.
Eğer birileri, Sasani-Kürd ilişkilerini, Roma İmparatorluğu ve Kürdler, eski Yünanistan ve Kürdler, Roma-Yünan tarihçileri, felsefecileri ve Kürdler, Büyük İskender ve Kürdler gibi konuları araştırmak istiyorsa Newroz.Com'u ziyaret etmeliydi.
Eğer birileri, Şeddadiler, Hesenewiler, Şiwankaralar, Banu Anazlar ve Merwani Kürd devletleri üzerine bir araştırma yapmak istiyorsa Newroz.Com'a baş vurmalıydı.
Eğer biriler, bu Kürd devletlerinin tarihi hakkında, diplomatik ilişkilerine dair ve bu devletlerin varlıklarını sürdürdükleri süre içinde gerçekleştirdikleri sanatsal, bilimsel, edebi ve tarihi çalışmalar hakkında bilgi toplamak istiyorsa Newroz.Com'a başvurmalıydı.
Eğer birileri Kürd lideri Rosegute ve Xelat(Ahlat) ilişkisi hakkında bir düşünceye sahip olmak istiyorsa Newroz'a uğramalıydı.
Eğer birileri, Botan, Behdinan, Soran, Bitlis, Baban, Ardelan vb...vb.. Kürd Mirlikleri ve akibetleri hakkında bir şeyler öğrenmek istiyorsa Newroz.Com'a başvurmalıydı.
Eğer birileri Kürdistan'da arkeolojik çalışmalar, mimari eserler ve herhangi bir Kürd şehirinin tarihçesi hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsa Newroz.Com'a uğramıydı.
Eğer birileri Ehli Haklar, Hakkalar, Kakayiler, Aleviler, Êzidiler, Bahailer, Dürziler, Yahudiler ve Kürdistan Hıristiyanları hakkında bir bilgiye sahip olmak istiyorsa Newroz'a uğramalıydı..
Eğer birileri, Kürdler-Zerdeşt dini, Kürdler ve Manizm, Kürdler ve Mitra dini hakkında bir bilgi sahibi olmak istiyorsa Newroz'a uğramalıydı.
Eğer birileri, Hewraman, Ardelan, Botan, Hekkari, Bitlis, Behdinan, Baban, Soran, Hamadan vs. Vs.. vs.. klasik şairleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsa Newroz.Com'a uğramalıdı.. Sayıları binlere varan Kürd klasik şairleri hakkıında ciddi çalışmalar yapılmasına rağmen Kuzey Kürdleri gereken bilgiye sahip değildir..
Kürd asılı olduğuna dair bir çok tartışma götürmez belgenin bulunmasına rağmen ,Halaci Mansur gibi büyük alimin Kürd gözüyle değerlendirilmesi, Ebu Wefa El Kurdi gibi çığır açan bir feylesof'un ve Sohrewerdi Şarezori gibi bir “Aydınlama Şeyhi“ hakkında bir bilgiye ulaşmak istiyen Newroz'a uğrayabilmeliydi..
Selahadin Eyyubi büyük bir komutan, diplomat ve siyaset adamının Kürdler ile olan ilişkilerini kurcalamak istiyen Newroz'a uğramalıydı.
Kadiri tarikatının kurucusu Abdulkadir Geylani, Nakşibendi tarikatını tüm Ortadoğu'da ve Osmanlı topraklarında yayan Mewlana Xalid ve Halifeleri, sayıları binlere varan Kürd din adamları hakkında bilgi sahibi olmak istiyen Newroz'a uğramalıydı.
Ehli Hakların kutsal kitabı “Serencam“ın, Êzidilerin kutsal kitapları “Mestefa Reş“ ve “Cilwe“ nin çevirisini okumak istiyen Newroz'a uğramalıydı.
Kürdistan'da asırlar boyunca kıyımlar ve sürgünler yaşandı. Her direnişten sonra Kürd ileri gelenleri ve aristokrat kesimi sürgüne gönderildi. Bu Kürdler büyük oranda asimile edildi. Eski sürgünleri değil,ama son 200 yıl içinde sürgüne gönderilen bu kesimlerin izini sürmek istiyenler Newroz'a uğrayabilirdi.
Kürdistan tarihi bir yönüyle dinsel hareketlerin tarihidir. Bizanslarla, Emevilerler, Abbasilerle, Osmanlılarla, Farslarla çelişkiye düşen bir dizi dinsel akım Kürdistan dağlarına sığındılar. Örneğin: Babek hareketi, İsmaililer hareketi...vs..vs..
Hasan Bin Sabah'ın Meyafarqin'e yerleşmesi ve Nizami Mülk'ün Hesenkêf'e yerleşmesi bir dizi tarihçi için bulunmaz verilerdir. Bunlar Newroz.Com'da okunabilinirdi.
Kürd destanları, Kürd Fablleri, Kürd hikayeleri, Kürd klasik türkülerinin söyleri, Kürd atasözlerini arıyan Newroz.Com'da bulabilirdi.
Aktüel olarak Kürdistan'da yaşanan siyasal, kültürel, askeri ve toplumsal olaylar hakkında hergün yüzlerce makale ve haber yayınlanabilirdi. Bugün Güney Kürdistan'da onlarca gazete ve yüzlerce haftalık yazılı basın var. Bu basından her gün onlarca makale Kuzey Kürdlerin hizmetine sunulabilinirdi.. Araştırma yapanlar ve Kürdler ne düşünüyor diye Newroz.Com'a uğrayabilirdi. Dünya basınında Kürdlerle ve Kürdlerin geleceği ilgili çıkan bir dizi makale günlük olarak Newroz.Com'da okunabilirdi.
Newroz.Com yazarları günlük olarak Kürdistan'ı Kürdistan'ın tümünü ve dünya güçlerinin Kürd politiklarını mercek altına alabilirlerdi.
“Abant Hewler toplantısı“ hakkında Türkler yüzlerce makale yayınladılar. Kürdlerin yayınladığı makale bir elin parmağını aşmıyor.
Bir dizi Kürd çevresi yakınlaşan belediye seçimleri üzerine tartışıyor ve tavır takınmaya çalışıyorlar.
Onlarca yıldan beri Kürdistan'daki belediyeleri çeşitli çevreler yönetiyor..
Bu belediyelerin yıllık bütçeleri ne kadardı?
Bu paralar nasıl harcandı?
Halka hangi hizmetler götürdü?
Belediye Başkan adaylarının Kürd meselesine karşı tavırları nasıldı?
Belediyelere kimleri işçi olarak aldılar?
Kürd davasına hizmet için hangi etkinlikler yürütüler? gibi soruların cevabını insanlar Newroz'da okuyabilirdi. Verilerden uzak DTP mi yoksa AKP mi kazanacak temelindeki yürütülen tartışmalar verilerden uzaktır.
Kürdlüğün tümden tabu olduğu 1980 öncesi bağımsız Kürd adayları Diyarbekir, Batman ve Ağrı gibi şehirlerde belediye başkanı olabiliyordu. Bugün ise geldiğimiz nokta.. pek iç açıcı değildir.
Bu yukarıda sıralamaya çalıştığım meseleler Newroz.Com ve Kürdistan Forum'da ne kadar yer aldığını okuyucuya bırakıyorum.
Böyle bir amacı gerçekleştirmek çok mu zor?
Sanmıyorum.
Bunun için ideolojik, siyasal ve kültürel farklılıklara rağmen, insanların birlikte çalışma kültürüne sahip olması gerekir. İşbölümü gerekir. Çeşitli alanlara uygun, birikimli kadro lazım. Kürdistan davasını grup, parti ve kişisel çıkarlarının üstünde tutmak lazım. “Küçük olsun benim olsun“ perspektifi ile hareket edildiği sürece , en iddialı olanı dahi Kürdistan'daki Mirliklerin akibetine uğrar..
Belkide rüya görüyorum.. Trenim hedefe vardı, inmem lazım..
Silav
Aso Zagrosi
Evet rüya görüyorsunuz!?.