Skip to main content

Türkiye 'de işkence hala yaygın

Dünyanın önde gelen insan hakları kuruluşlarından 'Human Rights watch ' un raporunda Türkiye 'de 'işkenceye sıfır tolerans\' politikasına rağmen işkencenin hala yaygın olduğu belirtildi.

Merkezi New York 'ta bulunan kuruluşun raporunda 2004 ve 2005 yıllarında yapılan araştırmaların sonuçları yayınlandı.

Raporda Türkiye, ıran, Irak, ısrail ve Rusya 'yı da içeren 16 ülkedeki işkence uygulamalarına ilişkin değerlendirmeler yer alıyor.

Rapor Türk hükümetinin son beş yılda işkenceyi azaltmak için reformlar yaptığına ancak, bazı bölgelerde kötü muamelenin devam ettiğine dikkat çekiyor. Raporda, polis ve jandarmanın çıkarılan yeni kanunları dikkate almadığı da vurgulandı.

Polis istasyonlarının hala yeterince iyi denetlenemediği belirtilen raporda, bazı polis birimlerinin, gözaltına alınan kişilerin durumlarını avukatlarına ve yakınlarına bildirmelerine engel olduğu ya da geç izin verdiği vurgulandı.

Raporda, gözaltında tutulanların sağlık durumlarını bildirir raporların da polis baskısıyla bazen değiştirildiği ifade edildi. Raporda, güvenlik güçlerinin çocuk tutukluları yeterince koruyamadığı da ifade edildi.

Rapora göre:

• 2004 yılının ilk dört ayında gözaltında tutulan 50 kişi kötü muamele ve işkence edildikleri gerekçesiyle ınsan Hakları Derneği 'ne başvurdu

• ılk altı ayda kötü muamele ve işkence edildikleri gerekçesiyle 692 kişi ınsan Hakları Derneği 'ne başvurdu

• 2004 yılının ilk sekiz ayında 597 kişi Türkiye ınsan Hakları Derneği 'ne kötü muamele gördüğü için tıbbi yardım talebinde bulundu.

• 2004 'te gözaltında bulunanlar en çok darp, tehdit ve onur kırıcı hareketlerden şikayetçi oldu.

Sezer 'e mektup

Örgütün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 'e gönderdiği bir mektupta da 'Human Rights Watch ' un Türkiye temsilcilerine yönelik tehditler kınandı.

Cumhurbaşkanı Sezer 'e gönderilen mektupta, aralarında Eren Keskin 'in de bulunduğu Türkiye ınsan Hakları Derneği 'nin üç yöneticisinin Türk ıntikam Taburu adlı radikal milliyetci bir gruptan tehdit aldığı yazıldı.

Bu tür tehditlere resmi makamların acilen tepki vermesi gerektiği belirtilen mektupta, ıstanbul polisinin konuyla ilgili soruşturma başlatması gerektiği belirtildi.

ıHD 'Nın RAPORU

ınsan Hakları Derneği 'nin 2004 yılı raporuna göre Türkiye 'de insan hakları ihlalleri kabul edilemez boyutta. Türkiye, işkence ve kötü muamele konusunda da AB standartlarının çok uzağında.

Bir yıl boyunca yapılan başvurular ve şikayetler tam 486 sayfalık bir kitap oluştururken, kitabın büyük bölümünü yine işkence ve kötü muamele iddiaları oluşturuyor.
Derneğe başvuranlar rapora şu şekilde yansıdı:

• Gözaltında işkence ve kötü muamele: 526 kişi

• Resmi gözaltı yerleri dışında

• işkence ve kötü muamele: 249 kişi

• Cezaevlerinde işkence ve kötü muamele: 57 kişi

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.