Skip to main content

Ortadoguda Kürtlerin yeni durumu

Mam Celalin Irak cumhurbaskani seçilmesi, aslinda Kürtlerin tarihinde önemli adimdir.

Bagimsizlik her halkin oldugu gibi Kürtlerinde dogal hakkidir.

Fakat sunu gözönünde bulundurmak lazim. Sadece Irak Kürdistan`inda bugün olusturulacak bagimsiz bir Kürt devleti, Sömürgeci bölge devletlerinin abluka ve ambargusu karsisinda kaç yil ayakta kalabilir. Irak Kürtlerinin bunu hesaba kattiklari açik.

Bu su anlama geliyor ki, Güney Kürdistan`da Kürtlerin yillardir yasadiklari ambargo ve ablukanin disina çikip rahat bir nefes almaklari, Dünya kamuoyunda Kürtdistan`in daha çok taninmasi için zamana ihtiyaç var. Kürtler, Saddamin yikilmasindan sonra Dünya`ya açilan bir Irak`ta en azindan geçici bilde olsa, Federasyonunun disinda kalamazlardi.

Kürtler ve Araplar belki birkaç yil beraber yasayabilirler. Ancak uzun yillar birarada yasamalari zor. Arap Sunniler Kürtleri hiç sevmez, Siiler ise bugün güçsüz ve Kürtlere ihtiyaçlari oldugundan itifak kurmuslar. Iraklilar hiçbir zaman Arap birliginden ayrilamazlar. Irak Kürtleri, Federasyonun gittigi yere kadar götürmelidirler.

Yine Avrupali Emperyalisler, bugün için bagimsiz bir Kürdistan`dan yana degiller. Özellikle Fransa ve Almanya Emperyalistlerinin Arap Devletlerle olan Ekonomik iliskileri, Kürtlerin yararina degildir. Ancak Kürtler bugün elde ettikleri federasyon bilde, Dünya kamuoyunda elde etikleri büyük bir basaridir.

Kisacasi Kürtler Irak`ta Federasyonu yasamadan, bagimsizliga gidemezler. Ancak Federasyon asamasinda, Araplarin yeniden kendilerini toparlayip Kürdistan`a saldirmalari durumu her zaman mevcuttur. Irak Kürtleri bu asamada daha akilci ve mantikli bir Politika izlemelidirler.

Mam Celal`in devletbaskanligina getirilmesi bagimsiz bir Kürdistan`in ortaya çikmasi önünde engelmidir? Güney Kürdistan halkinin Irak`ta aktiv politikaya atilmalari, en azindan önümüzdeki 10 yilda böyle bir istemi erteleyecektir. Ancak Kürt halkinin bu istemi her zaman diri olarak gündemde tutulmalidir.

Güney Kürdistan`daki bu durum, gerek PKK`nin, gerekse TC`nin Güney Kürdistan`a karsi olan provokasyon çabalarini altüst etti. En azinda bosa çikardi. Güneydeki kazanimlar, uluslararasi bir boyut kazanmasina ragmen, sömürgeci devletlerin yikici faaliyetleri devam edecektir. Kazanimlarin ilerlemesi ve yikilmamasi için, öbür parçalardaki mücadelenin yükselmesine baglidir.

Her parçadaki nesnel kosulari iyi degerlendirdigimizde, adim adim birlesik Kürdistan`a ulasacagiz.
10.04.05

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.