[b]AB, Rusya ile ’stratejik ortaklık' arıyor[/b]
29.04.2008
AB dışişleri bakanlarının bugünkü görüşmelerinde öne çıkan gündem Rusya. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Rusya ile 2 yıldır rafta bekleyen stratejik anlaşmanın artık imzalanabileceği görüşünde.
Solana, Rusya ile imzalanacak bir “Ortaklık ve İşbirliği“ anlaşmasının hem AB'nin, hem de Moskova'nın çıkarına olacağını vurguluyor.
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Rusya ile yeni bir anlaşma imzalanması konusunda AB içinde görüş birliğinin hakim olduğunu belirtiyor. Ancak Solana, Rusya ile görüşmelere başlamadan önce birtakım pürüzlerin ortadan kalkması gerektiğine değiniyor, örnek olarak da AB üyesi Litvanya'nın bu konudaki çekincelerini gösteriyor.
1997 yılında imzalanan ve enerji alanında işbirliğini içermeyen anlaşmanın geçerliliği, 10 yıllık süreden sonara geçen yıl sona ermişti. Rusya'nın Polonya'dan et ihracatına ambargo koyması sonucu, Polonya da 2006 yılında Rusya ile yeni bir anlaşma imzalanmasını engellemişti. Ancak şimdiki Polonya Dışişleri Bakanı Radoslav Sikorski, yeni hükümetin Rusya ile görüşmeleri bundan sonra engellemeyeceği sözü verdi.
[b]Baltık ülkesi Litvanya'dan koşul[/b]
AB üyesi Litvanya anlaşmaya yeşil ışık yakmak için ilk olarak, Rusya'nın bu ülkeye 2006 yılında durdurduğu Litvanya'ya doğal gaz sevkiyatını yeniden hayata geçirmesini istiyor. Litvanya ayrıca, AB'nin Moskova ile görüşmelere başlama şartının, Güney Kafkasya'daki anlaşmazlıklar konusunu yeniden masaya yatırması olduğunu vurguluyor. AB'den diplomatlar, Litvanya'nın kastettiği şeyin, Güney Kafkasya'da özellikle Gürcistan'dan ayrılma eğilimindeki Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri olduğuna işaret ediyorlar.
[b]Sırbistan'la anlaşma masada[/b]
AB'ne bağlı 27 Dışişleri Bakanı bugün Lüksemburg'taki toplantılarında ayrıca, Sırbistan'a sunacakları “İstikrar ve Ortaklık Anlaşması“nı ele alacaklar. Söz konusu anlaşmanın daha önce imzalanması da Hollanda ve Belçika'nın engellemesi nedeniyle gerçekleşmemişti. Bu iki AB üyesi, Sırbistan'ın La Hey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi ile yeteri derecede işbirliğine girmemesini gerekçe gösteriyordu.
Ancak şu sıralarda her iki ülke de anlaşmaya onay verebilecekleri yönünde açıklamada bulunuyorla Bunun için de Sırbistan'ın en azından savaş suçlusu olarak aranan eski Sırp General Radko Mladiç'in Mahkeme'ye teslim edilmesi konusunda AB'ni ikna etmesi gerektiği belirtiliyor.
Bu arada AB, Bosna ile de mümkün olan en kısa sürede “İstikrar ve Ortaklık Anlaşması“ imzalamak istiyor. Ancak, anlaşma metninin bugünkü toplantıya yetişmeyeceği de bildiriliyor... Kısa adı “SAA“ olan “İstikrar ve Ortaklık Anlaşması“, AB ile üyelik müzakerelerine başlamak için ilk adım olarak algılanıyor.
AB Dönem Başkanı Slovenya'nın hazırladığı takvime göre, Rusya ile görüşmeler, Haziran ayı sonunda yapılması planlanan AB-Rusya Zirvesi öncesinde gerçekleşecek. Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, bu akşam AB Dönem Başkanı Slovenya ile, AB'nin iki üst düzey yetkilisi, Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ve Dış İlişkiler Üyesi Benita Ferrero Waldner ile Lüksemburg'ta biraya gelmesi bekleniyor.
[url=http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3299913,00.html]Deutsche Welle[/url]
CIA: "Suriye'deki tesis nükleer reaktör"