Skip to main content

KAK MESÜD-MAM CELAL BASIN TOPLANTISI: KERKÛK VE PÊŞMERGE KONUSUNDA ANLAŞTIK

Kurdistan ittifaki ve Birlesik Şii listesinin üzerinde anlastigi anlaşma taslagi üzerinde görüşmek icin toplanan Kak Mesud ve Mam Celal Selhadin`de bir basin toplantisi düzenlediler.

Mam Celal ve Kak Mesud düzenledigi basin toplantisinda gazetecilerin Kürd ve Şii`lerin anlaşmalarina iliskin sorunlarina yanit verdiler.

Arap basinin Kürd`lere yaptigi saldirilarda Kürdlere yöneltigi suçlamalar da Kûrdlerin anlaşma yolunda büyük engeller cikardiklari ve agir sartlar öne sürdüklerini seklindeki soruya verdigi yanitta Mam Celal: “ Bir bölüm Arap Medyasinin Kûrdlere yöneltigi suçlamalar da Kûrdlerin cesitli sorunlar cikardiklari seklindeki propagandalar yanlistir. Biz hiç bir zaman yeni hükümetin kurulmasi yolunda engel cikarmadik, Şiilerin kendisi ertelediler. Şii`ler ancak 3 hafta icersinde bir Basbakan adayinin ismini belirleyebildiler. Daha sonra yikilan bir devlet üzerinde yeni bir sey insaa ediliyor bu dar Kûrdler icin Kaderini beliremede tayin edici bir seydir. Bizler bu kardeslerimizle detayli bir sekilde, hükümeti nasil kuracagiz, programi nasil olacaktir. Bizler bütün taraflarin temsil edildigi birlik hükümetinin olmasini örnegin Suni Arap ve Allawi partisininde katilmasini istedik ve bunun icinde zaman gereklidir.“

BIR ŞEY TALEP ETMEDIK

Arap Medyasinin Kürd taleblerinin fazlaligindan bashetmesine iliskin olarak Mam Celal: “ Onlarin bizim fazla taleplerde bulundugumuzu söylemleri gerceklerden uzaktir. Biz yanliz ve yanlizca Londra ve Selhadin`de üzerinde hemfikir oldugumuz anlasmalarin yerine getirilmesini istedik. Bunun disinda Irak gecici Anayasasinin 58. Maddesinde belirtilenlerin uygulanmasini talep ettik, bunlardan baska bir talebimiz de olmadi ki Hükümet olusumunun önüne engel cikaralim “ dedi.

“KERKÛK KONUSUNDA ANLAŞTIK”

Mam Celal Konuşmasinin şii ve Kûrdler arasinda Kerkuk sorunundaki ilerleme ve gelismelere de deginerek “ Biz 58 Maddesinin acilen yerine getirilmesi konusunda anlastik ve Hükümet kurulduktan sonra anayasinda belirtilenlerin tümü 1 Ay icinde yerine getirilecek “

Baska bir bölümde simdiye kadar hangi makamlarin üzerinde görüsmeler yapildigi, ulasilan merhaleye ve Kürdlere verilecek makamlara iliskin soruyada Kak Mesud: “ Bunlarin hepsi bir cerceve icersinde olacak daha bu konulara girmedik“ Irak devlet baskanligi makaminin Mam Celal`e verilmesi icinde “ Mam Celal bizim Irak devlet Baskani adayimizdir ve biz Mam Celal`in bu Makama aday olmasini kabul ettik“ dedi.

PÊŞMERGE KALACAKTIR AMA...

Kürd ve Şii`ler arasinda uzun uzun görüsülen konulardan bir tanesi de Pêşmerge güçleriydi bu sadece iki taraf arasinda bir celiski olmayip, Pêşmerge`nin kalip kalmama meselesiydi de, cünkü Irak gecici anayasasinda Irak ordusunun disinda Irak`ta baska hic bir gücün kalmayacagi belirtilmisti. Kak Mesud bu konuda söyle dedi “ Pêsmerge her zaman kalacaktir ama görev sekli degisecektir. Eskiden Pêsmergenin görevi diktatörlügü yikmakti ama simdi ise Pêsmergenin görevi kazanimlarimizi korumaktir.

Kaynak: Peyamner

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.