Skip to main content
Submitted by Anonymous (not verified) on 29 October 2009

Goran Partisi ile Kürdistan İslami Partisi'nin dışındaki parlamenterlerden çoğunluk oyu alan Dr. Berhem Salih Kürdistan Bölgesi'nin yeni Başbakanı seçildi. Parlamentoda bir konuşma yapan Mesut Barzani, "Kerkük için özel bir durumun kabul edilip uygulanması kabul edilemez ve ne olacaksada olsun“dedi.

Kürdistan hükümeti güvenoyu aldı

PNA- Kürdistan Bölgesi yeni Hükümeti parlamenterlerden güven oyu aldı.

Parlamentonun 6'ıncı kabine güven oyu oturumunda, Goran Partisi ile Kürdistan İslami Partisi parlementoyu terk etti.

Goran Partisi ile Kürdistan İslami Partisi'nin dışındaki parlamenterlerden çoğunluk oyu alan Dr. Berhem Salih Kürdistan Bölgesi'nin yeni Başbakanı seçildi.

Elektrik Bakanlığı dışındaki 18 Bakan güvenoyu aldı.

Hükümetin güven oyunun almasıyla, parlementonun 6'ıncı kabine toplantısı sona erdi.

Parlamentonunu ikinci oturumu Başkan Mesud Barzani ile Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin katılımıyla başladı.

PNA-Başkan Mesud Barzani “ hiç bir partinin peşmerge gücüne sahip olması kabul edilemez ve emniyet güçleri yeniden düzenlenmeli.Hiç bir partinin KDP ve YNK başta olmak üzere başka devletlerle ilişkilerinin olması veya temsilcisinin bulunması kabul edilecek bir durum değil“ dedi Başkan Barzani yeni hükümetten uymasını istediklerini maddeler halinde sundu.

Yeni Başbakan ve yardımcılarının yemin töreni sırasında Parlementoda bir konuşma yapan Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani “'5 temmuz seçimlerinin başarıyla gerçekleştirilmesi tüm dünyaya ve ülke içinede sunulmuş güzel bir tabloydu“dedi.

Başkan Barzani “ Hükümetin değiştirilmesi bizim için bir prensipti ve bizler ıspatladıkki bizler verdiğimiz sözlerin arkasındayız ve dürüst bir siyasetin sahibiyiz“dedi.

BAŞKAN BARZANİ “ KERKÜK İÇİN ÖZEL DURUM KABUL EDİLEMEZ VE NE OLACAKSADA OLSUN..

Barzani, Parlamentoya önerilerini sundu

Başkan Barzani “yeni hükümetin sıralayacağım konular çerçevesinde hareket etmeli“dedi.

Başkan Barzani'nin hükümet'ten uymasını istediği maddeler

1- Yeni hükümetin şeffaflıkla ilgili bir strateji oluşturması gerekiyor.

2- Mahkemelerin bağımsız olması için çalışmalı ve yasal eşitliğin üst ilke olmasını sağlamalı, bölge için Yüksek mahkeme kurulmalı.

3- Hassas bir dönemdeyiz ve aramızda birlik ve kardeşlik kurulmalı çünkü farklı fikirler, inançlar demokrasinin bir parçasıdır bu nedenle farklı fikirlere karşı hoşgörülü olmalıyız.

4- Halk ile devlet arasında kurulacak sağlam bir ilişki için ciddiyetle çalışılmalı.

5- Ülkedeki huzur ve güvene önem verilmeli, çünkü gelişmenin ve ilerlemenin teminatıdır.

6- Peşmergenin yaşam koşuları yükseltilmeli ve onlar için üvgüye şayan bir yaşam standardı oluşturulmalı. Peşmerge tek güçtür bölgede ve partilerin kendi peşmergelerinin olması kabul edilemez ve Emniyet güçleri yeniden düzenlenmeli.

7- Hiç bir Partinin başka devletlerle ilişkilerinin olması kabul edilemez, KDP ve YNK dahil herkes bölgesel yönetim aracılığıyla ilişki kurmalı.

8- Şehit ve Enfal edilmişlerin aileleri için yüksek ve uygun bir yaşam koşulu sağlanmalı ve onlara çok ciddi bir değer verilmeli.

9- Kürdistan'daki farklılıkların birlikte yaşaması kültürüne büyük önem verilmeli.

10- 140.madde, Peşmerge,petrol ve doğal gaz yasası, Federalizm ve demokrasi Hewler ve Bağdat arasında sorun olan kunu başlıklarıdır ve bunlardan hiç biri için kesinlikle taviz verilemez.

11- Bizler Bağdat'a sırtımızı dönmeyeceğiz, bizler Irak siyasi oluşumunun baş aktörlerindeniz ve bu yolda verdiğimiz şehitler var.

12- Kürdistan'daki doğal gaz ve petrol korunmalı

Başkan konuşmasını devamında Kekük konusuna değinerek “ Bazıları Kerkük'ü seçimlerin mağlubiyetle sonuçlanması için bir araç haline getirmişler.Bu bahaneyi bir gerçek gibi sunuyorlar ama bizler seçimlerin tam zamanında yapılmasını istiyoruz. Kerkük'e özel hiç bir şeyi kabul etmiyoruz. Onların Kerkük'ün nufusu artılmış iddaları gerçek değildir ve doğru olmaktan uzaktır. Biz sahteciliğin yapıldığı heryerde inceleme başlatılmasını destekliyoruz yani sadece Kerkük'te yapılması doğru değil elbette. Kerkük için özel bir durumun kabul edilip uygulanması kabul edilemez ve ne olacaksada olsun“dedi.

Başkan Barzani konuşmasının devamında Yeni Hükümetten ziraat, endüstiri, Eğitim,Sağlık,Kadın hakları, Ekoloji, İnsan hakları ve sivil topluma ciddi bir önem vermesini istedi. Başkan Düşünce özgürlüğü üzerinde önemle durdu ve Basın özgürlğünün değerli olduğunu belirtti. Basın kurluşlarının da genel ahlaka ve gazeteciliğin etik kurallarına göre hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Add new comment

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.