Skip to main content
Submitted by Anonymous (not verified) on 3 December 2008

Sayin Qoseri,

gcenlerde bu yurt ici, yurt disi konusu üzerinde durmustuk.
Asagidaki Wikipediadan aktardigim Gandi üzerine yazidada okuyacaginiz gibi, Gandi mücadelesine Güney Afrika'da basladi daha sonra orada trenden disari atildiktan sonra Hindistan'a geldi ve mücadelesine devam etti.

Yasadigimiz bu iletisim cagda bana göre bir Kürdün nerede olmasi bence hicte önemli degildir. Ben Almanya'da dururum siradan bir vatandas olarak newroz.com'a düsüncemi aciklarim ve bu örnegin ülkede ve dünyanin diger bölgelerine dagilmis olan Kürdler tarafindan okunurum. Yani benim illede ülkede olmam, illede Kürdce bilmem diye bir kaide yoktur. Kaldiki, ben ve benim gibi siradan vatandaslarin Gandi ibi Kürd önderi olma diye bi sorunumuzda yoktur.

Bizler Kürd özgürlük ve bagimsizlik mücadelesini dünyanin her yerinde örgütlemek istiyoruz. Bunu bunu nasil yapacagimizi, yapmamiz gerektigini de burada son günlerde tartismaya actik, fakat bir cok arkadas maalesef anlamadi. Onlar sandi ki, biz bir iki gün icinde bir örgüt kurariz ve bu is oldu bitti.

Tahminime göre bu bagimsizlik örgütlenmesi daha ömrümüzü alacaktir.

Öte yandan eger TC'ye girisim olsaydi, simdi ben kendim coktan orada olmustum. Ama benim askerlik sorunum var ve ben TC'ye askerlik yapmaya gitmeyecegim, bu kesindir. Yani kisaca anlayacaginiz, Kürdler zaten dünyanin her tarafina yayilmis, kim neredeyse orada mücadelesini verbilir, bunun hic bir sakincasi yoktur.

Hocam bir sayin DersimKalan veya baska Kürd kisilerini hedefe alarak polemik yaratmayalim. Bu konuda bir az dikkatli olmanizi diliyorum. Bizler birbirimize degil, DÜSMANI HEDEF alalim.

Selam ve saygilarimi sunarim

[b]Mohandas Karamçand Gandi(Mahatma Gandhi),[/b] (Gujarati: મોહનદાસ કરમચંદ ગાંધી , d. 2 Ekim 1869– ö. 30 Ocak 1948) Hindistan ve Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi ve ruhani lideri. Gerçek ve kötülüğe karşı aktif ama şiddet unsuru içermeyen direniş ile ilgili olan Satyagraha felsefesinin öncüsüdür. Bu felsefe Hindistan'ı bağımsızlığına kavuşturmuş ve dünya üzerinde vatandaşlık hakları ve özgürlük savunucularına ilham kaynağı olmuştur. Gandi Hindistan'da ve dünyada, Tagore tarafından verilen ve yüce ruh anlamına gelen mahatma (Sanskritçe: महात्मा ) ve baba anlamına gelen bapu (Gujarati: બાપુ ) adlarıyla anılır. Hindistan'da resmî olarak Ulus'un Babası ilan edilmiştir ve doğum günü olan 2 Ekim Gandhi Jayanti adıyla ulusal tatil olarak kutlanır. 15 Haziran 2007'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oybirliği ile 2 Ekim gününü "Dünya Şiddete Hayır Günü" olarak ilan etmiştir.[1][2]

Gandi ilk olarak Güney Afrika'da Hint topluluğunun vatandaşlık hakları için barışçı başkaldırı uyguladı. Afrika'dan Hindistan'a döndükten sonra yoksul çiftçi ve emekçileri baskıcı vergilendirme politikasına ve yaygın ayrımcılığa karşı protesto etmeleri için örgütledi. Hindistan Ulusal Kongresi'nin liderliğini üstlenerek ülke çapında yoksulluğun azaltılması, kadınların serbestisi, farklı din ve etnik gruplar arasında kardeşlik, kast ve dokunulmazlık ayrımcılığına son, ülkenin ekonomik yeterliliğine kavuşması ve en önemlisi olan Swaraj yani Hindistan'ın yabancı hâkimiyetinden kurtulması konularında ülke çapında kampanyalar yürüttü. Gandi Hindistan'da alınan Britanya tuz vergisine karşı 1930'da yaptığı 400 kilometrelik Dandi Tuz Yürüyüşü ile ülkesinin Britanya'ya karşı başkaldırmasına öncülük etti. 1942'de Britanyalılara açık çağrıda bulunarak Hindistan'ı terketmelerini istedi. Hem Güney Afrika hem de Hindistan'da bir çok kere hapsedildi.

Gandi her durumda pasifizm ve gerçeği savundu ve bu görüşlerini uyguladı. Kendi kendine yeterli olan bir aşram kurarak basit bir yaşam geçirdi. Çıkrık ile örülen geleneksel dhoti ve örtü gibi giysilerini kendisi yaptı. Önceleri vejetaryen iken sonraları yalnızca meyve ile beslenmeye başladı. Hem kişisel arınma hem de protesto amacıyla bazen bir ayı aşan oruçlar tuttu.

Anonymous (not verified)

Wed, 2008-12-03 01:28

Merhaba Kek Kawa, Sana dün bir mail attim ama cevabani simdiye kadar almadim, insallah mail sana ulusmistir. Benim mail programinda sana mail attigim maalesef durmuyor, cünkü newroz.com'a ismin altindaki peker vs. maile gönderdim. Tabii cevap yazmana zorunlulugun yok ama sadece mailin sena ulasip ulasmadigini ögrenmek istiyordum. Birbirimizi zaten burada okuyoruz. Iyi aksamlar diliyorum ...

Add new comment

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.