Feodalizm veya Derebeylik, başta Ortaçağ Avrupası olmak üzere tarihin birçok evresinde rastlanan toplumsal, siyasal ve ekonomik örgütleniş biçimidir. Feodalizm kelimesi, Latince feodum (tımar) ile taşınabilir değerli mal anlamına gelen Cermen kökenli bir kelimeden türetilmiştir.
"Feodal toplumun siyasi örgütlenişi, koruyan-korunan (süzeren-vassal) ilişkisine dayanan hiyerarşik bir örgütleniştir. Merkezî otorite zayıftır, yerellik görülür. Feodal ekonomi ise, kendi kendine yeterlik üzerine kuruludur.
Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasından güçlü ulusal monarşilerin ortaya çıkmasına kadar olan sürede, Avrupa'da hâkim olan örgütleniş biçimi feodal örgütleniştir. İlk Çağ'da Roma'dan yönetilen topraklarda Cermen istilaları ile Roma döneminin merkeziyetçi siyasi düzeni bozulmuş ve sayısız irili ufaklı feodal beylik ortaya çıkmıştır.
Ticaretin tekrar canlanması ile temelleri sarsılan feodalizmin son kalıntıları Sanayi Devrimi ile tamamen yok olmuştur." (Wikipedi'dan)
Kürdistan'da feodalizmin olmadigi bir iki tekniksel üretim araclariyla aciklamnamaz. Yani Trenin, döger bicerin olmasi. Örnegin Kürdistan'da bir toprak devrimi olmus mudur? Köylüler bagimsizmidir.
Kürdistan'in egitim seviyesi nasildir. Bu ve buna benzer yüzlerce feodalizmden kaynaklanan sorunlar yumagi.
Kürdistan'in sosyo ekonomik yapisi bence yari-feodal, alt-sömürgedir. Ama kesinlikle kapitalist degildir. Kapitalist olsaydi milli burjuvazide olurdu. Kürdistan'da milli burjuvazi yok denecek kadar kücüktür.
Feodalizm Nedir?