Direkt zum Inhalt
Submitted by Anonymous (nicht überprüft) on 4 February 2010

NÛWAR-

Konseya Kurdên Elmanya

Almanya Kürt Konseyi

Rat der Kurden in Deutschland

1961 yılında Almanya'da yaşayan Kürtlerin sayısı toplam olarak bini bile bulmazken, bugün bu sayı 50 yıllık göçmenlik sürecinin sonunda en az bir milyon dolaylarında.

Almanya'da yaşayan Kürt toplumu dün ağırlıkla işçilerden oluşurken buna bugün binlerce, onbinlerce akademisyen ve kültür emekçisi eklenmiş durumda.

Almaya'daki Kürt toplumu dün ağırlıkla Kuzey Kürdistan'dan gelen göçmen işçi ve mültecilerden oluşurken, buna bugün Kürdistan'ın tüm parçalarının (Türkiye, İran, Irak ve Suriye'nin) yanısıra Lübnan, Ermenistan, Gürcistan, Azarbeycan, Rusya, Kazakistan ve Kırgızistan'dan gelen Kürtler de eklenmiş durumda.

Yani bugün Almaya'da Birleşmiş Milletler üyesi onu aşkın devletten gelen ve sayıları bir milyonu aşan, en az iki dil ve kültürel damardan beslenen, bu şekliyle de kendi içinde de çokkültürlü olan, farklı dört generasyondan oluşan, işçi, işveren, akademisyen ve düşün, kültür ve yazım dünyasında faaliyet gösteren büyük bir Kürt göçmen kitlesi oluşmuş durumda.

Yarın Kürdistan kurulsa bile bu Kürt göçmen kitlesinin ezici çoğunluğu burada kalıcıdır. Soğuk savaş döneminin ideolojik kalıpları ve tek devlet, tek millet ve tek parti anlayışı etrafında oluşturulan örgütlenmeler, her ne kadar dün başarılı çalışmalar yapmışlarsa da bugünkü ihtiyaca yanıt vermekten bir haylı uzaklar.

Ayrıca Kürtler dün güçlü bir kamuoyu çalışması ve lobi faaliyeti yürütürlerken, bugün bu hemen hemen dibe vurmuş durumda. Kürtler bugün ceplerinde taşıdıkları pasaportlarının rengine göre Türk, Arap veya Fars sayılıyor ve ona göre işlem görüyorlar.

Türklerden sonra ikinci büyük göçmen kitlesini oluşturan Kürtler için öngörülen entegrasyon ve uyum kaynakları bu durumdan dolayı büyük ölçüde Türk örgütlerine peşkeş çekiliyor. Almanya vatandaşlığına geçen Kürtlerin sayısı Türklerinkinden fazla olmasına rağmen, Türkler bu siyasal gücü sahiplenerek kendi amaçları doğrultusunda pazarlayabilmekteler.

Ve dün biraz daha renkli olan Kürt göçmen örgütlülüğü bugün tek renklilik yolunda hızla ilerlemekte ve yetişmiş binlerce, onbinlerce Kürt atıl bir biçimde kendi köşelerine çekilmiş vaziyette.

Bu durum böyle devam ederse ‚Avukatsız halk' olarak tanımlanan Kürtler, yarın sahipsiz halk olarak da nitelendirilmekle karşı karşıya kalabilirler.

Bu durumu değiştirmek, Almanya'daki Kürt Toplumu'nun ihtiyaçlarına yanıt verebilecek bir örgütlenme yaratmak elimizde. Yunanlılar, Yahudiler, Ermeniler, İspanyollar bunu yaparlar, ortak örgütlenmeler etrafında hiristiyan demokratı ile komunisti, sosyaldemokrat ile liberali biraraya gelebilirlerken Kürtlerin bunu gerçekleştirememeleri önemli bir eksikliktir.

Amaç uzun vadede tüm sıyasal eğilimlerden oluşan karma bir örgütlenme yaratmak olsa bile, bugün için bunun oluşturulmasının güçlükleri gözönüne alınarak farklı örgütlenme modelleri bulunabilir ve güç ile enerji bir potada toplanarak ortak amaçlara yönlendirilebilir.

Kürtler Kuzey Kürdistan ve Türkiye'de KESK ve Eğitim-Sen gibi sendikalarda, İnsanhakları Derneği gibi sivil toplum örgütlerinde Türklerle birlikte ortak amaçlar uğruna biraraya gelebiliyorlarsa buna benzer bir modeli Almanya'da kendi içlerinde de gerçekleştirebilirler.

Kimsenin kendi görüşlerinden, siyasal tercihlerinden feragat etmediği; kimsenin kendi örgütlülüğünden vazgeçmediği, faaliyetlerinden el çekmediği modeller bulunabilir. Bir çatı altında yer alacak her örgüt ve çevre kendi otonom konumunu koruyarak ortak amaçlar uğruna güçlerini seferber edebilir.

Böylesi bir ortak örgütlenmede çatı örgütünün üye derneklerin faaliyetlerine karışma hakkı yoktur. Üye dernekler de faaliyette bulunurlarken çatı örgütünün amaçlarına ters çalışmalarda bulunamazlar.

Almanya Kürt toplumunun çıkarlarını savunan, bu amaçla da güçlü bir lobi ve kamuoyu çalışması amaçlayan ortak bir çatı örgütü, Almanya Kürt Konseyi veya Almanya Kürt Toplumu veya Almanya Kürt Platformu oluşturulabilir. Bu oluşumun kapsayıcı olmasında, Kürdistan'ın tüm parçalarından gelen kesimleri biraraya getirmesinde olmazsa olmaz yarar var. Tek ulus ve tek ülke aidiyeti ancak böylelikle sağlanabilir, Kürtleri ayrıştıran sınırların hükmü ülke dışında da olsa ancak böylelikle kırılabilir.

Almanya'daki her tescil edilmiş Kürt oluşumu bir çatı altında toplanabilir. Her tescilli dernek, kurum veya kuruluş tek bir temsilciyle konseyde yer alır. Tescilli derneklerin yanısıra belirlenmiş bir kota çerçevesinde Almanya Kürt Toplumu'unda yer edinmiş, tanınan ve sevilen tek tek düşün, kültür, yazım ve bilim insanı ile saygın konumdaki Kürtler de konseyde temsil edilirler.

Bir örnekle modeli pratik olarak anlaşılır kılmakta yarar var. Diyelim ki oluşturulacak Almanya Kürt Konseyi'ne üye olarak başvuran tescilli derneklerin sayısı 66. Kürt şahsiyetler için kotayı üçtebir (1/3) olarak alırsak 33 kişinin de otomatikmen aydın, yazar, sanatçı, sporcu, bilim insanı gibi çevrelerden seçilmesi gerekiyor. Bu durumda Konsey'de yer alacakların sayısı 99 eder. Konseyde temsil edilecek kayıtlı ve tescilli dernek sayısı 99 olursa Konseye seçilecek farklı kesimlerden insanların sayısı da 49 eder ve Konsey toplam olarak 148 kişiden oluşur. Örneğin kota üçtebir (1/3) değil de dörttebir (1/4) olarak belirlenirse dernek temsilcilerinin dışında Konsey'de temsil edilecek şahsiyetlerin sayısı da otomatikman değişir.

Konsey dört ayda bir toplanır ve çalışmaları değerlendirerek faaliyet programı saptar. Konsey'in etkin çalışabilmesi için yukardaki yöntemle 11 yeya 15 kişiden oluşan bir Yürütme Kurulu (Geschaefsführung) görevlendirilir. Yürütmeye bağlı olarak merkezi bir büroda (Bundesgeschaeftstelle) farklı alanlarda çalışma yürütecek profesyonel bir sekreterya oluşturularak günlük pratik işler koordine edilir. Yürütme Kurulu her iki yılda genel kurulca en az üçtebir oranında yenilenir.

Böylesi bir oluşuma gidebilmek için bir girişim komitesi oluşturmakta ve bu komitede, grupta yer alacakların Kürdistan'ın farklı parçalarından gelen saygın ve sevilen insanlardan seçilmesinde yarar var.

Kürtler ancak böylesi bir ortak oluşumla federal düzeyde seslerini duyulabilir, Almanya Kürt Toplumu'nun çıkarlarını savunabilir, güçlü bir lobi ve kamuoyu faaliyeti yürütebilir ve Kürdistan'la etkin bir dayanışmada bulunabilirler.

Bu projeyi detaylandırmak olanaklı. Sanırım bu kadarı bile ortak bir çıkış için yeterli. Evet diyorsak, böylesi bir projenin gerekliliğine inanıyorsak kolları sıvayalım ve geleceğimiz olan genç nesillere geç de olsa örnek bir oluşum miras bırakalım!

Nûwar: Yeni Yurt, Yeni Ülke; Neue Heimat

Neuen Kommentar schreiben

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.