Peyamner PNA- Rusya'nın ’Rusya Elyewm' televizyonundaki ’Hadisulyewm' Programı Başkan Barzani'yi konuk etti. Programda Başkan Barzani Kurdistan ve Irak ile ilgili soruları yanıtladı.
- Kürdistan'a anlam veren şey nedir? Kürdistan'ı Irak'ın diğer bölümlerinden ayıran farkı nedir?
* Öncelikle Kürdistan'a hoş geldiniz.
Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Irak'ta iki halk birlikte, omuz omuza yaşamayı sürdürdüler, Kürtler ve Araplar Irak'ta hakimiyeti sağlayan iki güç idi. Irak'ta iki temel ırkı oluşturan Kürtler ve Araplar beraber yaşadılar. Fakat maalesef Irak Devleti kurulduğunda Kürtler ile Araplar arasında uygun diyalog sağlanamadı ve 1991 Kürt halkının başkaldırısının yılına kadar bu şekilde devam etti. O zamanlar Irak'ta siyasi meselelerde dünya çapında değşiklikler meydana geldi. aynı zamanda tomlumsal menfaatlerde de değişiklikler görüldü. 20. yüzyılın sonlarına kadar Kürtler kendi doğal ulusal haklarını korudular ve sadece kendi ulusal haklarını elde etmeyi değil, tüm ulusların haklarının güvence altına alınması için çalıştılar. 1991 başkaldırısından sonra bazı değişiklikler oldu ve Kürtler artık kendi yaşadıkları bölgelerde kendi kendilerini yönetebilecek haklarını kendileri koruyacaklardı, yani otonomilerini kendileri sağlayacaklardı.
* 2003'te Saddam Hüseyin rejiminin yıkılmasından sonra, Kürtler Irak'ta büyük söz sahibi oldudular ve Irak'ın siyasi idaresinde önemli rol aldılar. 2003'ten sonra durum değişti ve Irak'taki genel emniyet kötü bir vaziyet aldı. Fakat Kürtler kendi yaşadıkları bölgelerin emniyetini kontrol altına alabildiler.
- Daha önce Bağdat ve Kürdistan arasında bazı ideolojik sorunlar baş göstermişti... acaba yeni bir dönemin başlaması sizce mümkün mü?
* Daha önce sorunlar vardı, çünkü haklarımız ihlal ediliyordu. Fakat şuan durum değişti, şimdiki Irak idaresinde her iki tarafında hakları belirlenmiş ve kısmen güvence altına alınmış durumda. Kürtler'de Irak Hükümetini kuran iki temel ıdareden birinin yetkisini elinde bulundurmakta. Eğer Hükümet hakları göz önünde bulundurarak çalışmalarını sürdürür ise bana göre gelecekte de sorunsuz bir dönem yaşayacağız.
- Sizce Irak'ta gerçekleşen Parlamento seçimleri Irak ve Kürdistan Bölgesi için başarılı bir şekilde sonuç verdi mi?
* Evet. Biz seçimlerin gayet başarılı bir şekilde sonuçlandığının inancındayız.
- Kürt halkı için bu seçimlerin anlamı nedir ve kazançları ne olmuştur?
* Bu seçimler, Kürt halkının temsilcilerini Irak'ın başkentinde belirleyecek. Bunu başka şekilde de isimlendirirsek; ’mevcud anayasa elimizdeki silahımızdır.'
- Hewler'i ziyaret edenler, orayı başka bir Irak gibi tanımlıyorlar... bunun anlamı nedir? Bunun gelecekte Kürdistan'ın gelişmesiyle bir ilişkisi var mıdır?
* Biz Irak'ın bir parçasıyız, buralarda Irak'ın topraklarındandır ve Irak'tan ayrı olduğunu söylemiyoruz. Bu bölgede emniyetin sağlandığını teyid ediyoruz, aynı şekilde kendine has özel kültürü, tarihi, adaleti, ve görüşleri vardır.
- Yani siz buraların, emniyet açısından, güvenli bir Irak olduğunu söylemek istiyorsunuz. Bunun sizin için önemi nedir? Irak'ın kalkındırılması ve gelişimine katkı sağlamak mi yoksa halkın dikkatini bölgeye çekmek mi?
* Şüphesiz, bu bölgede güvenliğin hüküm sürmesi, yabancı şirketleri bölgeye çekmiştir. Kürdistanda olan güvenlik, Kürdistan Bölgesine ve daha sonra da Irak'ın diğer bölgelerine de ekonominin ve sermayenin temelini oluşturmasında yardımcı oluyor.
- Acaba Irak Kürtleri kendilerini birer Iraklı gibi görüyorlar mı?
* Kürtler hoşgörülü kültürleri ile tanınırlar. 1991 yılında Irak askerlerinden oluşan 2 tümen Kürtlere saldırıda bulundular. Bu askerler 4.500 Kürt köyünde katliamlar işlediler Kürtleri toplu bir şekilde kurşuna dizdiler. Buna rağmen esir düşen hiç bir Irak askerinin canına kıyılmadı, affedilip sağ salim evlerine gönderildi... Irak'ta hoşgörü anlayışı devam ettiği sürece biz Irak ile kalacaz ve bizler Irak Kürtleriyiz.
- Kürtler hangi aşamaya kadar kendilerini bağımsız görüyorlar?
* Irak yasaları böyle münasip görüyor ki Irak Federal bir devlettir. Kürdistan'da bu devletin ’korunmuş' bir bölümüdür.
- Amerika Güçleri'nin Irak'tan çekildikten sonraki durumunu nasıl görüyorsunuz?
* Bundan bir ay önce Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Sayın Barrak Obama ile bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmede bu konu üzerindende konuştuk... ona şu soruyu sordum; acaba Amerika'nın Irak'tan çekilmesi, bu ülkeye olan sorumluluklarını tamaladığı anlamına mı geliyor? Bana verdiği cevapta; Irak'tan çekilmelerinin Irak üzerindeki sorumluluklarının bittiği anlamına gelmediğini söyledi ve devamında “Evet güçlerimiz evlerine çekilecekler fakat Irak ile ilişkilerimiz devam edecek“ dedi.
- Irak ile Rusya arasındaki ilişkileri nasıl değerlendiriyorsunu?
* Amacımız güçlü ilişkilerin gerçekleşmesidir. Gerek Rusya ile Irak arasında olsun gerek Kürdistan ile Rusya arasında olsun yanımızda fark edecek bir durum yoktur. Evet ikili ilişkiler devam ediyor fakat, iki taraf arasındaki ilişkilerde önemli bir gelişme sağlanmış değil. Şuan iki ülke arasında ilişkilerin daha da gelişeceğini görebiliyoruz, fakat Rusya, Kürdistan Bölgesinde kendini gösterek ve ilişkilerde bir gelişme kaydedecek bir bir oluşturmadı. Biz gelecekte Rusya'nın Kürdistan ile ilişkilerinin gelişmesini istiyoruz.